3 tipp: Erre használd a konyhán kívül a kurkumát

2021. szeptember 26.
A csípős ízvilágú, karakteres kurkuma számtalan jótékony hatást gyakorol az egészségre, ám a konyhán kívül is hasznos segítőtársunk lehet.

Az intenzív narancsszínű kurkuma, ami a gyömbérfélék családjába tartozik és a keleti konyhában rendkívül népszerű, csípős ízét és a mustárra hasonlító illatát a benne lévő kurkumin nevű anyagnak köszönheti. Nemcsak sokoldalú fűszerként használják előszeretettel, hanem festéshez és szépségápoláshoz is segítségül hívják.

Kurkuma felhasználása a konyhán kívül

1) Hangyariasztó

A kurkuma igen megosztó az emberek körében erőteljes íze és illata miatt, ráadásul ugyanez elmondható a rovarokról is: a hívatlan vendégek, mint amilyenek például a hangyák, messziről elkerülik azt a környéket, ahol megérzik a kurkuma illatát. Elég hozzá vízzel félig megtölteni egy szórófejjel ellátott üveget, belekeverni 1-2 evőkanál kurkumát, majd alaposan összerázni. Ezután fel kell tölteni az üveget a hiányzó vízmennyiséggel és közvetlenül fújhatunk belőle a hangyalepte részekre. A tapasztalat szerint az apró bajkeverők hamar továbbállnak, és jó darabig eszükbe sem jut visszatérni!

2) Natúr textilfesték

Az otthoni textilfestés egyáltalán nem nagy ördöngösség, ám annál izgalmasabb elfoglaltság, ráadásul extra hozzávalókra sincs szükség hozzá. Eredeti lelőhelyén a kurkumát az ősidőktől fogva használják textilfestésre, amivel mi is megpróbálkozhatunk: csak őrölt kurkumára, szójatejre, vízre és a festésre váró természetes textilre (például pamutra vagy lenvászonra) lesz szükség hozzá. Mindig tisztára mosott anyagot színezzünk, a rajta lévő foltok vagy szennyeződések ugyanis kedvezőtlenül befolyásolhatják a végeredményt. A tiszta ruhát tegyük egy edénybe, öntsük le szójatej és víz 1:5 arányú keverékével és hagyjuk állni 24 órán át. Ha ez letelt, csavarjuk ki, és szárítsuk meg a textilt! Egy edénybe öntünk vizet, keverjünk hozzá 1-1.5 evőkanál kurkumát, és forraljuk 45 percen keresztül. Húzzuk félre a tűzről, majd merítsük bele a festeni kívánt anyagot, és hagyjuk állni 3-4 órán keresztül (ha intenzívebb árnyalatra vágyunk, adhatunk hozzá nagyobb mennyiségű kurkumát és növelhetjük az áztatási időt is!) Ha letelt az idő, alaposan öblítsük ki, csavarjuk ki és szárítsuk meg a friss levegőn arra ügyelve, hogy ne legyen direkt napfénynek kitéve!

Kurkuma felhasználása a konyhán kívül

3) Természetes hajszépítő

A kurkumát a szépség szolgálatába is állíthatjuk, ugyanis természetes hajápolóként is sokszor bizonyított. Ez a csípős fűszer felpezsdíti a fejbőr apró ereinek vérkeringését, így hozzájárul ahhoz, hogy a hajhagymák több tápanyaghoz jussanak. Kíméletes hajszínezőként is bevethetjük, és már az első használat után láthatjuk, hogy mennyire ragyogóvá, élettel telivé teszi a hajat. Hasznos segítőtársa lehet azoknak, akik szeretnének egy kicsit világosítani a hajszínükön, és fényesebb, korpától mentes hajra vágynak. Nincs szükség bonyolult összetevőkre, elég, ha a kurkumán kívül kellő mennyiségű víz is a rendelkezésünkre áll.

Az adagolás leginkább a haj hosszától függ: 1 kiskanál kurkumát keverjünk el 1 bögre meleg vízben, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le és az így kapott kurkumás vizet vigyük fel a száraz hajunkra – a szórófejjel ellátott pumpás üveg itt is jó szolgálatot tehet! Húzzunk a fejünkre egy nejlonsapkát, és hagyjuk hatni a kurkumás vizet 30-60 percig (az első alkalommal jobb óvatosnak lenni, elegendő fél óráig a hajon hagyni!) Ha ez letelt, vigyünk fel a hajunkra egy kis vízzel hígított balzsamot, majd alaposan öblítsük le és szárítsuk meg! Érdemes hetente egyszer időt szánni rá, még akkor is, ha az eredmény akár már az első felvitelt követően látványos lesz. Fontos: ha a fejbőrünk hajlamos az irritációra, ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzen a kurkumával, a hajtöveknél kerüljük el a felvitelét!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?