Te is halasztottad a járvány miatt a szűrővizsgálatokat? Így pótolj!

2021. június 08.
A koronavírus-járvány miatt nehezebben jutottunk el az orvosi szűrésekre, kimaradhatott a fogorvos, bőrgyógyász vagy éppen az éves vizit a nőgyógyásznál. Mit vegyünk előre a sorban mindenképp, és mi az, amit ne halogassunk tovább semmiképp?

A koronavírus-járvány felülírta a jól bejáratott rutinjainkat minden téren. Mivel az orvoslátogatás csupán a lehető legszükségesebb esetre szorítottuk, így az éves szűrővizsgálatokat és a szakorvosi kontrollt jó eséllyel kihagytuk, ha nem volt elengedhetetlen. Mostanra jó eséllyel mindkét Covid–19 elleni oltást megkaptuk, az orvosi rendelőknél is lassan visszatér az élet a normális ügymenethez, így nem halogathatjuk mi sem tovább az éves ellenőrzéseket. Mutatjuk, melyek a legsürgősebbek.

orvos-eves-szurovizsgalat

Ne várjunk tünetek esetén

Ha valami zavar vagy új tünetet észlelünk magunkon, ami miatt aggódunk, ne várjunk, míg rosszabb lesz. „Sose halogassuk, mutassuk meg az orvosunknak minél hamarabb. Ez fontos lehet a lefolyás szempontjából” – mutatott rá dr. Eric Goldberg, a New York Egyetem Langon Belgyógyászati Orovosi Központjának igazgatója.

„Vannak bizonyos olyan tünetek, melyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Például a vér a vizeletben vagy a székletben, mellkasi fájdalom vagy erős szívdobogás, ami a stroke-megelőző állapot jele lehet, ahogy a homályos látás, akadozó beszéd vagy gyengeség a test egyik oldalán, de az új csomó vagy anyajegy sem várhat – tette hozzá dr. Paul Fenyves, a Weill Corner Kórház és a New York-i Presbiteriánus Kórház belgyógyásza. – Még ha bizonyos tünetek el is múlnak, ha komolyak voltak, jobb felkeresni azonnal az orvosunkat” – mondta dr. Fenyves.

Akkor is menjünk szűrésre, ha jól vagyunk

A szakemberek egyöntetűen azt javasolják, hogy amint lehet menjünk el az éves ellenőrzésre, akármilyen jól érezzük is magunkat. Az ellenőrzésen kérdezhetünk az orvosunktól és a kórtörténetünket is kiegészíthetjük a legutóbbi vizit óta lezajlott eseményekkel. Ha valami aggaszt, annak megtárgyalására is kiváló alkalom az éves ellenőrzés. (Vagy inkább másfél éves, ha a koronavírus-járvány miatti csúszást is beleszámítjuk.)

Mindenképp csináltassunk egy teljes laborvizsgálatot, ami megmutatja a koleszterinszintünket, láthatjuk, van-e valamilyen vitaminhiányunk, a szexuális úton terjedő betegségekre és a vashiányra is fény derülhet ilyenkor. „Az egészséges embereknél az éves szűrővizsgálat megelőző célt szolgál, meggyőződhetünk róla, nincs-e valamilyen lappangó betegségünk, mely esetleg még nem okoz tüneteket” – mondta dr. Fenyves.

Pótoljuk az elmaradt szakorvosi kontrollt

Nem kell minden vizsgálatot egyszerre elvégeztetnünk, hacsak nincs valamilyen különösebb tünetünk, ám törekedjünk rá, hogy mindenféle szűrésre jussunk el még az idén. Vegyük előre azokat a vizsgálatokat, melyek az életkorunk és nemünk miatt kiemelten fontosak. A nőknek elengedhetetlen az éves vizit a nőgyógyásznál, a rákszűrés vagy HPV-teszt az életkor és a kórtörténet függvénye, milyen gyakran szükséges. 

Ne feledkezzünk el a rákszűrésről. 45-50 éves kor között exponenciálisan megnő a bélrák kockázata, így ötévente aktuális egy vastagbéltükrözés, ha nincs panaszunk. Nőknél 45 éves kor felett elengedhetetlen a mammográfia évente. 

Az éves fogorvosi szűrővizsgálatot se halogassuk, a fogtisztítás és az ellenőrzés komoly fájdalmakat és gyulladásokat előzhet meg. A szemészeti vizsgálatot is érdemes évente elvégeztetni, különösen egy ilyen év után, amit jó részt a monitor előtt töltöttünk. 

Krónikus betegséggel és nagy kockázattal azonnal kérjünk időpontot

Ha a családi kórtörténet vagy genetikai mutáció miatt magasabb az átlagosnál bizonyos rákbetegségekre az esélyünk, mindenképp egyeztessük az orvosunkkal, milyen szűrésre van szükségünk és milyen gyakorisággal. Például azoknak a nőknek, akik a BRCA1 vagy BRCA2 génmutációkkal rendelkeznek, 30 éves kor felett minden évben szükséges az MRI vizsgálat és a mammográfia. 

Ha valamilyen krónikus betegséggel küzdünk, ám állapotunk stabil volt a járvány alatt, akkor se várjunk tovább, a kontroll nem árt ilyenkor sem. Diabétesz esetén végeztessük el a vesék ellenőrzését, a kardiológiai kontrollra kérjünk időpontot, ha magas vérnyomástól szenvedünk, ha pedig magas kockázati csoportba tartozunk bőrrák tekintetében, ne várjunk tovább, menjünk el egy anyajegyszűrésre. 

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!