3 egyszerű, de nagyszerű módszer virágszárításhoz

2021. április 25.
Az idő múlása a szívednek kedves virágoknak sem tesz jót, ám virágszárítással megőrizheted a szépségüket. Legyen szó a menyasszonyi csokrodról vagy egy örömteli sétára emlékeztető mezei virágról, ezeket a módszereket sikerrel alkalmazhatod!

A szárított virágoknak is megvan a szépsége, épp ezért dekorkelléknek sem utolsók – önállóan is megállják a helyüket például egy vázában vagy fejjel lefele lógatva, de a préselt virágokból akár képet is kreálhatsz. Az alábbi tippeket megszívlelve még a környezetnek is jót teszel, hiszen a romantikus hangulatért nem kell folyton frissen vágott virággal díszíteni az otthonodat.

virág száraz virág virágszárítás virágtartósítás

Bár a virágszárítás időigényes művelet, és a végeredmény meglehetősen sérülékeny, Tobore Oweh, a Los Angelesben található The Petal Effect dizájner virágbutik tulajdonosa és kreatív igazgatója szerint mégis érdemes belefogni, mert a végeredmény időtálló, szemet gyönyörködtető és változatosan felhasználható. 

Szerencsére nincs szükség semmilyen extra tudományra ahhoz, hogy csodaszép tartósított virágokat készíts otthon. Ehhez hoztunk három különböző módszert, hogy megtaláld köztük a leginkább kedvedre valót. Mindegy, melyik mellett döntesz, gondosan válaszd ki a virágokat, amelyekkel dolgozni fogsz, távolítsd el a hervadt szirmokat és az elszáradt leveleket, valamint a töviseket és a tüskéket. Mielőtt belefogsz, a virágok szárát vágd kívánt hosszúságúra.

1) Préselt virágok

Amire szükség lesz: 

  • Vékonyabb szirmú virágok, mint amilyen például az árvácska, a százszorszép, az ibolya, a nefelejcs vagy a pipacs
  • Nehéz és testes könyv (szótár vagy lexikon) vagy fából készült virágprés
  • Fehérítetlen papír vagy karton

Az eljárás lényege, hogy a szirmokra nehezedő súly kinyomja a virágokban lévő nedvességet. Helyezd a kiválasztott virágokat két fehérítetlen papírlap vagy karton közé, majd tedd a könyv aljába. A papír nemcsak a távozó nedvességet szívja magába, hanem a könyvet is megvédi az elszíneződéstől. Ha becsuktad a könyvet, tegyél a tetejére egy nehezéket, hogy még nagyobb nyomást gyakoroljon a száradó virágokra. A nagyobb virágokhoz érdemes beszerezni egy fából készült virágprést, ami ugyanazon az elven működik mint a könyves és nehezékes szárítás. Ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, érdemes 1 hónapig türelemmel várni!

Az elkészült préselt virágokból meseszép képeket készíthetsz, bekeretezheted őket, de könyvjelzőt, jegyzettömböt, levélpapírt, telefonkönyvet, gyertyát és sok mást díszíthetsz velük.

virág száraz virág virágszárítás virágtartósítás

2) Levegőn szárított virágok

Amire szükség lesz:

  • Alacsony víztartalmú virágok, mint a körömvirág, a rózsa, a búzavirág, a hortenzia vagy a cickafarkfű
  • Olló vagy metszőolló
  • Damil vagy gumiszalag
  • Hajlakk (elhagyható)
  • A szárításhoz sötét, hűvös helyiség – tökéletesen megteszi egy üres szekrény is

Ha ezt a módszert választod, a munka érdemi részét tulajdonképpen a természet végzi el helyetted, részedről elég annyi, hogy felakasztod a bokrétába kötött virágokat – tökéletes választás akár nagyobb csokrok tartósításához is. A virágokat mindig fejjel lefelé lógasd, jól szellőző, sötét és hűvös helyen. A választott növények típusától függően akár több hétig is eltarthat a szárítás, azt, hogy a folyamat befejeződött, onnan tudhatod, hogy a virágok színe kissé megfakul, a szirmok pedig összezsugorodnak. Bánj vele kesztyűs kézzel, mert a végeredmény igen törékeny – hogy az élettartamát megnöveld, fújd le hajlakkal az egész csokrot!

3) Szilikagélben szárított virágok

Amire szükség lesz:

  • Ehhez a módszerhez szinte bármelyik virág megfelelő, a lényeg, hogy a nagyobb fejű példányok is beleférjenek a szárításhoz használt edénybe
  • Szilikagél
  • Olló vagy metszőolló
  • Arcmaszk
  • Kesztyű
  • Hajlakk (elhagyható)
  • Mikrohullámú sütőbe tehető edény (elhagyható)

A szilikagél magába szívja a nedvességet, ezért a virágszárításhoz tökéletes segítőtárs lehet. Oweh szerint ezzel a módszerrel a végeredmény igazán természetes hatású lesz, ez hasonlít leginkább az élő virágokhoz. Mielőtt belefogsz, húzz kesztyűt és maszkot, hogy ne érintkezz a szilikagéllel – ami egyébként nem mérgező! Töltsd meg félig a virágszárításhoz használatos edényt szilikagéllel, majd helyezd bele a virágokat fejjel felfelé. Önts rá annyi szilika gélt, hogy ellepje a virágokat, ügyelve arra, hogy a szirmok ne gyűrődjenek össze. Innentől kétféleképp folytatódhat a procedúra: mikrohullámú sütő használatával vagy anélkül. Ha gyorsabban szeretnél végezni, válaszd az előbbit: tedd a mikróba az edényt, 1 percre kapcsold be a sütőt, majd várj 30 percet, mielőtt kiemeled a virágokat! Mikrohullámú sütő nélkül fedd le a szilikagéllel töltött edényt, és tedd félre 3-5 napra. Ezután emeld ki a virágokat a szilikagélből, és óvatosan porold le őket egy ecsettel. Hogy még tartósabbá tedd a virágokat, fújd le őket hajlakkal!

Fotó: Getty Images Forrás: Via

 

Ezt olvastad már?