Így segítenek a növények, hogy jobban figyeljünk a saját lelkünkre

2021. június 29.
Aki ma kertet ültet, hisz a holnapban. Aki a járvány idején kóstolt bele a növényekről való gondoskodásba, biztosan érzi ennek a régi mondásnak az igazságtartalmát. A növények valóban segítenek, hogy ne csak a környezetünkre, de a saját lelki egészségünkre is jobban figyeljünk.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb kimutatása szerint a depresszió az egyik vezető oka a munkaképtelenségnek a világon, és rengeteg tényező befolyásolja, valaki tud és akar-e segítséget, támogatást kapni a környezetétől, amikor szüksége lenne rá. Nagyon fontos, hogy szakemberhez forduljunk a nehéz időszakokban, ám ha csak arra van szükségünk, hogy rátaláljunk saját magunkra, a növények közelebb vihetnek hozzá

noveny-lelek

A növények különböző módon segítenek jelen lenni

A járvány bizonytalanságot hozott mindenkinek az életébe, a hangulatunk ingadozott, gyakrabban tört ránk szomorúság, és a barátainkkal sem kommunikálhattunk úgy, ahogy korábban. Ha viszont a virágainkkal beszélgetünk, terápiás hatása lehet.

A szobanövények egészségre gyakorolt jótékony hatásait már korábbi tanulmányok is bizonyították. Egy 2015-ös kutatásban fiatal férfiakat kértek meg arra, hogy váltsák fel a számítógép előtt töltött időt kertészkedésre. Azoknak a kutatási alanyoknak, akiknek kertészkedni kellett, alacsonyabb volt a vérnyomása a vizsgálat végén, mint azoknak, akik ugyanúgy maradtak a számítógép előtt. „Az eredményeink arra utalnak, hogy a szobanövényekkel történő interakció csökkenti a testi és lelki stressz tüneteit, szemben a szellemi munkavégzéssel” – mutatott rá a kutatás vezetője. 

Emlékeztetnek rá, hogy szükségünk van a gyengédségre

A növényblogger Myeshia Carter élete egy szomorú pillanatában lett növényszülő, és vásárolta meg az első szobanövényét. Majd 2020-ban – ahogy azt illik – jól dokumentálta a növények gondozását, életre hívta a #junebugchallenge-et, és virális TikTok-trendet teremtett. A növények, ahogy ő fogalmazott, átsegítették az unokatestvére halála utáni gyászon, majd továbblendítették egy olyan úton, mely megváltoztatta az életét. „Ahogy a növényeknek, úgy nekünk is szükségünk van a törődésre, szeretetre, térre és békés környezetre, hogy kivirágozzunk – fogalmazott Carter. – A növénygondozás megtanította nekem, hogy bízzak az életben, bármilyen szituációban is vagyok.”

szobanoveny-lelek-pszichologia

Figyelmeztetnek, hogy magunkra is figyeljünk

Amikor épp nehéz életszakaszban vagyunk, még az is rengeteg energiát emészt fel, hogy magunkat életben tartsuk, és csak a legfontosabb életfunkcióinkra szűkül a működésünk: eszünk, alszunk, dolgozunk a pénzért, hogy legyen miből ennünk, és legyen hol laknunk. Bármi más ezen felül már olyan luxus, amire nem biztos, hogy jut erőnk. Amikor a növények levele elkezd barnulni, mert nem öntözzük meg őket, az figyelmeztet arra, hogy elfelejtettünk élni, vagy éppen a különböző kötelezettségeink keltette hullámok elnyeltek minket.

Ha a növények szenvednek attól, hogy nem ismerjük fel a szükségleteiket, az arra utal, hogy saját magunkat sem szeretjük eléggé, nem törődünk azzal sem, mit kíván a testi-lelki egészségünk. 

Mindig megérdemeljük a szeretetet

A körülöttünk élő növényeken megfigyelhetjük a változást: ahogy a mag kicsírázik, felnő, és virágba borul, majd elhervad. A fejlődésük és növekedésük emlékeztethet minket arra, hogy mi is változunk. A növények felett sem ítélkezünk az alapján, milyen gyorsan nőnek ki a földből, vagy milyen évszakban borulnak virágba. Ezzel a tisztelettel kell magunk felé is fordulnunk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!