Kígyókarú csillag és kavargó absztrakt magyar szőnyegeken

2021. november 24.
Balatoni kerítések, szubjektív élmények és színes absztrakt kavargás a Katma izgalmas szőnyegein.

Hornyai Kamilla, a Katma alkotója már hosszú évek óta figyelemmel kíséri a kortárs művészetet, de korábban sosem volt bátorsága ahhoz, hogy ő maga is alkosson. Hobbiként azért már gyerekkora óta jelen volt az életében a kézműveskedés: varrt, hímzett, ékszereket, vagy éppen plüssállatokat készített – akkor még leginkább csak saját maga és a családtagjai szórakozására.

A Katmát ez a becsatornázásra váró alkotási vágy hívta életre. Az eddig elkészült darabok széles palettáján is ugyanez az energia és vibráló tettvágy érzékelhető, ami egyelőre még láthatóan keresi az útját, és nem hajlandó elköteleződni egyetlen vizuális irány, vagy stílus mellett. „Túl sok ötletem van és túl sok mindent szeretnék kipróbálni, de szerintem pont ez a sokféleség teheti lehetővé, hogy mindenki találjon magának tetszőt – mondja Kamilla. – Inspiráció pedig bárhonnan jöhet, legyen az Vasarely, vagy Reich Károly művészete, akinek a gyermekkönyv-illusztrációit kiskorom óta csodálom. A természetből is sok ötletet merítek: van például egy kígyókarú tengericsillagot ábrázoló faliszőnyegem, ami a mélytengeri világ iránti csodálatom és félelmem hatására jött létre.”

A Katmánál egyelőre kisebb méretű, és elsősorban fali díszként használható szőnyegek készülnek – ennek praktikus oka, hogy az anyaguk akrilfonal, ami kevésbé ellenálló. A jövőben azonban nagyobb, és már kifejezetten a padlóra helyezhető szőnyegekre is számíthatunk, amik viszont már gyapjúból fognak készülni. Kamilla egyébként egy úgynevezett tufting gun segítségével viszi fel a fonalat: ez egy olyan eszköz, ami gyors, folyamatos mozgásával „belövi” a fonalat a vászonba. „Az elkészült dizájnt padló- és falragasztóval rögzítem, a faliszőnyegek hátuljára pedig filc anyag, a széleire heveder, akasztók és végül a címkék kerülnek.”

A faliszőnyegeket egyelőre a Katma Instagram– vagy Facebook-oldalán lehet megnézni, és az érdeklődők is ezeken a felületeken vehetik fel a kapcsolatot Kamillával.

Olvass tovább!