Nem is olyan rossz a lelki egészségnek az okostelefonozás

2020. december 29.
Az okostelefon használatát általában a rossz mentális egészséggel, szorongás, depresszió vagy stressz kialakulásával hozzák összefüggésbe, ám egy friss kutatás eredményei szerint pont ellenkező a helyzet, és a digitális detox az, ami veszélyes.

A Lancaster Egyetem kutatói az okostelefonozással töltött időt mérték meg egy héten át 199 iPhone- és 46 Android-felhasználó esetén. Az eredmény a tudósokat is meglepte: nem találtak összefüggést a telefonozás időtartama és a rossz mentális egészség között. Ehelyett arra jöttek rá, hogy az jelenti az igazi veszélyt, amikor azon aggódnak az emberek, hogy túl sokat okostelefonoznak.

okostelefon-depresszio-osszefugges

A kutatásban részt vevők általános mentális és fizikai állapotát is felmérték a vizsgálat kezdetén, a depresszió és a szorongás mértékét vizsgáló teszteket is kellett kitölteniük. A tudósok azt is felmérték, a vizsgálati alanyok mennyire találják problémásnak a saját okostelefon-használati szokásaikat. 

„Nem a rendszeres napi okostelefonozástól alakul ki valakinél szorongás, depresszió vagy stressz. Ahogy a depresszióban vagy szorongásos zavarban szenvedők sem használják többet a telefonjukat az átlagosnál” – mutatott rá Heather Shaw, a Lancaster Egyetem pszichológiaprofesszora, a kutatás vezető szerzője. 

A tanulmány eredménye ehelyett arra világított rá, hogy az összes, az okostelefon használatával kapcsolatos aggályunk az, amely súlyosan veszélyeztetheti a lelki egészségünket. 

Erre a következtetésre az előzetes kérdőívre adott válaszok elemzése után jutottak a kutatók, miután azt kérték, hogy osztályozzák, milyen gyakran gondolnak arra, hogy hosszabb ideig használom az okostelefonomat, mint szeretném, vagy időről időre megpróbálom rövidebb időtartamban használni a telefonomat, de nem mindig sikerül.

A kutatás vezetője szerint fontos lenne, hogy különválasszuk magát az okostelefon használatát a technológiával kapcsolatos aggályainktól és feltételezéseinktől. „Ahogy láttuk, nincs tudományosan kimutatható kapcsolata a mentális egészséggel, így az ezzel kapcsolatos aggodalmak alaptalanok” – mondta Heather Shaw. 

Korábbi kutatások is próbáltak már összefüggést találni a képernyőidő és a depresszió között, ám hasonló eredményre jutottak: az emberek hozzáállása és aggodalmai azok, amelyek a mentális betegségek kialakulását eredményezik.

Olvass tovább!

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash