Ideje beszélni a mellbimbó körüli szőrszálakról

2021. augusztus 27.
Akár kihúzkodjuk, akár úgy döntünk, nem foglalkozunk vele, a testszőrzet ezen formája is megérdemli, hogy egy kicsit többet foglalkozzunk vele. Mert teljesen normális és természetes a létezése.

Ha egy korábbi tabutéma megjelenik, sőt főszerepet kap egy reklámban vagy hirdetésben, biztosan a közbeszéd tárgya lesz. A fanszőrzet, a láb- és hónaljszőrzet létezése a nőkön mára nagyjából elfogadottá vált, rendszeresen megjelenik itt-ott, akár hírességeken is. A tény, hogy mára az eltávolításuk választhatóvá vált, nem elvárás a nőktől, szintén azt mutatja, hogy elfogadtuk, van szőr a nőkön. Ám a szőrzet egy bizonyos helyen még mindig tabunak számít: a mellbimbó körül. Ám attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik, ahogy a fekete szőrszálak miatti szégyen is, melyet csak úgy lehet eltörölni, ha tudatosítjuk, normális a nőknél is, ha fekete szőrszálak nőnek a mellbimbó körül.

mellbimbo-szor-tabu

Nem nagyon lehetett látni olyan képet a magazinokban, vagy hallani nyilvános beszélgetést, ahol előfordult volna szőrszál a nők mellbimbója körül. Különösen, hogy a női mellbimbókat sok helyen még most is inkább teljesen cenzúrázzák, ami szintén nem segíti az elfogadást. Pedig a tény az, hogy bármilyen neműek is legyünk, a mellbimbó körüli szőr teljesen normális jelenség. „Sok nőnek találhatók vékony, sötét színű szőrszálak a mellbimbója körül, ami nem valamilyen orvosi probléma jele – mondta Joshua Zeichner bőrgyógyász. – A mellbimbószőrről ugyan nem beszélünk, de ettől még létezik.”

„Az ember emlős, az emlősök pedig szőrösek a tudományos meghatározás szerint. Teljesen normális a szőr a mellbimbónál – mondta Mona Gohara, a Yale Orvostudományi Egyetemének dermatológia professzora. – A nők harmadánál előfordul. Ahogy a fejbőrön, alkaron, nemi szerveken, lábon és a test minden részén. A genetika befolyásolja a textúráját, színét, mennyiségét, láthatóságát.”

Miért tabu még mindig?

„A szemünk sem rebben, ha egy férfinak szőrös a mellkasa. Miért undorodunk tőle, ha a nőkön látunk szőrszálakat? – tette fel a költői kérdést Gohara. – Valószínűleg mindenki kitalálja: ez hasonlóan működik a teljesen irreális, valóságtól elrugaszkodott, ideális test kultuszát hajszoló elvárásokkal, melyek gyakran sújtják a nőket. Ugyanaz az oka, amiért a lábszőr vagy a hónaljszőr is szégyenérzetet vált ki még mindig. A társadalmi normák és elvárások szerint nem elfogadható és megengedett, ha egy nőn szőr nő. Nagyon sokan még mindig nem tekintik normálisnak.

„Generációk óta próbálkozunk a mellbimbók felszabadításával – mondta Alicia Sinclair Rosen szexológus. – De egy árva női mellbimbót nem lehet megmutatni a közösségi oldalakon, vagy szoptatásról képet. Bár ez utóbbi elvileg engedélyezett ezeken a platformokon, de gyakran a többi felhasználó jelenti fel a szopatásról posztolt képeket. Ha ehhez még egy olyan férfiasnak tartott elemet is keverünk, mint a testszőrzet, már készen is van a tabu. Ha sehol nem lehet látni képet egy női mellbimbóról a médiában férfias(nak tartott) jellemzővel, az titkot von köré, misztifikálja, vagy éppen szexualizálja.”

A mell hiperszexualizálása is nagyban hozzájárult a mellbimbóval kapcsolatos tabuk kialakulásához. És persze az is, hogy az alkaron vagy a lábon növő szőrrel ellentétben a mellbimbószőrt nem villanhat ki a ruhából egy kánikulai napon a nyári ruhából, így nem tudjuk összehasonlítani a saját testünket másokéval, így nem tudjuk normalizálni magunkban. 

Hogyan fogadhatjuk el?

„Mint mindig, most is a tudomány a válasz – mondta Gohara. – Ha felismerjük, hogy biológiailag normális.” Ha sokkal nyíltabban beszélünk a mellbimbó körüli szőrről a barátokkal, családtagokkal, sokkal kényelmesebbé válik számunkra a téma és a létezése is. Tudatosulhat bennünk, hogy ez olyasvalami, ami majdnem mindenkinek van. 

„Manapság, ha a mellbimbó körül növő szőr kerül szóba, még általában olyan kontextusban történik, mint valami szégyellni való dolog, ami miatt egy nő kevésbé nőies vagy szexi. Pedig ez csak szőr, semmi más.” Miénk a választás, hogy kihúzzuk vagy meghagyjuk, de azért jó, ha tudjuk, hogy a mellbimbó körüli szőr a nőknél is normális, és nem vagyunk egyedül.

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!