A stressz egyenes út a Facebook-függőséghez

2019. június 02.
Barátaink, akikkel a közösségi oldalakon, így például a Facebookon tartunk kapcsolatot, nagy segítségünkre lehetnek a nehéz, stresszes élethelyzetekben. Ám ha valaki csak online kap támogatást a problémái megoldásához, könnyen kialakulhat a már kórosnak tekinthető Facebook-függőség.

Amikor nehéz élethelyzeteken megyünk keresztül, minden segítség jól jön. A közösségi oldalak, például a Facebook nagyon praktikus lehet a kapcsolattartásra és az információszerzésre, ám sok segítséget is kaphatunk ismerősöktől és ismeretlenektől. De nem árt odafigyelni, hogy a sterssz leküzdéséhez ne csak online, hanem valódi, három dimenziós támogatást is kapjunk, mert a sérülékeny lelkiállapotban könnyen kialakulhat a már kórosnak tekinthető függőség a közösségi oldalaktól, leggyakrabban a Facebooktól. A bochumi Ruhr Egyetem mentális egészséget kutató és kezelő központja végzett friss kutatást a témában diákjaik körében.


Siker és stressz
Tanulmányukban több mint háromszáz 18 és 56 év közötti Facebook-felhasználót vizsgáltak. “Meghívtunk diákokat is a felmérésünkbe, mivel ők gyakran nagy nyomásnak vannak kitéve tanulmányaik során” – magyarázta Dr. Julia Bralikovskaia, a kutatás vezetője. A diákoknak a sikeres vizsgák, a sikeres magánélet, új kapcsolatok kialakítása és a szüleiktől való függetlenedés, illetve az első önálló háztartás kialakítása olyan stresszt jelent, melyet néha nehéz egyedül kezelniük. A kutatók kérdései ezért főként arra irányultak, milyen online vagy offline módszerekkel, kiknek a támogatásával próbálják csökkenteni az életükben a stresszt. Ezen kívül felmérték azt is, hogy a megkérdezettek mennyi időt töltenek naponta a Facebookon, és hogy érzik magukat, ha nem lehetnek internetközelben.

Több stressz, több Facebook
A kutatók úgy találták, a magasabb stressz szint, például vizsgaidőszak miatt, több facebookozást eredményez. “A kutatás eredményeit összegezve úgy találtuk, hogy egyenesen arányos a napi stressz és a Facebookon eltöltött idő, ráadásul ez a tendencia könnyen átcsap a közösségi oldalaktól való kóros függőségbe” – vonta le a tanulságokat a kutatás vezetője. Ám ennek nem feltétlenül kell így lennie. Azoknál a résztvevőknél, akiknél megvoltak a való életbeli kapcsolatok, a család és a barátok mögöttük álltak a nehéz helyzetekben és támogatták őket, ez az arány sokkal alacsonyabb volt. Nekik nincs szükségük olyan szintű online támogatásra, így a közösségi oldalakon eltöltött idő sem olyan jelentős az életükben, tehát a Facebook-függőség is sokkal kisebb eséllyel alakul ki náluk.

Ördögi kör
Számos jele lehet a függőségnek. A Facebook-függők egyre több és több időt töltenek a közösségi oldalon, folyton belefeledkeznek a hírfolyamukba, és nagyon nehéz számukra elviselni, ha nem görgethetik az oldalakat. A viselkedés akkor tekinthető kórosnak, ha már hatással van a valódi, offline életükre, akkor már nagy esély van rá, hogy beszippantotta őket az online világ csapdája.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash