Leveskocka helyett alaplé – új trend születőben

2020. december 15.
Ma már nemcsak a szakácsok készítik alaplével a finom éttermi fogásokat, de a háziasszonyok is kezdenek újra rájönni arra, alaplé nélkül főzni nem érdemes. Új trend van születőben: az ízesített alapléből egészséges meleg ital lett, amit télen jólesik kortyolgatni.

Nagyanyáink nem ismerték a leveskockát, alaplével készítették el a különböző fogásokat. Erőlevesnek, vagy csontlevesnek hívták ezt az aranysárga színű folyadékot, amiben különböző húsos, inas csontok, bőrkék és zöldségek főttek órákig. Ezt használták fel a főzelékek és egyéb egytál ételek elkészítéséhez. A leveskockák és az ízfokozók megjelenésével a háziasszonyok a kényelmesebb megoldás felé fordultak, egyszerűbb volt bepottyantani a leveskockát a rotyogó vízbe, mint beszerezni, előkészíteni a hozzávalókat az alapléhez. Megváltoztak a húsfogyasztási szokásaink is, rászoktunk a színhúsokra és a csontok, a nyesedék húsok a kukába kerültek. A klasszikus alaplé elkészítése az éttermek privilégiuma lett, sok fogásnak (pl. mártások, krémlevesek, rizottók stb.) ez az egyik legfontosabb összetevője, meghatározza az ízek harmóniáját.

Király Éva dietetikus munkája során fedezte fel újra az alaplevek jótékony hatását. „Tanácsadásokon emésztési problémáknál, az étkezési terápia részeként ajánljuk az alaplevek rendszeres fogyasztását. Az állati csontokból, porcokból, bőrös részekből zselatinszerű kollagénfehérjék főnek ki, amelyek fantasztikus tulajdonsággal bírnak: betapasztják a sérült bélfalat, regenerálja a bélbolyhokat, ezáltal javul a táplálék felszívódás, meséli a dietetikus szakértő. A modern ember táplálkozásából szinte teljesen hiányoznak a kollagénfehérjék, hiszen nem eszünk gyakran pacalt, kocsonyát, körömpörköltet és hasonlókat. Pedig a napi fehérjebevitelünk 30 %-át ennek a fehérjetípusnak kellene kitennie.”

A kollagénfehérjék a kötőszöveteink alkotórészei, ezért az alaplé jótékony hatást fejt ki bőrünk, hajunk, körmünk állagára is. A csontokból a főzés során egy sor más értékes anyag is kioldódik – kalcium, magnézium, foszfor, kálium –, amelyek a csontrendszerünket, idegrendszerünket és immunrendszerünket támogatják.

Király Éva dietetikus

Az alapléfőzés otthon időigényes program, 4-36 óráig is eltarthat, ráadásul a lakást órákig átjárja a fazékban rotyogó erőleves illata. Király Éva egy igazán hiánypótló szolgáltatással állt elő nemrégiben: Budán, a Fény utcai piac szomszédságában megnyitotta az ország első alaplébárját. „A pácienseimtől sokszor hallottam vissza, imádják az alapleveket, de nincs idejük, lehetőségük otthon elkészíteni. Innen jött az ötlet, hogy készítsük el mi az alapleveket, és tegyük vonzóvá a fogyasztásukat. Néhány alaplevet főzünk meg nagy mennyiségben, s azokat később úgy ízesítjük, hogy pohárból helyben is inni lehessen. Így lesz a levesből tápanyagban gazdag, ízletes, meleg ital. 3-4 deci belőle jó másfél órára eltelít anélkül, hogy terhelné az emésztésünket. Kis étkezéseket is kiválthat, ihatjuk például edzés előtt vagy után. Nem titkolt szándékunk, hogy az erőleves fogyasztásának hagyományát átültessük a mai, modern életvitel keretei közé, és minél több embert szoktassunk rá a rendszeres fogyasztásra. Mert az élettani hatását akkor tudja igazán jól kifejteni, ha beépítjük a mindennapos étkezési rutinunkba. Az alaplé akkor is hat, ha más ételek elkészítéséhez használjuk fel, ezért üzletünkből üvegben, nagyobb mennyiségben is haza lehet vinni belőle.”

Olvass tovább!