A Google Flights megmutatja, mennyit árt a repülőutunk a bolygónak

2021. október 12.
Az utazással és repüléssel kapcsolatos környezettudatosságot segít erősíteni a Google új kiegészítő alkalmazása, mely szembesíti az embert a vakációjának ökológiai lábnyomával.

A cél az, hogy minél tudatosabban válasszuk a fenntarthatóbb lépéseket az utazásainkkal kapcsolatban. Ezt segíti a Google új kiegészítője, ami megmutatja, mekkora az ökológiai lábnyoma az adott repülőútnak, amivel épp elérni akarjuk úti célunkat. Azzal, hogy az ár és az időtartam is bekerül a képletbe, lehetővé válik, hogy összehasonlítva a különböző járatokat, tudatosan azt válasszuk, ami a legkevésbé káros a környezetünkre. 

google-flights-repules-kornyezetszennyezes

Számos tényezővel kalkulál az alkalmazás: figyelembe veszi a repülőút hosszát, a megállók, átszállások számát, az ülések számát az adott járaton, a repülő típusát és az Európai Környezeti Ügynökség adatait. 

„Ez a program – ami egy másik környezetbarát Google-kiegészítő, a hotelkereső után jött ki – nagyon hasznos lehet a klímaváltozás elleni harcban – mutatott rá Katharine Hayhoe, a Texasi Műszaki Egyetem professzora, a természetvédelmi program igazgatója. –Nagy rajongója vagyok a tudásnak, és azt gondolom, hogy egyszerűen az, hogy az emberek jobban figyelnek a szén-dioxid-kibocsátásra az utazásaik során, sokat segíthet.” Hayhoe a kalóriaszámláláshoz vagy a villanyszámlához hasonlította az ökológiai lábnyom mérését, amit az ismerősökkel, szomszédokkal össze lehet vetni. „Ha az emberek látják, mennyit fogyasztanak, vagy a felhasználással kapcsolatos összefüggéseit ennek, abba az irányba terelheti őket, hogy tudatosabbak legyenek, és változtassanak a szokásaikon” – magyarázta Hayhoe.

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!