Megúszós tippek, ha te is utálsz vasalni

2021. szeptember 01.
A vasalás – bár egyesek szerint valamilyen megmagyarázhatatlan okból felér egy meditációval – az egyik legjobban utált házimunka. Ha te is a hátad közepére kívánod, ezeket a trükköket imádni fogod!

A YouGov felmérése szerint a vasalásról mindenkinek határozott véleménye van: vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják, köztes megoldás egyszerűen nincs! Azoknak, akik ki nem állhatják a monoton és unalmas vasalást, aminek végén még a hegyekben álló, élére vasalt ruhák sem jelentenek kárpótlást, az alábbi trükkök aranyat érnek, ugyanis abban segítenek, hogy a ruhák vasalás nélkül se legyenek gyűröttek

Ezekkel a trükkökkel vasalás nélkül sem lesznek gyűröttek a ruhák

Így moss, ha nem akarsz vasalni

Ebben a TikTok-videóban szuper hajtogatási trükköt találsz, ha szeretnéd megúszni a vasalást, és helyet is spórolnál a szekrényben, de a következő tippek is segítenek, hogy anélkül legyenek gyűrődésmentesek a ruhák, hogy beizzítanád a vasalót. 

  • Ahhoz, hogy a ruhák a mosás végén ne legyenek túlzottan gyűröttek, fontos, hogy ne tömd teljesen tele a mosógép dobját szennyes ruhákkal.
  • Mindig használj öblítőt a mosáshoz: ez nemcsak finom illatot kölcsönöz a ruháknak, hanem puhítja is a szöveteket, így az anyagok kevésbé gyűrődnek.
  • Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túlzottan erőteljes a centrifuga a mosás végén: a 600-as fordulatszám tökéletesen elég ahhoz, hogy kellő mennyiségű víz távozzon a ruhákból, mégse legyenek gyűröttek.

Sok múlik a szárításon

  • Ha szárítógépet használsz, a fordulatszámra itt is érdemes ügyelned. Lehet, hogy több időt vesz igénybe, a ruhák gyűrődésmentessége miatt azonban szerencsésebb kisebb fordulatszámra és alacsonyabb hőmérsékletre programozni a szárítógépet. 
  • Ha ezt elmulasztod, hamarabb megszáradnak ugyan a ruhák, a textilek tapintása viszont kevésbé lesz puha, és ebből adódóan a gyűrődések is látványosabbak, makacsabbak lesznek. Ilyenkor nem marad más hátra, csakis a vasalás, ami még a bolygónknak is árt!
  • Itt is érvényes a helytakarékos szabály, vagyis hogy a szárítógép dobjának túlzsúfolását is kerülni kell a puha, illatos és gyűrődésmentes végeredményért.

Ezekkel a trükkökkel vasalás nélkül sem lesznek gyűröttek a ruhák

Teregess okosan!

  • Miután a mosógép végzett, teregess ki a lehető leghamarabb – ha hagyod, hogy a nedves ruhák hosszan időzzenek a mosógép dobjában, számíts rá, hogy gyűröttebbek lesznek, és az öblítő illata helyett kellemetlen szagot árasztanak!
  • Teregetés előtt rázd ki a ruhákat, és szépen simítsd el őket a szárítókötélen vagy a ruhaszárítón. Ha nem sajnálod az időt erre a kamatostul megtérülő macerára, vasalás nélkül is gyűrődésmentesen várnak majd a ruhák a száradás után.
  • Ha nem szeretnéd, hogy a ruhacsipeszek jól látható nyomot hagyjanak a ruhákon, kifordítva teregesd ki azokat, és a varrások mentén helyezd el a csipeszeket! A szoknyákat és a nadrágokat a derékrésznél csiptesd fel, a pólókat és az ingeket pedig fejjel lefelé csiptesd a szárítóra.
  • Ha eleget időztek a szabad levegőn ahhoz, hogy megszáradjanak, mielőbb szedd le a ruhákat a szárítóról – ha a kelleténél hosszabb ideig maradnak kiteregetve, az anyagok könnyebben merevvé válnak, ami óhatatlanul gyűrődésre hajlamosít.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?