Ezt árulja el a pattanásod helye az egészségedről

2021. március 07. |

A bőröd nagyon sok mindent el tud árulni az egészségedről, érdemes hát odafigyelned a jelzéseire.

Bár a legtöbb pattanás teljesen ártalmatlan, és a megjelenésükért egyszerűen csak az eltömődött pórusok a felelősek, azt is fontos tudni, hogy bizonyos esetekben akár komolyabb egészségügyi problémát is jelezhetnek.

Attól függően, hogy egy-egy pattanás hol jelenik meg, különféle bajokra utalhat. Lássuk, mit jelentenek!

 

Az arc alsó része, áll, nyak

Ha az arcodon, az álladon és a nyakadon a menstruációd környékén, vagy egy stresszesebb időszakban jelentkeznek pattanások, akkor nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy a hormonháztartásod kicsit kibillent az egyensúlyából. Ezek gyakran cisztás pattanások, amik ráadásul fájdalommal is járhatnak.

Homlok

A hirtelen jött, homlokon megjelenő pattanásokért általában a túl sok stressz a felelős. A stressz hatására egyébként a test bármely pontja pattanásos lehet, de a leggyakrabban a homlokot szokta érinteni.

Ezt olvastad már?

Így tüntesd el a popsiaknét!

Így tüntesd el a popsiaknét!

Téved, aki azt hiszi, hogy az akné az arc, netán a hát, a karok „kiváltsága”, a popsin is megjelenhet. Jó hír, hogy meg lehet tőle szabadulni.

A száj körül

Az ajkad körül kialakult pattanások is utalhatnak hormonális problémára, nagyon gyakran például a policisztás petefészek szindróma (PCOS) egyik tüneteként jelentkeznek. Ha viszont a hormonrendszered rendben van, akkor lehet, hogy egyszerűen csak túl gyakran érinted meg ott az arcodat, és a baktériumok könnyebben elszaporodnak.

Állkapocs, hajvonal

Fájdalmas pattanások jelentek meg az állkapcsodon vagy a hajvonaladon? Lehet, hogy túl sokat érinted meg a kezeddel ezeket a területeket, de akár hormonális gondok vagy a stressz is okozhatja. A hajvonal vagy állkapocs pattanásai a petefészek-gyulladás egyik tünetei is lehetnek, a betegség ugyanis az ösztrogéntermelés csökkenésével jár együtt, ezáltal felborul a szervezet hormonháztartása.

A szem körül

Ha a szemed, az orrod, és a szád körül jelentkeznek apró pattanásszerű dudorok, akkor megehet, hogy valójában nem is pattanásokról van szó, hanem egy perioral dermatitis nevű betegségről. Egyértelmű okát nem tudják, de a probléma lehet hormonális eredetű is, de okozhatja allergia, vagy a bőr megváltozott mikrobiomja, és gyakran jár együtt a rosaceával is.

Olvass tovább!

Így állj ellen a pattanás nyomkodásának!

Így állj ellen a pattanás nyomkodásának!

Ha valaha volt pattanásod, akkor bizonyára te is tudod, hogy óriási önfegyelmet igényel, hogy ne ess neki azonnal. Szépségbloggerünk, Peonilla most abban segít neked, hogy mégis hogyan állj ellen a kísértésnek – a saját érdekedben.

Forrás: bustel.com Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód