Így fordítható vissza a fogszuvasodás

2021. június 06.
Ha a fogorvosra gondol, sok ember bármire kész lenne, csak a kezében lenne a varázsszer, amivel visszafordíthatja a fogszuvasodást, és ne kelljen a fúróval szembenéznie. Jó hír, hogy valóban van olyan módszer, amivel megállíthatjuk a fogak romlását, sőt, vissza is fordíthatjuk.

A fogszuvasodást a fogakra rakódó lepedékben szaporodó baktériumok által termelt sav okozza, mivel ez meggyengíti, majd lebontja az ásványi anyagokból álló fogzománcot. Ennek az eróziónak az eredménye a lyuk a fogunkon, amikor muszáj elmennünk a fogorvoshoz, hogy betömje. Szerencsére még van esélyünk visszafordítani a folyamatot, ám jóval azelőtt kell cselekednünk, hogy elérné azt a fázist, amikor már csak a fogorvos segíthet.

fogszuvasodas-visszaforditas

Amikor a savak elkezdik meggyengíteni a fogzománcot, annak jele lehet az is, hogy megjelenik egy fehér folt a fogon. Ez arra utal, ideje megerősítenünk a fogzománcunk ellenállását, mielőtt a folyamat a fogszuvasodás fázisába érne. 

A fluorid a kulcsfontosságú ásványi anyag a fogak egészségében. Ez erősíti a fogzománcot és semlegesíti a baktériumok által termelt káros savat, így nagyon fontos, hogy fluoridos fogkrémmel mossunk fogat. A másik fontos dolog a fogszuvasodás visszafordításában az étrendünk. Ha kevesebb olyan élelmiszert fogyasztunk, melynek magas a keményítő és/vagy cukortartalma, csökken a plakkok képződése és a baktériumok savtermelése a fogaink felszínén. Ha mindenképp valami édes finomságra vágyunk, ezt időzítsük akkorra, amikor már ettünk valami mást. Az is fontos, hogy a nap folyamán rendszeresen rágcsáljunk valamit, mert a nyálképződés is segíti az ásványi anyagok helyreállítását. Mindezek mellett persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy naponta kétszer mossunk fogat, hogy megelőzzük a plakkok és fogkő képződését.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!