A bőr önellenőrzése életet ment: erre figyelj!

2021. június 01.
Ha van bőröd, esélyed is van a bőrrákra. A rendes éves anyajegyszűrés a bőrgyógyásznál és a rendszeres önellenőrzés együtt segíthet, hogy még korai fázisban észrevegyük a melanóma kialakulását.

Nem tudhatjuk, mi is közte vagyunk-e annak az ötből egy embernek, akinél 70 éves korára bőrrák alakul ki. Vagy közte vagyunk-e annak a közel háromezer embernek, akit idén melanómával diagnosztizálnak Magyarországon. Vagy jövőre, vagy azután. Ám abban lehetünk tudatosak, mennyire szeretjük a bőrünket. Ez azt is jelenti, hogy figyeljük az új és már meglévő anyajegyeket, a változásokat és rendszeresen átnézzük magunkat, nem láthatóak-e valahol a melanómára utaló jelek. És minden évben elmegyünk a rendes éves bőrgyógyászati szűrővizsgálatra.

bor-onellenorzes-melanoma

„Az élet a választásokról szól. A bőrvizsgálat pedig életmentő választás, ha azt nézzük, milyen gyakori a bőrrák – mondta dr. Orit Markowitz bőrgyógyász. – Ha van bőrünk, akkor a bőrrák kialakulására is van esélyünk. Nem tudhatjuk, hol vagyunk a statisztikákban. A legjobb, ha úgy tekintünk rá, mintha ugyanakkora esélyünk lenne a betegségre, mint mindenkinek” – tette hozzá dr. Michelle Henry bőrgyógyász, aki azt is elmondta, hogyan végezzük helyesen a bőr önvizsgálatát.

Milyen gyakran menjünk orvoshoz?

„Minden felnőttnek, aki elmúlt 18 éves, évente egyszer el kell látogatnia a bőrgyógyászához. Ha előfordult a családi kórtörténetben melanóma, évente kétszer – jelentette ki dr. Markowitz. – Ez minden bőrtípusra vonatkozik, a bőrrák nem válogat. Bár a melanóma gyakoribb a fehér bőrű, világos szemű embereknél, a sötétebb bőrtónusúaknál is kialakulhat.”

A családi kórtörténet mellett az anyajegyek számát kell még figyelembe vennünk. „Minél több az anyajegyünk, annál nagyobb a kockázat. Ha 50-nél több anyajegy található a bőrünkön, jobban szemmel kell tartanunk őket – mondta Sheila Farhang bőrgyógyász. – A bőr ellenőrzése mindenkinek fontos. Még akkor is, ha úgy érezzük, nem tartozunk a bőrrák szempontjából különösen nagy kockázatú csoportba, menjünk el a bőrgyógyászhoz. A bőr minden belső szervünk működéséről árulkodik, nem csak a bőrrák miatt van szükség rá.

Keressük az új, sötét, gyanús jeleket

Ahhoz, hogy az önellnőrzésnek valóban legyen értelme, muszáj első lépésként egy rendszert felállítanunk. „Az első és legfontosabb pont, hogy mindannyiunknak ismernünk kell a testünket, az anyajegyeinket és foltokat, mert a változás az, ami intő jel – hívta fel rá a figyelmet a bőrgyógyász. – Ha észreveszünk valami újat vagy megváltozott területet, azzal mindenképp szakorvoshoz kell fordulni.” Ha jól ismerjük az anyajegyeinket, automatikusan észrevesszük, ha valami megváltozik a bőrünkön.

A változás nem jó

„Bármilyen meglepő, már az anyajegyeinkkel születünk, és harmincéves korunkra válnak mind láthatóvá – magyarázta dr. Farhang. – Így harmincéves kor felett, például egy ötvenéves ember esetében egy új anyajegy megjelenése mindenképp figyelmet érdemel.” Azonban nem minden bőrrák fejlődik ki anyajegyekből. „Tudnunk kell, hogy a melanómás esetek – ami az összes bőrrákos eset 2-3 százaléka, ám ez a legagresszívabb, legveszélyesebb típus – kétharmada teljesen új bőrproblémaként jelenik meg, ami azt jelenti, hogy korábban azon a helyen semmi sem volt.”

Nézzük mindenhol

Bár a napfény és a napégés elősegítheti a bőrrák kialakulását, nem csak a napfénynek kitett bőrfelületeket kell átvizsgálnunk. „A bőrrákos esetek körülbelül 10 százalékát nem a napfény okozza, és bárhol, a fedett területeken is kialakulhatnak” – magyarázta a szakember.

Ez igaz a testre és az arcra egyaránt. „Mindennap látjuk az arcunkat a tükörben, ám ritkán nézzük csak meg a testünket. Pedig ez fontos, hogy elölről és hátulról is vessünk rá pillantást, mert a rák tényleg bárhol feltűnhet.”

A nehezen látható helyeken, mint a tarkó például, kérjük meg egy szerettünket, hogy segítsen, vagy használjuk a technológiát. „Készítsünk képeket a mobilunkkal, melyekkel nyomon követhetjük a nehezen látható területek változását is. Tartsuk észben, mik a leggyakoribb helyek – mondta Farhang. – A nőknél a háton és a lábakon, a férfiaknál a háton a leggyakoribb a bőrrák.”

Amikor átvizsgáljuk magunkat, nézzük át az egész testet: a fejbőrt, arcot, kezeket, karokat, a törzset, lábakat és talpat is. „Kérdezzük meg magunktól: viszketett valamelyik anyajegy? Gyulladt? Rózsaszínessé vált? – sorolta a kérdéseket Farhang. – Tapintsuk ki a duzzanatokat, csomókat, kérjük meg a fodrászt, hogy nézze át a fejbőrünkön lévő anyajegyeket, mivel a vizes hajat könnyebb átvizsgálni.”

Az alábbi jelek mind aggodalomra adhatnak okot, és nem árt észben tartani a rút kiskacsa szabályt sem. „Ha sok anyajegyünk van, és egyik feltűnőbb vagy nem úgy néz ki, mint a többi, például egy sötétfekete anyajegy a világosabb színűek tengerében, az a bőrrák jele lehet” – mondta a bőrgyógyász.

Az Egészségügyi Világszervezet az alábbi tünetekre hívja még fel a figyelmet a bőrrákkal kapcsolatban:

  1. Hámló, barna, fekete vagy többszínű kinövés, ami változtatja a méretét vagy alakját.
  2. Anyajegy vagy barna folt, ami növekszik, vastagodik, megváltoztatja a színét, textúráját, vagy nagyobb, mint egy ceruza végén a radír. 
  3. Viszkető, fájó, vérző, hámló folt vagy seb, ami nem gyógyul.
  4. Nyílt seb, ami nem gyógyul be három hét alatt.

A melanóma ábécéje

Öt betűvel könnyen megjegyezhetjük, mik azok, amikre figyelnünk kell az otthoni bőrellenőrzéskor.

A, mint aszimmetria „Az anyajegyek nagyjából oválisak vagy kör alakúak – mondta a bőrgyógyász. – A normális anyajegy szimmetrikus, ha egy vonalat húzunk a közepére, egyforma két félre oszthatjuk.”

B, mint behatároltság A szabdalt, nem egyenletes szélek mindig aggodalomra adnak okot. „A melanóma biológiailag aktív, így ha a terület nem úgy néz ki, mint korábban, azt jelentheti, hogy a területen bizonyos folyamatok zajlanak.”

Cs, mint csíkok és színek A különböző színek az anyajegyen belül rákos elváltozásra utalhatnak. A jóindulatú anyajegy egyenletesen pigmentált, lehet világosbarna, sötétbarna is. Ám ha a szín megváltozik, megjelennek más területek benne, az gyanús. A melanóma akár piros vagy fekete is lehet, ami annak a jele, hogy vérerek hálózzák be, vagy éppen fehér, ami a visszahúzódásra és arra utal, hogy a szervezetünk védekezik, és megtámadta az abnormális anyajegyet.

D, mint diaméter Az átmérő alapján a ceruza végén található radírnál nagyobb anyajegyeket tekinti különösen aggasztónak a szakember. 

E, mint elváltozás Vitán felül ez a legfontosabb jel mind közül. A korábban nyugodt anyajegy rosszindulatúvá válása vérzéssel, viszketéssel és hámlással jelentkezhet. 

Miután megismertük a melanóma ábécéjét, még egy nagyon fontos dolog van, amit soha ne felejtsünk el: használjunk mindig napvédő készítményeket, ha kilépünk a szabadba.

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!