Eperláb – amiért még Beyoncét is cikizi az internet

2021. június 05.
Aki ki szintén együtt él az apró, de jól látható szőrtüszőkkel a lábszárán, rögtön érzi az összes bizonytalanságát, amint szembe találkozik a Beyoncé lábáról szóló kommentekkel a közösségi oldalakon. Pedig az eperlábakkal semmi baj nincs, és az is máshogy fest, amikor bőrgyógyászhoz kell fordulnunk.

Mintha nem lenne elég szorongásunk és bizonytalanságunk a köztünk keringő vírus miatt! Valószínűleg az utolsó dolgunk azon elmélkedni, vajon milyennek látszanak a frissen borotvált lábaink. Különösen, hogy az utóbbi hónapokban a legtöbben nem is szőrtelenítettük őket túl gyakran. Azonban a közösségi oldalakon úgy tűnik, az internet népének tényleg nincs jobb dolga, mint Beyoncé lábát közeli fotókon elemezni. „Beyoncénak eperlába van, mint nekem” – írta valaki cuki emojik kíséretében. Ne hibáztassuk magunkat, ha eddig nem hallottunk az eperláb létezéséről. Bár ha megnézzük a Beyoncé lábáról készült fotókat, rögtön nyilvánvalóvá válik, mire gondoltak a kommentelők: az apró, sötét színű pöttyökre, melyek a szőrtüszők helyén láthatók.

eperlab-szortuszo-borotvalas

Szőrtüszője mindenkinek van, nagyon sok nőnél, különösen az erősebb, sötétebb szőrzettel rendelkezőknél, ezek a bőr színénél sötétebb pontokként rajzolódnak ki a bőrön. Valószínűleg az első tinikori lábborotválásnál felfigyeltünk már rá, ha mi is azok közé tartozunk, akiknek Beyoncéhoz hasonlóan – most már a szakszót is ismerjük – eperlába van. A kora 2000-es években valószínűleg szégyenkezve szemléltük ezeket a pöttyöket, hiszen a magazinokban vagy videóklipekben általában elsimított, egyenszínű, alaposan retusált bőrfelületeket láthattunk csak, ahol egyetlen kósza ránc, sebhely vagy szőrtüsző sem rondított bele a képbe. Ám ha az osztálytársaink lábára pillantottunk, észrevehettük, hogy szinte mindenkinek vannak apró pórusok a frissen borotvált lábán. Valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy a szőrtüszők eszünkbe jutottak, egészen mostanáig.

Aki kicsit is hajlamos a hipochondriára, azonnal arra gondol: aggódnom kellene az eperláb miatt, ha már Beyoncénál is erre hívják fel a figyelmet?! Ám szerencsére senki sem arra utalt, hogy bármi baj lenne ezzel egészségügyi szempontból, annál inkább a társadalmi üzenettel: miért akarja a társadalmi előítélet egy teljesen normális testünkkel kapcsolatos dologról elültetni bennünk ismét azt, hogy valami olyan, amit meg kell javítani? Ha beírjuk a keresőbe az eperláb (strawberry legs) kifejezést, az első találatok olyan cikkek, melyek arról szólnak, hogyan tüntethetjük el.

„Az eperláb a jól látható piros vagy fekete, szőrtüszőket jelölő fekete pontokra használt szakkifejezés – mondta Corey L. Hartman bőrgyógyász. – A név az epermagokkal való hasonlatosságából ered.” A legtöbb embernél az eperláb tényleg semmi egyéb, mint látható szőrtüszők. Az egyetlen eset, ami aggodalomra ad okot, ha valamilyen konkrét bőrproblémával küzdünk. „A pontok számos különböző bőrbetegségre utalhatnak, és a szőrtüszők azért is lehetnek erőteljesebbek, mert faggyú, baktériumok és elhalt bőrsejtek halmozódhatnak fel a benne – mondta Hartman. – Az eperláb kifejezést használjuk szőrtüszőgyulladás, eltömődött pórusok, száraz bőr vagy keratosis pilaris leírására is.” Ám ha az apró pontok a lábunkon nem szokatlanul nagyok vagy gyulladtak, minden rendben. „A pórusok a lábon legtöbbször azért sötétek, mert épp növekvő fázisban lévő szőr van bennük, melyet gyakran borotválunk, ám ettől még látható” – mondta a bőrgyógyász. Ha valami más tünetünk is van a látható póruson kívül, mint például a gyulladás, azt számos módon kezelhetjük, melyet bőrgyógyásszal kell egyeztetnünk.

Az eperláb tehát többé-kevésbé egy gyűjtőfogalom a látható szőrtüszőkre, gyulladt, növekvő vagy éppen nyugvó állapotúra egyaránt. Míg vannak olyan esetek, amikor egy bizonyos bőrbetegség tünete lehet, az, hogy borotválás után látszik a bőrön, teljesen ártalmatlan jelenség, a bőr természetes része. 

Mivel még ma is sokan rácsodálkoznak a testünk természetes látványára, nem lehet elégszer elmondani: vannak pórusaink, szőrtüszőink. Ha elég közelről nézzük, láthatóak. Mindenkinek szíve joga ezeket eltüntetni, megszerkeszteni, odafigyelni a sajátjára, ám az élet túl rövid, és a legtöbb embernek eszébe sem jut azt figyelni, kinek mennyi szőrtüsző van más lábán. És még ha szőrtüszőgyulladása vagy bármely más bőrproblémája van is valakinek, attól még nem lesznek kevésbé szebbek a lábai. Az eperláb elnevezés, ha csupán a nevét nézzük, roppant aranyos, és ha valakit jól látható szőrtüszőkkel áldott meg a genetika, gondolhat rá így is, és élvezheti a nyarat szabadon.

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!