Egy értelmes egészségtrend: ezért jó ötlet rendszeresen házi csontlevest fogyasztani

2021. szeptember 17.
Újra felfedezte az egészségipar magának nagyanyáink első számú praktikáját, a csontlevest. Míg akkor nem igen tudták, miért működik, csak hogy nagyon is működik, ma már pontosan ismert, miért gyógyító erejű a csontleves – főleg, ha rendszeresen és házi verziót fogyasztunk belőle!

1. Fehérjében gazdag

A csontleves gazdag aminosavakban, melyek a fehérjék alkotóelemei. Egy csésze csirkéből készítetett levesben 9 gramm, a marhából készítettben 11 gramm protein van – ráadásul ez állati eredetű, komplex fehérje, ami jobban hasznosul az emberi szervezetben.

2. Javítja a haj, a bőr, a köröm állapotát

A csontokban sok kollagén van, ami a bőr, a csontok, az inak, az ízületek és a porcok egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen. Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a középkorú és idős nők bőrére a kollagén: megállapították, hogy a javuláshoz már három hónapnyi kollagénkúra elegendő volt. A csontleves kollagéntartalma miatt a várandós nőknek is jól jöhet, mert segít a bőr rugalmasságának növelésében.

3. Védi a csontot és az ízületet

Csont- és ízületproblémák esetén a csontleveskúra szinte elengedhetetlen! A levescsontokban lévő kalcium védi az azt elfogyasztó csontjait, erősebbé, ellenállóbbá teszi az idősödő csontokat.

csontleves-hasznos

4. Segít az emésztésben

A csontoknak kimagasló a glutamintartalma, ami segíti az emésztést és a gyomor egészségének megőrzését. Sőt, gyomorbetegségek esetén is gyógyító hatású!

5. Elektrolitokat tartalmaz

Az elektrolitok, azaz a testfolyadékban lévő ásványi anyagok kulcsszereplői az egészségünknek, például az idegrendszer, az izmok és a testfolyadék folyamatainak megfelelő működéséhez is hozzájárul. A csontlevesben többek között kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, réz, mangán és szelén található nagy mennyiségben. Hamenés, hányás esetén például remekül pótolja a csontleves a kiürült elektrolitokat.

6. Alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma

A csontlevesnek igazán alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma, ezért bármilyen diétába belefér, ráadásul mivel folyadék, a napi folyadékbevitelünket is növelhetjük vele, étkezések előtt vagy után pedig segít a teltségérzet elérésében. De akár étkezések között is beiktathatunk egy-egy pohárral, mert proteintartalmának köszönhetően hosszabb időre eltelít!

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Készíts alaplevet!