A cicák is szenvednek a hőségtől: így segítsünk nekik!

2021. július 07.
Rossz szóviccel élve, cica meleg van! Nemcsak mi, emberek éljük meg nehezen ezt az időszakot, de négylábú kedvenceink is. Ráadásul rajtuk még bunda is van, nem csoda hát, ha nem tudnak enni napközben, lefogynak, keveset mozognak, kedvetlenek. A következő öt praktikával azonban kicsit enyhíthetünk a szenvedéseiken.

1. Vizes simogatás

A cicákról köztudott, hogy utálják a vizet, azonban a nagy hőségben nincs mit tenni: vizes kézzel simogassuk át a macska bundáját naponta többször is kánikulában különösen a füleinél és a tappancsánál vizezzük be, gyors enyhülést fog hozni. Még az is lehet, hogy nem fogják utálni a procedúrát, az pedig biztos, hogy utána nagyon hálásak lesznek érte!

2. Hűsítő matrac

A cicák a legnagyobb hőségben ösztönösen az árnyékot és a hidegebb felületeket keresik, amire letelepedhetnek. Éppen ezért a szobacicák kedvenc fekvőhelyévé ilyenkor a hidegburkolat válik. Persze van az a meleg, amikor már ez sem hoz kellő enyhülést, ilyenkor érdemes bevetni a hűsítő cicamatracokat. Ezek általában valamilyen speciális hűtőzselét tartalmaznak, melyek akkor aktiválódnak, ha a házi kedvenc ráfekszik.

cica-kanikula-huvos

3. Óvatosan a légkondival!

Ha kinti vagy bejárós a cicánk, akkor is érdemes legalább délután négy óráig bent tartani, hogy nehogy megégesse a mancsát a forró aszfalton, és hogy ne terhelje meg túlzottan a szervezetét a forróság. Az árnyékos, ventillátorral hűsített szoba a legjobb, ami ilyenkor a cicával történhet, de a légkondival óvatosan kell bánni: a kinti hőmérséklethez képest 5-6 fokkal lehet csak kevesebb a légkondicionált szobában ahhoz, hogy a cica alkalmazkodni tudjon a hirtelen hőmérsékletváltozáshoz.

4. A folyadékpótlás nekik is fontos

A cicáknak ugyan nem túl nagy a vízigényük, a nyári forróságban azonban fokozottan fontos gondoskodnunk a friss vízről! A legjobb, ha a megszokottnál nagyobb, és nem műanyag tálkában van a cicák vize ilyenkor, amibe akár egy-két jégkockát is beledobhatunk, hogy még hűsítőbb legyen. Ha a cica sehogy sem akar vizet inni, akkor először tegyük az ételétől távolabb a vizét, ha az sem működik, akkor pedig érdemes kipróbálni a macskaitató szökőkutat, ami forgatja a vizet, így folyóvízből ihat a cica beltéren is.

5. A kozmetika jó barát

Különösen a hosszú szőrű cicáknál hozhat hatalmas felüdülést egy alapos cicakozmetika a kánikulában. Azonban fontos tudni, hogy az emberekhez hasonlóan a cicák is leéghetnek a napon, a frissen kozmetikázott, vágott szőr alól több helyen kilátszódhat a bőr, ami bizony éppen olyan érzékeny, mint a miénk. A kozmetikázottak mellett a világos szőrű, fehér cicák esetében is fokozottan figyelni kell a leégésre!

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!