Mit tegyél, ha árpa jelenik meg a szemeden?

2021. augusztus 01.
Mindig kellemetlen, ha árpa alakul ki a szemünkön, de kiváltképp akkor bosszantó, ha a nyaralás vagy valamilyen más fontos esemény előtt rondít a képbe. Dr. Nagymihály Attila főorvos segít abban, hogyan tudjuk minél hatékonyabban kezelni a szemhéj kellemetlen, fájdalmas gyulladását.

A napszemüveg mindig jó szolgálatot tehet. Amellett, hogy véd a káros UV-sugárzástól, ápol és eltakar, például abban az esetben is, ha valakinek árpa keseríti meg a napjait. Azonban amikor egy céges rendezvényen kell prezentálnunk vagy éppen állásinterjún megjelennünk, nem fedhetjük el a tekintetünket. A szemhéj gyulladása mégis talán akkor váltja ki a legnagyobb aggodalmat, ha valakinél épp az esküvője előtti napokban jelenik meg. Mi a teendő egy ilyen vészhelyzetben?

Az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti probléma

„A szemhéjak szélén megjelenő gyulladás nagyon gyakori szemészeti megbetegedés, mely mindenféle előjel nélkül bárkinél, bármikor kialakulhat. A szemhéjak gyulladását meg kell különböztetnünk a szemhéjakban elhelyezkedő ún. Meibom-mirigyek gyulladásától. Ez utóbbit hívjuk hétköznapi néven árpának, ami megjelenhet a szemhéj belső és külső oldalán is” – mondja dr. Nagymihály Attila.

Ha a szemhéjunk bepirosodik, megduzzad és fájdalmassá válik, nagy az esélye, hogy árpa okozza a tüneteket. A külső árpát szinte azonnal fel lehet ismerni. Ebben az esetben ugyanis feltűnő, piros, érzékeny duzzanat jelenik meg a szemhéj széle alatt. Ezzel ellentétben a belső árpa nem minden esetben okoz látható csomót.

Gyorssegély árpa ellen

Bármikor is jelenik meg az árpa, a lehető leghamarabban igyekszünk – legalábbis igyekeznénk – megszabadulni tőle. De nem mindig adja magát könnyen. A duzzadt csomó megszüntetését érdemes meleg vizes borogatással, illetve párakötéssel kezdeni. A nedves kendőt helyezzük a szemhéjunkra pár percre, majd lassan, óvatosan meg is masszírozhatjuk a szemhéjak területét. A borogatáshoz ne használjunk gyógynövényeket, mert allergiás reakciót válthatnak ki és súlyosbíthatják a problémát. A kezelés során antibiotikum és/vagy szteroidtartalmú kenőcsöt is javasolt használni, de kizárólag szemészeti vizsgálatot követően. Az árpa általában 3-4 nap alatt elkezd gyógyulni, azonban a kezelést javasolt akár 2-3 hétig is folytatni a teljes gyógyulás érdekében. Amennyiben a leírtak nem vezetnek eredményre, és az árpa nem nyílik meg, vagy nem szívódik fel magától, ugyancsak forduljunk szemész szakorvoshoz. A szakember ebben az esetben pár perces, ambuláns beavatkozás során megnyitja és kitisztítja a „csomót”. „A beteg kevés érzéstelenítő szert kap injekció formájában az árpa körüli bőrbe. A rövid beavatkozást követően a páciens párakötéssel távozik, amit pár óra múlva, otthonában eltávolíthat. Az árpa csúcsán ejtett apró nyílás nagyon fontos annak érdekében, hogy a felgyülemlett váladék kiürüljön. Ez pár napon belül nyomtalanul gyógyul. A műtéti területet a szakorvos által előírt ideig antibiotikumos kenőccsel kell kenni” – részletezi a szakember.

Mi állhat a hátterében?

Az emberek nagy részénél életük során legalább egyszer jelentkezik árpa, amely sok esetben sajnos visszatérhet. Ha a probléma nem eseti, hanem gyakran ismétlődő, akkor érdemes további vizsgálatokat elvégeztetni. Az árpa kialakulásának hátterében legyengült immunrendszer is állhat, amit akár kezeletlen cukorbetegség vagy valamilyen vírusfertőzés is okozhat. De a túl huzatos, poros környezet vagy éppen az éjszakára fennhagyott smink miatt is begyulladhat a szemhéjunk. Habár az elmúlt másfél évben alaposan a fejünkbe verték, hogy csak tiszta kézzel érjünk az arcunkhoz és a szemünkhöz, jó, ha ezt az enyhítések után is szigorúan betartjuk. Koszos kézzel könnyen felvihetünk bármilyen kórokozót a szemhéjra és a szem felszínre, ami árpát okozhat.

Fotó: Unsplash.com Forrás: Budai Szemészeti Központ

Olvass tovább!