Hogy dekoráljuk a falakat professzionálisan?

2021. június 15.
Ferenczy Petra lakberendező csatlakozik a marieclaire.hu vendégszerző-csapatához: az elkövetkezendő hetekben számos izgalmas témába vezet be minket közérthetően, de professzionális tudást átadva. Elsőként a lakás ékei, a fali dekorok kerülnek terítékre!

Az motivált, amikor eldöntöttem, hogy elkezdek lakberendezéssel foglalkozni, hogy segíthetek szebbé tenni az otthonát néhány bennem bízó embernek. De mi lehetne annál jobb, mint hogy a következő hónapokban, itt a marieclaire.hu-n oszthatok meg néhány hasznos tippet, trükköt, amivel könnyebbé tehetem azok dolgát, akik szeretnék megszépíteni otthonukat? A cikkek két nagyobb témakört fednek majd le. Az egyik a dekorációs ötletek, amit azért érzek fontosnak, mert elképesztő jó hatása lehet a közérzetünkre annak, ha időként picit megújítjuk a környezetünket. A másik pedig a konkrét tanácsok: hogyan válasszatok ki dolgokat, hogyan valósítsátok meg az elképzeléseidet. Mert amúgy minden esztétikus dolog mögött van szabály vagy magyarázat, amitől az jól működik. Az első írás egy kicsit a kettő keveréke, hiszen a falak dekorálásáról lesz szó, de ha követitek a leírt szabályokat, nem hibázhattok.

Berendezni egy lakást hosszadalmas és kimerítő folyamat. Ráadásul amikor végre helyükre kerülnek a bútorok, sokszor hiányérzetünk van, mert vár még ránk az egyik legizgalmasabb, de korántsem könnyű feladat: dekorálni a falakat. A lakberendezéssel kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit, hogy ez csak ízlés kérdése, és ráérzésre dőlnek el dolgok. Az igazság az, hogy valójában a legtöbb dolog a méreteken és az arányokon múlik – többek közt a dekoráció is.

fal-dekor

Milyen magasra?

Az a legszebb, ha a falon a képet (vagy egyébként bármilyen más dekort) szemmagasságban helyezünk el. Mit jelent ez pontosan? Na, én 161 cm vagyok, és egy 198 cm-es ember számára a szemmagasság nyilván teljesen máshol van, szóval inkább csak jegyezzetek meg annyit, hogy a kép közepe a padlótól kb 150-160 cm magasan legyen. Ha valamilyen bútor fölé tesszük, akkor a kép alja és a bútor teteje között kb. 15 cm legyen. Ha fentebb kerül ennél, akkor megtörik a kompozíció, és a kép csak úgy bután, magában fog lebegni a falon.

fal-dekor

Mekkorát?

Tudom, minél nagyobb egy dekor, annál nagyobb a döntés, de szerintem válasszatok bátran nagy méretű képeket, főleg, ha nagy üres falfelületet dekoráltok. Arra figyeljetek, hogy ha komód vagy kanapé fölé kerül a kép, akkor ne legyen nagyobb, mint az alatta lévő bútor háromnegyede.

fal-dekor

Egy vagy több?

Ha az alatta lévő bútornál lényegesen kisebb a kiszemelt kép, akkor érdemes mellé keresni barátokat, mert csak árválkodna a falon. Ilyenkor a két (vagy több) kép középpontját kell venni, és annak kell 150-160 cm-en lennie, és törekedni kell arra, hogy a képek közötti távolság egyenlő legyen. Ez nagyobb képeknél 5-7 cm, a kisebbeknél 3-4 cm legyen. Az egymás mellé kerülő képek valamilyen koncepció, például szín, stílus alapján kerüljenek össze.

fal-dekor

Éljen a galériafal!

Biztos mindenki látott már galériafalat: ez az, amikor jópár kisebb kép kerül fel a falra, valamilyen elrendezésben. Nekem nagy kedvencem, mert szuper megoldás, ha sok családi fotót szeretnénk a falra tenni, vagy ha van több személyes printünk, képünk, és ez ad egy rendszert nekik a falon. Ez eddig könnyűnek hangzik, de mégsem az, ezért mondok pár szempontot, hogy a tiétek menő legyen:

  • Azt már tudjátok, milyen távol legyenek egymástól a képek. De vajon milyen elrendezésben? Ehhez csomó mintát találtok az interneten. A legegyszerűbb és legminimálabb a hálós elrendezés, de a lehetőségek végtelenek. A kiválasztott képeket érdemes csomagolópapíron kerettel együtt körberajzolni, kivágni, és a kitalált elrendezésben felpróbálni a falra, mielőtt fúrni kezdetek, így mégis csak könnyebb módosítani, mint glettelniés festeni a hibákat.
  • Ha galériafalat csinálsz, figyelj oda arra, hogy a képek színei harmonizáljanak egymással. Az is vagány, ha minden kép fekete-fehér lesz! És ne feledkezz meg a paszparturól sem – ez is lehet akár színes.
  • Ha modernebb összhatásra vágytok, akkor egyforma típusú és színű keretbe tegyétek a képeket. Ha eklektikusabb, bohémebb az otthonotok, akkor bátran keverjétek a keretek stílusát és színét.

Na és mit?

Szerintem bármit, ami nektek kedves, és semmi olyat, amit minden Insta-otthonban láttok, mert arra biztos nagyon gyorsan ráuntok. A dekorral kapcsolatban én abban hiszek, hogy az teszi igazán otthonossá az ingatlant, ha személyes dolgokkal díszítjük, például utazásokról származó apróságokkal vagy ajándékba kapott tárgyakkal.

Ha fali dekorról van szó, akkor nincs könnyű dolgunk, mert azok a képek, amik művészeti értéket képviselnek, bizony gyakran nem olcsók. Ezért kreatívnak kell lennünk, ha nem az unásig posztolt printeket akarjuk mi is nézni a falunkon.

A tippjeim:

  • Használjátok a saját fotóitokat! Már mobillal készült képeket is viszonylag nagy méretben lehet nyomtatni. Ha nem látjátok elég szépnek, szerkesszétek egy picit a színeit.
  • Keressétek elő a régi, emléknek eltett képeslapokat. Biztos nektek is lapul pár hasonló kincs egy doboz mélyén – itt az idő, hogy hasznosítsátok!
  • Google. Nézzetek szét kulcsszavakra keresve a neten, keressetek felhasználható, nagy méretű képeket, amiket szintén ki tudtok nyomtatni.
  • Piacoljatok! Csomó piac van már mindenfelé az országban, ahol érdekes régi printeket, vagy akár festményeket is vásárolhattok kedvező áron.
  • Galériák online aukciói között is találhattok kedvező áron érdekes képeket, pl. rajzolat, pici rézkarcokat stb.fal-dekor

Túl a képeken

A képeken túl rengeteg egyéb dologgal is díszíthetjük a falainkat. Sőt, azt javaslom, hogy egy helyiségben váltogassuk a különböző dekorokat. Például, ha az egyik falon van egy nagy kép, akkor a másikra tegyetek több kicsit, vagy más fali dekort. Na de hogy mit – erre is mutatok nektek pár példát a következő képeken. Kísérletezzetek bátran!

Tükör

Mindegy, hogy a falnak támasztva, vagy a falon, egy szép, érdekes tükör mindig jó választás.

fal-dekor

fal-dekor

fal-dekor

Szövött kép

Ez is kép, csak kicsit másmilyen. A fali szőnyegek vagy szőttesek meleg hangulatot adnak a helyiségnek.

fal-dekor

Valami természetes

Modern otthonokat is nagyon könnyen barátságossá tud tenni egy ilyen természetes anyagból készült fali dekor.

fal-dekor

Bármi más

Van egy kisebb gyűjteményed valamiből? Fel lehet tenni valahogy a falra? Hajrá!

fal-dekor

Szerző: Ferenczy Petra lakberendező, Instagram: @dot_interior_design, Fotó: Pinterest, Art and Lens

Olvass tovább!