Ezt árulja el a pattanásod helye az egészségedről

2021. március 07.
A bőröd nagyon sok mindent el tud árulni az egészségedről, érdemes hát odafigyelned a jelzéseire.

Bár a legtöbb pattanás teljesen ártalmatlan, és a megjelenésükért egyszerűen csak az eltömődött pórusok a felelősek, azt is fontos tudni, hogy bizonyos esetekben akár komolyabb egészségügyi problémát is jelezhetnek.

Attól függően, hogy egy-egy pattanás hol jelenik meg, különféle bajokra utalhat. Lássuk, mit jelentenek!

 

Az arc alsó része, áll, nyak

Ha az arcodon, az álladon és a nyakadon a menstruációd környékén, vagy egy stresszesebb időszakban jelentkeznek pattanások, akkor nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy a hormonháztartásod kicsit kibillent az egyensúlyából. Ezek gyakran cisztás pattanások, amik ráadásul fájdalommal is járhatnak.

Homlok

A hirtelen jött, homlokon megjelenő pattanásokért általában a túl sok stressz a felelős. A stressz hatására egyébként a test bármely pontja pattanásos lehet, de a leggyakrabban a homlokot szokta érinteni.

Ezt olvastad már?

A száj körül

Az ajkad körül kialakult pattanások is utalhatnak hormonális problémára, nagyon gyakran például a policisztás petefészek szindróma (PCOS) egyik tüneteként jelentkeznek. Ha viszont a hormonrendszered rendben van, akkor lehet, hogy egyszerűen csak túl gyakran érinted meg ott az arcodat, és a baktériumok könnyebben elszaporodnak.

Állkapocs, hajvonal

Fájdalmas pattanások jelentek meg az állkapcsodon vagy a hajvonaladon? Lehet, hogy túl sokat érinted meg a kezeddel ezeket a területeket, de akár hormonális gondok vagy a stressz is okozhatja. A hajvonal vagy állkapocs pattanásai a petefészek-gyulladás egyik tünetei is lehetnek, a betegség ugyanis az ösztrogéntermelés csökkenésével jár együtt, ezáltal felborul a szervezet hormonháztartása.

A szem körül

Ha a szemed, az orrod, és a szád körül jelentkeznek apró pattanásszerű dudorok, akkor megehet, hogy valójában nem is pattanásokról van szó, hanem egy perioral dermatitis nevű betegségről. Egyértelmű okát nem tudják, de a probléma lehet hormonális eredetű is, de okozhatja allergia, vagy a bőr megváltozott mikrobiomja, és gyakran jár együtt a rosaceával is.

Olvass tovább!

Forrás: bustel.com Fotó: Getty Images