Törölnéd magad a Facebookról? Így telepítsd át az online életed máshova!

2021. október 19.
Minden alkalommal, amikor kipattan valamilyen botrány a Facebook körül, eszünkbe jut, hogy örökre törölnünk kellene magunkat a közösségi oldalról, de most tényleg. Ám ugyanabba a problémába ütközünk minden egyes alkalommal: mit is kellene tennem ehhez?

Szűk egy hónappal azután járunk, hogy a Facebook egy korábbi alkalmazottja tanúvallomást tett a közösségi oldal üzleti gyakorlatával kapcsolatban, feltárva, hogy pontosan tudják, milyen káros hatása van a gyermekekre weboldaluk, ismét nagyon sokan próbálják kitalálni, hogyan távolítsák el magukat a Facebookról. De a szakítás egyben azt is jelenti, hogy az Instagrammal, Messengerrel és WhatsApp-pal is elvágjuk a szálakat, melyek mind a Facebook tulajdonában vannak. Emellett a Facebook rengeteg embernek létfontosságú az üzletével, munkájával kapcsolatban. A szakítás azt is jelenti, hogy feladják az online kapcsolati hálót, amit szinte képtelenség máshol ismét létrehozni. Nem könnyű egy egész online közösséget vagy kiterjedt családot áttelepíteni más szolgáltatásokra, például a Twitterre, Slackre és TikTokra. 

Az igazság az, hogy a Facebookra egyáltalán nincs szüksége mindenkinek. Közel hárommilliárd felhasználóval a világ körül, a Facebook ma már közelebb áll egy közösségi szolgáltatóhoz, mint egy szórakoztató közösségi oldalhoz. Ám igazságtalan lenne mindenkitől azt kérni, hogy lépjen ki. Ugyanakkor aki akar és tud, ezekkel a lépésekkel megteheti.

facebook-torles-kozossegi-oldal

Fontos megérteni, mit hagyunk magunk mögött

A hálózat, amit a Facebook és az Instagram létrehozott, a maga módján exkluzív és egyedülálló. A barátaink és követőink listája évek alatt alakult ki, megtalálhatók rajta olyan emberek is, akikkel évekkel ezelőtt álltunk valódi kapcsolatban, ám itt kis kereséssel ismét kapcsolatba tudnánk lépni velük. A legközelebb ehhez talán a telefonunkban található kontaktlista és e-mail címlista áll. Ám mivel a Facebook uralja a közösségi oldalakat – a Pew Kutatóközpont adatai szerint az emberek 70 százaléka rajta van a fejlett világ országaiban –, nincs még egy olyan hely, ahol ezek az emberek és szolgáltatások egyszerre jelen lennének. Fent vannak az idősebb rokonaink a TikTokon? Fent van a WhatsApp-csoportunk Snapchaten? És ha máshol meg is találjuk ezeket az embereket, az élmény valószínűleg nem lesz ugyanilyen. Lehet, hogy egy barátunk megoszt egy csomó kutyás képet Instagramon, míg a Twitteren csupa felháborodott eszmefuttatást posztol csupán. 

Azzal is tisztában kell lennünk, hogy ha kilépünk, minket sem fognak olyan könnyen megtalálni mások. Egyik applikációt nehezebb elhagyni, míg a másikat könnyebb. Vannak, akik csak a Facebookról vagy az Instagramról költöznének ki a saját ép elméjük megőrzése érdekében, míg a WhatsAppon fent maradnának az ismerősök és a család miatt.

Ugyanakkor azt is észben kell tartanunk, hogy más közösségi oldalak sem feltétlenül jobbak a Facebooknál, máshol is vannak hasonló esetek, csak nem kerültek még reflektorfénybe. De valószínűleg mindenki hallott már a TikTokkal kapcsolatos biztonsági aggályokról, és a kisebb vállalatoknak az infrastruktúra lehet az akadálya a megfelelő adatvédelmi intézkedéseknek. Ezeknek nem kell visszatartania minket attól, hogy meglépjük a döntésünket, de fontos tudnunk, mire vállalkozunk.

Hol hozzuk létre a csoportjainkat újra?

Az egyik legerősebb megtartó erő a Facebookon a csoportok. Ezek összekapcsolhatnak embereket, akik ritka betegséggel élnek, akik ugyanazon a környéken laknak vagy az iskolai osztály szülői közösségét. A Facebook-felhasználók kétharmada havonta legalább egyszer megnéz legalább egy csoportot. Ezt szinte lehetetlen pótolni, különösen ha a korábbi csoport tagjainak nehézséget okoz megtanulni egy új applikáció használatát. 

Ha egy kisebb, bensőségesebb közösséget akarunk átköltöztetni, megpróbálkozhatunk valamelyik WhatsApp alternatívával. Nagyobb csoportok esetén tartsunk közvéleménykutatást arról, milyen szolgáltatásokat ismernek már. Ha már találkoztak a Slackkel a munkahelyen, jó megoldás lehet egy összetettebb, több témát párhuzamosan is megvitató csoport számára. A Reddit klasszikus megoldás az online kommunikációra, különösen ha szeretnénk új tagokat is szerezni. 

Hol üssük el az időt?

A Facebook és az Instagram sokak számára az üresjáratok kitöltése a napjukban. Pörgetik a mémeket és kigörgetik magukból a napi stresszt. Ha ilyen lehetőséget keresünk, a TikTok remekül pótolhatja a legnagyobbakat. Az Instagram helyett ez azért is remek megoldás, mert egyre többen posztolják mindkét helyre ugyanazokat a videókat, így biztosan nem érezzük azt, hogy lemaradunk valamiről. 

Ha az életmód témájú profilokat követtük leginkább, a Pinterest lehet az új menedékünk. Emellett a YouTube is klasszikus időkitöltő, ám hasonló problémákkal küzd az álhírekkel és téves információkkal kapcsolatban, valamint a gyerekekre gyakorolt káros hatásokkal, mint a Facebook. 

Hol kövessük a híreket?

Sokan mint egy magazinra tekintenek a Facebookra, ám mára bebizonyosodott, hogy az emberek legnagyobb részt az álhírekre kattintanak, ahogy tették ezt a vakcinákkal kapcsolatban is. A legjobb módszer, ha egyenesen a megbízható híroldalakon keressük a napi betevő olvasnivalónkat. Ha gyűjtőoldalt keresünk, a Google Newst vagy az Apple Newst érdemes kipróbálni. 

Ha szeretjük az élő vitát és kommentelést a különböző hírek alatt, a Twitter lehet az, ami pótolja a Facebook-életérzést. 

Hol beszélgessünk másokkal?

Talán ebben a legnagyobb a mozgásterünk, hiszen rengeteg alternatíva közül választhatunk, ami a Messengert helyettesíthet. A Viber, Snapchat vagy a Google Hangouts mind tudja, amire a Facebook üzenetküldőjét használjuk.


Exportáljuk a kontaktjainkat, mielőtt töröljük magunkat

Azzal, hogy átköltözünk másik appra, nagy valószínűséggel elveszítjük a korábbi Facebook-ismerőseink nagy részével a kapcsolatot. Mielőtt töröljük magunkat, célszerű lementenünk annyi adatot, amennyit csak lehet az oldalról, például az e-mail címeket és telefonszámokat. A Facebookon azokat az információkat exportálhatjuk, melyeket megadtak magukról az ismerőseink, az Instagramon és a WhatsAppon azonban nincs ilyen könnyű dolgunk a kontaktokkal. 

A másik módszer, ha előbb költözünk át az új közösségi oldalra, minthogy törölnénk magunkat. Ilyenkor általában felteszi a program a kérdést: akarjuk-e, hogy a Facebook ismerőseinket megkeresse az oldalunkon? Ha ezt megtettük, utána már úgy távozhatunk, hogy legalább egy részét megmentettük kontaktjainknak. 

Nem kötelező természetesen törölni magunkat a Facebookról, nem kell ilyen drasztikus lépéseket tennünk. Haladhatunk óvatosabb léptékben is, például átgondolva a biztonsági beállításainkat.

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!