7 jel, hogy egészségtelenül állunk az ételhez

2021. február 08.
Teljesen rendjén való, ha értékeljük az egészséget, ám szigorú szabályokat állítani azzal kapcsolatban, mit eszünk és mit mit nem, valójában teljesen egészségtelen. Tovább megyünk, ez is egyfajta étkezési zavar.

Amikor a közösségi oldalakon tinédzser influenszerek népszerűsítik az erős korlátozásokra épülő étrendeket, vagy a magazinok arra adnak tippeket, hogyan csaphatjuk be az éhségérzetet, azt láthatjuk, hogy az étkezéshez való viszony minden, csak nem egészséges. Ám ami még rosszabb, hogy gyakran ezt emlegetik egészségközpontú vagy követendő példaként.

eves-egeszseg-etkezesi-zavar-jel

Józan ésszel is belátható, hogy megvonni a szervezetünktől az ételt, amit akar, nem lehet egészséges. És ezt az sem teszi egészségessé, ha a társadalom normalizálja, hogy rágózzunk, ha éhesek vagyunk, vagy vallásosan számoljuk a kalóriákat és mérlegen grammra pontosan kimért adagokat fogyasztunk.

„Az emberek evéssel kapcsolatos problémái sokkal erősebben jelentkeztek az elmúlt év során – mondta Barbara Spanjers pszichoterapeuta. – Bizonyos szempontból könnyebb az ételre fókuszálni, mint a körülöttünk lévő bizonytalan, folyton változó körülményekre.” Ám a szakember figyelmeztet, hogy az ételeken és evésen való aggódás – a járványon és a gazdasági helyzetünkön való stresszelés helyett – nem éppen célravezető megküzdési mechanizmus, és érdemes figyelni az alábbi intő jelekre, amelyek megmutathatják, hogy az egészséges ételhez fűződő viszony helyett étkezési zavarról beszélhetünk.

Csak a tiszta étkezés és tiszta étel az elfogadható

A feldolgozott élelmiszerek helyett a teljes értékű és tiszta jelzővel ellátott ételeket és alapanyagokat választjuk? Sokan vannak így ezzel, az egészséget tűzve zászlajukra. Ezzel az első hiba az, hogy önkényesen húztuk meg a határvonalat aközött, amit ehetünk és amit nem. Például egy KitKat csoki az ördögtől való (a benne lévő cukor miatt), míg az a csoki, amit organikus kakaóval, organikus kókuszvirágcukorral és organikus puffasztott quinoával készítettek (és legalább annyi cukrot tartalmaz, mint egy hagyományos csoki) teljesen nyugodtan fogyasztható, mert tiszta étel.

Az igazság az, hogy a tiszta étkezés az élelmiszerek tiltása bármiféle tudományos alap nélkül. „Ez egy egészségtelen megszállottság, nem vezet jóra, ha így állunk az ételekhez” – figyelmeztetett Rachel Larkey dietetikus.

Kerülünk mindent, amit valójában szívesen megennénk

„Egy dolog nemet mondani a kedvenc kényeztető ételünkre, amikor valójában nem vagyunk éhesek, és megint másik mindig elkerülni ezeket az ételeket – mondta a dietetikus. – Az étkezési zavar jele lehet az is, ha soha semmilyen ételt nem eszünk csak azért, mert szeretjük.” Ha ételrendelés előtt folyamatosan abból a szempontból vizsgáljuk a menüt, hogy melyik ételek tartalmazzák a legkevesebb kalóriát, érdemes hátrébb lépni egy lépést, és átgondolni, mit miért teszünk az evéssel kapcsolatban.

Szorongunk, ha olyat eszünk, ami nem volt tervben

„Étkezési zavarról beszélhetünk abban az esetben is, amikor rosszul érezzük magunkat amiatt, hogy ha nem a szokásos napi étrendünknek megfelelően vagy a tervnek megfelelően ehetünk, és kénytelenek vagyunk csak úgy bekapni valamit, ne adj Isten egy gyorsétteremből, nap közben – mutatott rá a szakember. – Ha valaki egészségesen áll az étkezéshez, azt nem éri sokként egy-egy ilyen napi rutinból való kilengés.”

Szigorúak vagyunk az adagokkal

Roppant elterjedt a megfelelő adag elmélete, ám ez sem azt jelenti, hogy mindig és minden körülmények között ragaszkodnia kell ehhez egy egyébként egészséges embernek. „Ha egy külső mérce dönti el, mennyit eszünk, nem a testünk igényeire figyelünk. Ez szintén az étkezési zavar jele lehet – mondta Larkey. – Időbe telhet, mire megtanulunk hallgatni az éhség- és teltségérzetünkre, ha régóta a mérlegre hagyatkozunk.”

Olvastad már?

Vannak a jó és a rossz ételek

„Az étel nem fekete és fehér, és nem csak a tápanyagok beviteléről szól. Az étkezés önmagunk kényeztetésének egyik formája és örömforrás” – mutatott rá Rebecca Ditkoff dietetikus, miért nem egészséges, ha megbélyegzünk bizonyos ételeket.
Ha ezek a kategóriák ráadásul nagyon merevek, azzal nemcsak az étrendünkből kizárt ételek testünkre gyakorolt fiziológiai hatásairól mondunk le, hanem az érzelmi és mentális hatásokról is. Arról nem is beszélve, hogy az a gondolkodásmód, hogy vannak a jó és a rossz ételek, rövid úton az étkezéssel és az ételekkel kapcsolatos bűntudathoz vezet.

A testmozgással dolgozunk meg az ételért

„Intő jel, ha valaki rendszeresen úgy beszél az edzésről, hogy megdolgozik az ételért, vagy elégeti a tegnapi vacsorát” – figyelmeztetett a dietetikus. Megvan a helye és az ideje annak, amikor az étel és az edzés összefüggéseiről kell és szabad gondolkozni, például ha egy félmaraton lefutására készülünk. Ám ilyenkor sem abban a kontextusban kapcsoljuk össze a kettőt, hogy a futással szolgáljuk meg azt, hogy megehetjük a vacsorát.

Csalónapokat nevezünk ki

Mi történik egy csaló napon? Olyan ételt eszünk, amit szeretünk. Az a gyakorlat, hogy jól viselkedünk egész héten, aztán lehet egy csalós étkezésünk a hétvégén, intő jele az étkezési zavaroknak.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!