Kifejezetten veszélyes lehet a „trauma dumping”, avagy a traumaömlesztés TikTok-trendje

2021. október 10.
Ashley Kimchi TikTok-felhasználó gyakran posztol közös videókat apukájával, akire a legjobb barátjaként tekint. Egy videóban arról beszél, hogy az édesapja a legjobb barátja, és elsütött egy viccet, miszerint, ha huzamosabb ideig nem találkoznak, rájuk jön a „szeparációs szorongás”.

A videói alatt több száz kommentáló osztotta meg az apukájukkal való kapcsolatuk egyes részleteit, de nem mindegyik volt Ashley helyzetéhez hasonlóan boldog. „A te apukád beszél veled?”, „Olyan szomorú, hogy az én apukám meghalt”, írták néhányan, de akadtak olyan kommentek is, amik a családon belüli erőszakról vagy elhagyásról szóltak.

Ezek a kommentek egy másik platformon meglepőnek tűnhetnek, ám a TikTokon az ilyen,– habár a pszichológiai szakmában nem elismert, de online gyakran használt –, trauma dumping névre hallgató megosztási mód teljesen normális. A TikTokon nemcsak hogy mindennapos a traumákról való beszéd, de különböző trendek is születtek traumafeldolgozás céljából.

„Akkor beszélünk erről a jelenségről, amikor valaki úgy osztja meg saját, traumatikus élményeit, hogy a másik fél mentális befogadóképességét nem tartja figyelemben” – mondja Mallory Grimste gyermek pszichoterapeuta. Bár az internet egy biztonságos helynek tűnhet, ahol könnyen megoszthatjuk traumáinkat, és a megosztók számára ez akár katartikus megkönnyebbüléssel is felérhet, a szakemberek mégis arra figyelmeztetnek, hogy ne éljünk a lehetőséggel, hiszen mind a befogadó, mind a megosztó tovább sérülhet belőle. „Az ilyen önkéntes traumamegosztás másodlagos traumát okozhat a befogadó fél számára, amely a PTSD-hez hasonló tünetekkel jár” – írja könyvében dr. Charles Figley, a téma szakspecialistája.

tiktok-trauma-dömping

Néhány tiktoker a traumadömpinget arra használja, hogy saját tapasztalatain keresztül vezesse végig a követőit a gyógyuláshoz vezető úton. A több mint 100 000 TikTok-követőt számláló újságíró, Yasmine Summan is megtapasztalta a trauma dumping veszélyeit: követői gyakran hasonlították kinézetüket Yasmine-hoz, saját magukat lealacsonyítva olyan mértékben, hogy az öngyilkosság gondolata is felötlött bennük. Yasmine elmondása szerint „egészségtelen” és „mértéktelen” ezeknek a kommenteknek a súlya.

A TikTokon elterjedtté vált traumamesélés a fiatalabb generációnak nagy segítséget is adhat, hiszen így nem kell attól tartaniuk, hogy szüleik vagy az iskolai környezetük elítéli őket. A #traumadump videók összesen mára már 20 milliós nézettséggel rendelkeznek. Summan szerint a videók előtti jelzés az, amin dolgozni kellene, hiszen figyelmeztetés hiányában az emberek nem tudják, hogy mire kattintanak. Egy Wall Street Journal kutatás kimutatta, hogy a TikTok-felhasználóknak mutatott főoldal videói egy idő után a mainstream helyett felzaklató témákra helyezi a hangsúlyt. Maia Petrucha mentális egészséggel foglalkozó aktivista szerint a traumák ilyen módú megosztása függőséghez vezethet: „Az embereknek a valódi énedet szeretnéd mutatni, ez elkerülhetetlen. De ha csak a sérelmeidet látják, akkor tényleg az igazi énedet mutatod?”

Összesítve a traumadömpingnek hiába vannak pozitív tulajdonságai, fokozott odafigyelésre van szükség az online tartalomgyártók körében, hiszen bármennyire érthető, miért használják egyfajta naplónak a felületet, az ilyen tevékenységgel könnyen elmosódhat a határ a valóság és a virtuális világ között, ami kiszolgáltatottá teheti mindkét felet a továbbiakban.

Fotó: Getty Images, Forrás: Insider, Szerzők: Bereczky Bianka Szilvia, Cseke Kamilla

Olvass tovább!