A nagy kollagéndilemma: megőrizzük vagy pótoljuk?

2021. június 30.
A kollagént minden formában ajánlgatják nekünk: kapucsínóval, gumicukorral és több ezer forintos hidratálóval is bevihetjük a szervezetünkbe. Ám valóban használnak ezek? Mi az, amitől tényleg több kollagén lesz bennünk?

A végtelenhez közelít a kollagént kínáló táplálékkiegészítők száma a piacon, és akkor még nem is beszéltünk a bőrápolási termékekről és azon kezelésekről, melyek az ígéretek szerint turbózzák a testünk természetes kollagéntermelését

A sejtek szintjén a kollagén az a fehérje, melynek neve szétválaszthatatlanul összeforrt a fiatalsággal, feszes bőrrel és ragyogó megjelenéssel. „A kollagén a legfontosabb összetevője a sejtek közötti mátrixnak. Megalapozza a bőr struktúráját és volumenét – magyarázta dr. Shereene Idriss bőrgyógyász. – Ez hajtja azt a már-már mániákus késztetést, mely arra irányul, hogy minél több kollagén legyen a testünkben.”

„A kollagén a bőr mélyebb rétegeiben lapul, ahol összekapcsolódik egy másik fehérjével, az elasztinnal, mellyel aztán létrehoz egy rugalmas hálózatot – szemléltette dr. Ranella Hirsch bőrgyógyász. – Ez a két anyag felelős azért, hogy a bőr erős legyen és rugalmas.”  Rossz hír, hogy a szervezet kollagéntermelése az évek során csökken. Ez magyarázza, miért lazább az idősek bőre, és miért ráncosodunk. Nem csoda tehát, ha sokan pénzt, időt és energiát nem kímélve próbálják megtartani a kollagénállományukat.

kollagen-szepseg

Számukra újabb rossz hír, hogy egyelőre nincs semmilyen tudományos bizonyíték, mely egyértelműen alátámasztaná, hogy a szájon át bevitt kollagén bármit tenne a bőrrel. „Van néhány egerekkel végzett tanulmány, mely szerint az emésztés után több kollagénpeptid volt a bőrben, ám az emberi emésztőrendszer sokkal erősebb, mint a rágcsálóké, és lebontja a kollagént egyszerű aminosavakká (nem ugyanolyan fehérjévé), mielőtt az elérné a bőrt – vázolta a rossz hírt dr. Hirsch. – Vannak olyan fejlesztések, melyek hidrolizált kollagént használnak. Ez sokkal könnyebben szívódik fel a bélrendszerből, ám ez sem tűnik használhatóbb útnak. Az emberben egyszerűen nem sikerült még bizonyítani, hogy a kollagénpeptid egyáltalán elérné a bőrt.”

Amikor kollagén táplálékkiegészítőt vásárolunk, látunk meggyőző alakokat vagy részletes leírást arról, hogy működik a termék. „Sokan hisznek abban, hogy  hidrolizált kollagén elősegíti a test saját kollagéntermelésének serkentését – mondta dr. Idriss. – Ez érdekes elmélet, ám egyelőre ezzel kapcsolatban sem láttam még olyan nagy, független klinikai vizsgálatot, mely alátámasztotta volna.” A kollagénkészítményeken olvasható idézetek általában a gyártó saját kutatásainak eredményeiről szólnak, melyek nem feltétlenül elfogulatlan források a bőrgyógyász szerint. „Ez gyakran szül konfliktust. Ezért is lenne szükség sokkal több független tanulmányra.”

Ha a kollagénkészítmények nem serkentik a kollagéntermelést, van más, amit tehetünk? Igen, ám ehhez bőrgyógyászra van szükség. A rádiófrekvenciás kezelés, mellyel a bőr mélyebb rétegeit melegítik, segíthet beindítani a saját kollagéntermelésünket. Ez egy relatíve új módszer, egyelőre csupán néhány kisebb kutatás támasztja alá hatásosságát, ám ezek alapján egyértelműen működőképesnek tűnik. A bőrgyógyász emellett javasolhat retinoidkúrát is a kollagéntermelés serkentésére. Jelenleg az egyik legnépszerűbb hatóanyag, a retinoid, ugyanis minden jel szerint jelentősen támogatja a fehérje termelését a bőrben.

Aki nem riad vissza a kissé invazívabb beavatkozásoktól, a bőrgyógyászánál végeztethet mikrotűs, hámlasztó vagy bizonyos fajta lézeres kezeléseket is. „Ezek az eljárások kontrollált sérüléseket okoznak a bőrben. A sebgyógyulás folyamatának részeként pedig megindul a kollagéntermelés” – magyarázta a bőrgyógyász.

Ha egyszerűbb és fájdalommentesebb módszerhez szeretnénk folyamodni, akkor inkább a kollagéntartalom megőrzésére kell koncentrálnunk a szakember szerint. A jó bőrápolási rutin, a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása és a C-vitaminban gazdag étrend segíthet. Nem szabad elfeledkeznünk ugyanakkor a napvédelemről sem, hiszen az UV-sugárzás erősen rombolja a kollagénraktárainkat, ezáltal felgyorsítja az öregedés jeleinek megjelenését. „Gyakran a leghétköznapibb megoldás a legjobb. A kollagén esetében is” – jelentette ki a szakember.

Forrás: The Cut Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!