6 ok, ami miatt kókadt lehet az aloe vera növényed

2021. július 24.
Valószínűleg a kaktuszokkal és a pozsgáslevelűekkel való hasonlatosság miatt hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az aloe vera gondozása gyerekjáték, pedig ez a növény könnyen okozhat fejtörést. Például ha egyszer csak elkezdenek lekonyulni és kókadozni a húsos levelek. A szakember elmondta, milyen okok állhatnak ennek hátterében, és hogyan hozhatjuk vissza az életbe kedvenc aloe vera növényünket.

Akár növényimádók vagyunk, akár a közösségi oldalakat elárasztó lakászöldítő influenszerek hatására vásároltuk meg első szobanövényeinket, jó, ha tudjuk, a növényekről való gondoskodás nagyobb elköteleződés, mint elsőre gondolnánk. Vannak persze olyan virágok, melyeket könnyebb életben tartani, míg mások akkor is fejtörést okozhatnak, ha betartjuk az alapvető – öntözésre, napfényre és megfelelő ültetésre – vonatkozó javaslatokat. Ez utóbbiak közé tartozik az aloe vera is

Még a legtapasztaltabb növénymamáknak és növénypapáknak is meggyűlhet a baja az aloe verával, amikor reggel azt látjuk, hogy a tegnap még viruló növényünk látszólag minden ok nélkül lekókadt. Heather Markway dísznövény kertész mindenkit megnyugtat: amilyen sok előnye és jótékony hatása van az aloe verának, legalább annyira kényes növény, és ha végigvesszük a lehetséges okokat, visszafordíthatjuk a kókadást, sőt, meg is előzhetjük, hogy legközelebb ne érjen ilyen sokkoló meglepetés.

aloe-vera-6-ok-lekonyul

Túl- vagy alulöntözés

A legnagyobb probléma, ha szabálytalanul öntözzük az aloe verát. Különösen a túlöntözés lehet problémás. A többi pozsgáslevelű rokonához hasonlóan az aloe növénynek is jó átfolyású talajra van szüksége. Az is fontos, hogy csak akkor öntözzük meg, ha valóban száraznak tapintásúnak érezzük a földjét, sőt, dugjuk az ujjunkat körülbelül két-három centi mélyen a talajba, hogy biztosan meggyőződjünk róla, tényleg száraz

„A leggyakoribb hiba, hogy a felszínen száraznak tűnő virágföld miatt megöntözik az aloe verát, pedig mélyebben még abszolút nedves a talaj, így könnyű túlöntözni a növényt” – mutatott rá Markway, aki azt javasolja, inkább várjuk meg, míg teljesen kiszárad, mert a túlöntözés rosszabb a növényünknek, mintha kis ideig nem jut vízhez. „Ha a levelek teltek és élénkzöldek, akkor megfelelő a vízmennyiség a virágunknak” – mondta a kertész.

Nem engedi át a vizet a cserép

Szintén az öntözéssel kapcsolatos probléma, ha a cserép, amibe ültettük az aloe verát, nem engedi át a felesleges vizet. „Győződjünk meg róla mindig, hogy elegendő mennyiségű és méretű lyuk van a cserép alján, hogy a felesleges víz átfolyhasson” – javasolta Markway. Ez különösen a kisebb cserepeknél lehet probléma, mivel azokon általában csak egy lyuk van az edény alján. Az aloe veránál a három lenne a minimum, így nyugodtan fúrjunk még párat, ha nem találjuk elégségesnek az átfolyást.

Nem kap elég napfényt

Mint a legtöbb növénynek, az aloe verának is szüksége van a napfényre az életben maradáshoz. „A boldog aloe vera titka a napi hat óra napfény” – mutatott rá a kertész. Ám a helyzet nem ilyen egyszerű. A növényt nem szabad ugyanis direkt napfénnyel sokkolnunk. Egy aloe vera, ami korábban árnyékos helyen állt, a tűző napra kikerülve hirtelen lekókadhat. Ha pedig sokáig kint is hagyjuk, az megégetheti a leveleket. Ha szeretnénk áthelyezni az aloe verát másik, naposabb helyre, fokozatosan szoktassuk hozzá a napfényhez.

Az aloe nem szereti sem a túl meleget, sem a túl hideget. „Az ideális hőmérséklet az aloe verának 12-26 Celsius-fok között van. Ha ezen a skálán kívül van, szintén a levelek kókadásával jelezheti a növényünk, hogy nem érzi jól magát. Ahogy a napfény esetében, a hőmérséklet változtatásával sem szabad sokkolnunk a növényt.”

Megfertőzte valamilyen kártevő

Nem a leggyakoribb oka a levelek kókadásának, ám előfordulhat, hogy valamilyen kártevő pusztítja a növényünket. A sárgászöld, körte alakú levéltetvek telepszenek meg leggyakrabban az aloe verán. Ha ilyet látunk a leveleken, próbáljunk meg természetes anyagokkal, például neemolajjal megszabadulni tőlük.

Kinőtte a cserepet

Ha lógnak az aloe vera levele,i és kifogytunk az ötletekből, próbálkozzunk meg a nagyobb cserépbe ültetéssel. Hogy meggyőződjünk róla, ez okozza-e a problémát, a gyökerek egyszerű vizsgálatával megállapíthatjuk. „Óvatosan távolítsuk el a cserépből az aloe verát, és nézzük meg a gyökereket. Ha több a gyökér, mint a föld, biztosan átültetésre van szükség. Ilyenkor nyugodtan akár két számmal nagyobb cserépbe is tehetjük az aloe veránkat” – javasolta Markway.

Lehet, hogy az aloe veránk elpusztult

Ha az aloe vera növényünk színe barnára vagy lilára változik, a levelek lógnak és kiszáradtak, a szakember szerint kénytelenek vagyunk szembenézni vele, hogy a növényünk valószínűleg nem jön már helyre. „Tanulhatunk az elkövetett hibákból, és legközelebb már nagyobb eséllyel sikerülhet életben tartanunk a növényt” – biztatott a kertész. 

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvass tovább!