Bőrkeményedés is jelezheti a lábbetegséget

2021. május 30.
Az egyik legfontosabb feladatot látja el az életünkben, mégsem fordítunk kellő figyelmet alsó végtagunkra. Pedig a lábbetegségek tartós fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek. A digitalizáció az ortopédiát is segíti, a szakember szerint azonban némi odafigyeléssel, gépek vezérelte rendszerek nélkül is megállapítható, hogy orvosi segítségre van szükség.

Számos oka lehet annak, ha a lábunk, alsó végtagunk kapcsán panaszok alakulnak ki. Az egyenes testtartással és két lábon járással olyan terhet rakunk alsó végtagunkra, amely már egy kis súlyfelesleg esetén is megterheli a lábunkban található 26 csontot, ínakat, izmokat, ízületeket és szalagokat. Normál körülmények között a sarok ér le először a földre, majd gördülve billen utána a talp többi része, végül a lábujjakkal rugaszkodunk el a földtől. Előfordul azonban, gyakrabban, mint gondolnánk, amikor ez a folyamat nem így zajlik le. Az ortopéd szakorvos szerint már gyermekkorban találkozik az emberi szervezet lábpanaszokkal, ezért is nagyon fontos, hogy minden életszakaszban ügyeljünk az egyik legfontosabb testrészünkre.

lab-borkemenyedes-egeszseg-ortopedia

„Gyermekkorban, amikor még csak kialakul a megfelelő lábboltozat, a lúdtalphajlamra kell odafigyelni, míg kiskamaszkorban az extrém terhelés és a gyakran jelentkező súlygyarapodás is hozzájárulhat lábbetegségek kialakulására. Nem véletlen, hogy ebben a korban gyakori az iskolai szűrés, hiszen ilyenkor jó eséllyel lehet a súlyosabb panaszokat megelőzni. Felnőttkorban, hölgyek esetében a várandósság, illetve a magas sarkú cipő okozhat alsóvégtagi panaszokat. Fontos lenne, hogy a szülész-nőgyógyász, háziorvos gondoljon arra, hogy a hirtelen súlygyarapodás lábboltozat-süllyedést és így mozgásszervi panaszokat okozhat a kismamánál. Ugyancsak kockázatos a lábnak az időskor, amikor a lecsökkent testmozgás miatti testsúlynövekedés, illetve az izomzat gyengülése, a szalagrendszer lazulása miatt süllyed meg a lábboltozat, ezzel mozgásszervi panaszokat kialakítva. A köztes állapotokban, illetve a férfiaknál munka, vagy sportolás közben extrém terheléssel, vagy rossz cipőválasztással veszélyeztetik sokan a szalagokat és az izomrendszert” – foglalta össze a lábbetegségek kialakulását dr. Molnár Péter, ortopéd-traumatológus szakorvos.

Nem csak a magas sarkú a hibás

Sokszor minimális odafigyeléssel, vagy egy egyedileg készített talpbetéttel el lehetne kerülni, hogy az alsó végtagfájdalom idővel akár súlyosabb tüneteket és betegségeket alakítson ki. Az ortopéd szakorvos szerint a kismamák egy úgynevezett szendvicsszerkezetű betéttel mérsékelhetnék a lábboltozat süllyedését, a parafa-, gumi- és szivacsréteg csillapítaná a talp és a talaj közötti becsapódás mértékét és a vázrendszer megterhelését. A megfelelő cipőválasztás is kulcskérdés, kortól, nemtől függetlenül. Általában a magas sarkú cipőket emelik ki, amelyek a legtöbb kárt okozzák a lábfejnek, csakhogy a szakember szerint mindenkinek oda kellene figyelni a megfelelő lábbelire kiválasztására. Munkavédelmi cipő esetében fontos a lábágy kialakítása, gyerekeknél a szupináló szandál vagy cipő tud a deformitások ellen segíteni, a lábtorna pedig minden korosztálynak segít megerősíteni a láb izmait, az alsó végtagok szalagjait, ínait és ízületeit. A súlyfelesleg pedig – kell-e mondani –, a láb legnagyobb ellensége, hiszen a megnövekedett súly nagyobb terhet ró a lábra.

Eleinte még elég a pihentetés

Mivel nem megfelelő a talajfogás és így a láb állása, a lábfej mellett a fájdalom más területeken, a bokában, lábszárban, a térdben is jelentkezhet, de akár a derékba is átsugározhat. Számos mozgásszervi betegség kialakulhat tartós megterhelés és deformitás esetén. Elég csak a bütyök deformitásra, a kalapácsujjra gondolni, de a külboka- és belbokafájdalom, a sarkantyú, a saroktáji panaszok, a csonthártyagyulladás, az Achilles-ín gyulladás is olyan panasz, amellyel foglalkozni kell, ha nem akarunk hosszas mozgáskorlátozottsággal számolni. De azzal sem jó szembesülni, hogy a cipő viselése, vagy akár beszerzése is problémákat okoz.  Előfordulhat, hogy csak enyhe lábfájdalom jelentkezik egy-egy megterhelés után. Ekkor még elegendő a borogatás, a pihentetés, de ha krónikussá, tartóssá válik a fájdalom, keressünk fel egy ortopéd szakorvost. Dr. Molnár Péter szerint az is nagyon beszédes lehet, ha valakinek rendszeresen és gyakran jelentkezik kóros bőrkeményedés a talpán: ez már egy védekező mechanizmus a láb részéről, amikor a lábközépcsont lesüllyed a talp bőréhez közel.

Segíti a technika az életünk?

A panasztól függ, hogy milyen kezelés hozhatja meg az eredményt, ez lehet gyógytorna, speciális, sarokemelő, szilikonos sarokék viselése a cipőben, gyulladáscsökkentő krém, vagy gyógyszer alkalmazása, lökéshullámterápia, de akár műtét is. A technika fejlődése ugyanakkor az egészségügyet és így az ortopédiát sem kerüli el. Míg korábban például a talpbetéteket gipsz- vagy homokágy segítségével készítették el, ma már indigós láblenyomat segítségével készítik el, valamint számítógépes rendszer is segíti ezt a folyamatot. Emellett egyre népszerűbbek azok a szenzoros kialakítások is, amelyeket cipőkbe, vagy talpbetétekbe helyeznek el és ezek küldenek értékes adatokat a láb mozgásáról, a talajérintésről, a becsapódás mértékéről.

„Ezek nagy segítséget jelenthetnek a szakorvosoknak a diagnosztikában, vagy például egy talpbetét visszaellenőrzésénél, hogy megfelelő lett-e a betét kialakítása. Ugyanakkor az a legfontosabb, ha magunk érzékeljük, hogy fájdalmaink vannak, valamelyik lábunkat jobban terheljük, menjünk el mielőbb egy orvoshoz, aki szakmai tudásával fel tudja mérni akár az ízületi mozgástartomány beszűkülését is. A cipő kiválasztásakor ne kössünk kompromisszumokat, figyeljünk magunkra és ha tartósan tüneteket tapasztalunk, ne halogassuk az orvosi konzultációt” – tette hozzá dr. Molnár Péter.

Fotó: Unsplash Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Olvass tovább!