Öröklődhet a fájdalom és szenvedés a génekben?

2021. május 26.
Harry herceg mondta egy friss interjúban, hogy fájdalom és szenvedés van írva a királyi család DNS-ébe. Tényleg öröklődhet a génekben a trauma? Továbbadhatják egymásnak a generációk a szerencsétlenségeket?

„Nem hiszem, hogy bárkit hibáztatnunk kellene, vagy ujjal mutogatnunk, de ha a szülőségről van szó, szeretném megtörni azt a kört, amit talán az apám is az ő szüleitől kapott, és ami fájdalmat és szenvedést okozott az újabb és újabb generációknak. Nem akarom továbbadni” – mondta Harry egy podcastbeszélgetésben arról, hogy feltett szándéka megszakítani a továbbadott traumák generációról generációra szálló sorozatát a családjában. 

trauma-generacio-orokles

A trauma különböző módokon futhat tovább szülőről gyerekre, majd azok gyerekeire – erre használják a genetikai kód kifejezést. Ez nem azt jelenti, hogy egy traumatikus tapasztalat megváltoztatja a DNS-t, ám ki-be kapcsolhatnak bizonyos géneket, és ennek hatása az, ami még a jövő generációkba is átszivárog. 

Megváltozik a gének kifejeződése

Amit eszünk, ahol élünk és amilyen stresszt átélünk, mind megváltoztathatja a leszármazottainkat az epigenetikus öröklés tudománya szerint. Az epigenetika a környezeti tényezők hatásait vizsgálja a gének működésére. A tudósok egyre szélesebb körben tanulmányozzák az emberek és állatok körében, hogyan hatnak több generáción át az epigenetikus faktorok. 

Egy egerekkel végzett kutatásban a kicsinyeket elválasztották az anyjuktól. Ennek a traumának a hatásai öt generáción keresztül voltak megfigyelhetők az utódokban: depresszió, antiszociális viselkedés és kockázatkereső magatartás volt jellemző rájuk. 

Számít, mekkora a trauma

A traumák hatásainak tanulmányozása az embereknél nehezebb. A tudósok olyan katonák leszármazottait vizsgálták, akik az amerikai polgárháborúban hadifogolytáborba kerültek. Egy tanulmány szerint a rabságba esett katonák fiainak körében 11 százalékkal magasabb volt a halálozási arány, mint azon veteránok gyermekeinél, akik nem estek fogságba. 

A királyi család traumái ugyan nem mérhetők a hadifogság extrém környezeti tényezőihöz és az alultápláltsághoz, Harry mégis arról beszélt, hogy nem akarja továbbörökíteni a fájdalmat és szenvedést. „Mi mint szülők a legtöbbet akarjuk adni, és azt mondjuk: tudod, mi történt velem, de mindent megteszek, hogy ez ne történhessen ez meg veled” – mondta Harry az interjúban.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!