A szemed is leéghet: így előzd meg!

2021. június 17.
A bőrét valószínűleg már mindenki tudatosan óvja a káros UV-sugárzástól, ám a szemünkkel is ugyanilyen óvatosak vagyunk? Jó, ha tudjuk, a szemünk is szenvedhet napégést, különösen ha sok időt töltünk egy huzamban a napon, vízparton.

A jó napszemüveg megvéd az úgynevezett fotokeratitisztől, azaz napfény okozta szaruhártya-gyulladástól. Nevezik hóvakságnak is ezt a fájdalmas állapotot, mert síelés közben is könnyű begyűjteni ezt a kellemetlen problémát a hóról visszaverődő napfény miatt. Ugyanakkor ez a név félrevezető, mivel nyáron sokkal gyakoribb, hiszen strandolni többen járnak, mint síelni. 

nap-uv-szem-leeges

A napsugárzás a víz felszínéről is visszaverődik, de a homok is visszatükrözi. Előfordul, hogy véletlenül a napba nézünk, vagy hosszú időn át tartózkodunk a szabadban megfelelő szemvédelem nélkül. Ezek mind megnövelik a napégés veszélyét a szemben. Ahogy a bőrünket, úgy a szemünket is károsítja a napsugárzás, ezért fontos, hogy napszemüveggel, kalappal, az árnyékban maradva, esetleg ezek kombinációjával óvjuk.

Mik a tünetek?

Dr. Bert Benjamin szemész szakorvos felsorolta a fotokeratitisz leggyakoribb tüneteit: vörösség, fájdalom, duzzanat, könnyezés, homályos látás, tikkelés, fényérzékenység, idegentest érzés, kötőhártya-gyulladás jelezheti, hogy napégést szenvedett a szemünk. A szakorvos kiemelte azt is, hogy súlyosabb esetben az is nehézséget okozhat, hogy egyáltalán kinyissuk a szemünket. Ha észleljük ezeket a tüneteket, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy a megfelelő szerekkel, enyhe szteroidokkal csökkenteni lehessen a gyulladást, így elkerüljük a hosszú távú szemkárosodást. 

Ha a tüneteink enyhébbek, és ki tudjuk nyitni a szemeinket, komolyabb gyógyszerekre valószínűleg nem lesz szükség, ám ilyenkor is tanácsos a következő strandolással várni pár napot, míg teljesen meggyógyul a szemünk.

Milyen sokáig tart a fotokeratitisz?

A súlyosságtól függ, mennyi ideig állnak fenn a tüneteink, hat órától akár 48 órán át is eltarthat, mire javulnak a panaszok. „Pont úgy, ahogy a bőr esetében, ha enyhébb az égés, magától regenerálódik. Viszont legyünk türelmesek és ne tegyük ki újra a napfénynek addig sem” – mondta dr. Bert.

Abban is hasonlít a bőr leégéséhez a fotokeratitisz, hogy ha észleljük a tüneteket, már késő. A sejtek károsodása megtörtént. Ilyenkor fontos, hogy bemenjünk egy árnyékos, sötét szobába, hogy pihenhessen a szemünk. 

Ha kontaktlencsét viselünk, vegyük ki, mert tovább irritálhatja a sérült szaruhártyát. A hideg pakolás a szem körül csökkentheti a diszkomfortérzetet, a recept nélküli fájdalomcsillapítók pedig a panaszok elviselését tehetik könnyebbé. 

Hosszú távú veszélyek

A napégés maga pár nap alatt meggyógyul, akár a szemről, akár a bőrről van szó. „A fotokeratitisz viszont hozzáadódik azokhoz a károsodásokhoz, amiket a szemünk életünk során elszenved. Az UV-károsodás idővel felhalmozódik, és hosszú távon okozhat problémákat – mondta a szemorvos. – Gyorsítja a szemkörnyék öregedését, maga a szem is gyorsabban öregszik, hamarabb jelennek meg az életkorral előforduló szembetegségek, mint a szürkehályog. De kiválthat jóindulatú sejtburjánzást is a szemben, ami ha túl nagyra nő, akadályozhatja a látást. Sajnos a szem felületén kialakuló rákos elváltozások, melanóma esélyét is növeli a szem napégése.”

Hogyan előzzük meg?

A legegyszerűbb, ha napszemüveget viselünk. Ám nem minden napszemüveg egyforma. A polarizált lencse, nagyobb keret és a lehető legmagasabb UV-szűrő képesség mind növeli a hatékonyságot. Ha kisebb keretű napszemüveget viselünk, egészítsük ki kalappal vagy napernyővel a védelmet. 

A szem napégése valós kockázat, ha a szabadban tartózkodunk nyáron, különösen vízparton. Bár gyorsan gyógyul a legtöbb esetben, ám a hosszú távú kockázatokat jobb megelőzni.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!