Hányszor mossunk fogat egy nap, hogy megóvjuk a szívünket?

2019. december 14.
A fogmosás nem csak a fogaink egészségéhez szükséges. A rendszeres és megfelelő fogtisztítás az agyunkat is megóvhatja, sőt, egy friss kutatásból kiderült, hogy a szívbetegségek kockázatát is jelentősen csökkenti. Csak nem elég egyszer elővennünk a fogkefét egy nap.

A Szöuli Tudományegyetemen végzett kutatásban több mint 160 ezer olyan személy vett részt, akinek korábban semmilyen szívproblémája nem volt. Tíz éven át követték nyomon a résztvevők egészségi állapotát, különös tekintettel a szájhigiéniára és a szívbetegségek esetleges kialakulására. A kutatók azt találták, hogy akik naponta legalább háromszor mostak fogat, azoknál több mint 10 százalékkal kisebb volt a szívelégtelenség kialakulásának esélye, emellett a szívritmuszavar rizikója is tíz százalék alá csökkent ebben a csoportban.


Ez a jelentős különbség a szívbetegségek kialakulásának kockázatában akkor is megmaradt, amikor a kutatók összevetették az adatokat az életmódbeli, alkoholfogyasztási szokásokkal és más olyan betegségek meglétével, melyek hatással lehetnek a vérnyomásra és a szív egészségére.

A kutatók úgy vélik, hogy hasonlóan az Alzheimer-kór esélyének csökkenéséhez, a szívbetegségek kialakulásának kisebb kockázata is a fogmosásnak ahhoz az előnyös következményéhez kapcsolható, hogy a gyakori fogmosással eltávolítjuk a fogak közül és a fogínyről azokat a baktériumokat, melyek a véráramba kerülve ezekhez a betegségekhez vezethetnének.

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash