Ezek a legesősebb városok a Föld országaiban

2021. október 12.
Az emberek egészen extrém körülmények között is városokat építenek szerte a világban, a sarkköröktől a sivatagok közepéig. Ezekhez képest a sok eső nem is hangzik olyan elviselhetetlennek, ám még így is okozhat komoly gondokat sok helyen. Most összeállították azt a térképet, mely megmutatja, a Föld egyes országaiban melyek a legesősebb városok.

A Budget Direct állította össze grafikus formában a világ legesősebb városainak térképét a Climate-Data.org adatai alapján. Nem meglepő, hogy a trópusi terülteken találhatók azok a városok, ahol a legtöbb csapadék hullik. A kolumbiai Buena Venturában – ami a világ legesősebb városa címmel büszkélkedhet – legalább egy milliméter csapadék hullik az év 258 napján. Az Egyesült Királyságban – ami esős időjárásáról híres – ezzel szemben csupán az év 147 napján esik az ország legcsapadékosabb városában, ami az Észak-Írországban található Londonderry. Ez jóval kevesebb, mint a világ esősebb felén található országokban.

legesosebb-varos-terkep

A szárazabb éghajlatú országokban könnyebb elviselni az időjárást, még az adott ország legesősebb városában is. Az ausztráliai Cairnsben például csak az év 117 napján hullik csapadék, amivel mégis sikerült megszereznie a szigetország legesősebb városának címét.

legesosebb-varos-terkep

Magyarországon Sopronban hullik a legtöbb csapadék az időjárási adatok szerint. Itt az év 92 napján kaphatnak az emberek a nyakukba az égi áldásból.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash, Budget Direct

Olvass tovább!