Ez az 5 legjobb tea torokfájásra

2021. november 27.
A meleg italok szinte kényeztetik az embert, amikor beteg, enyhítik az irritált, gyulladt torok fájdalmát. Különösen, ha olyan teát választunk, melyek hatóanyagai kifejezetten segítenek a betegség leküzdésében.

Ahogy a nevükben is benne van, a gyógyteák nem egyszerűen jólesnek a fájó toroknak. Hatóanyagaik miatt csökkentik a gyulladt torok duzzanatát és segítenek a lerakódott nyák oldásában, így enyhítik a torokfájás tüneteit. Mutatjuk, melyik az öt leghatékonyabb gyógytea torokgyulladás esetére.

5-tea-torokfajas

Édesgyökér tea

„Már tudományosan is bizonyított tény, hogy az édesgyökér növényi hatóanyagai segítenek a nyák oldásában. Mintegy védőréteget képeznek a fájó torkunkon, így enyhíti a növényből készült tea a panaszokat” – magyarázta dr. Keri Gans dietetikus. 

Az édesgyökérben három fő hatóanyag található. A liquiritin és liquiritigenin köptető hatású, ezek segítenek oldani a lerakódott nyákot, hogy könnyebb legyen felköhögni. A glicirrizin pedig védőréteget hoz létre a gyulladt torkunkon, így segít megelőzni az irritációt, amikor köhögünk. 

Egy 2021-es kutatás sebészeti beavatkozáson átesett betegeket vizsgált, akiknél használtak tubust az altatás alatt. Amikor felébredtek, a kutatásban résztvevők egyik csoportjának édesgyökértea-, a másik csoportnak zöldtea-kivonattal kellett gargarizálnia. A kutatók úgy találták, mindkét folyadék segíthet a torokfájáson, sokkal jobban érezték magukat, mint azok, akik egyáltalán nem gargarizáltak. 

Zöld tea

Azt már régóta tudjuk, hogy a zöld tea rengeteg antioxidánst tartalmaz, melyek segítenek az immunrendszernek leküzdeni a megfázást és influenzát. „A zöld tea ugyanakkor remek gyulladáscsökkentő, hatékonyan csökkenti a torokban jelentkező kellemetlen érzeteket” – mondta dr. Samantha Cassetty dietetikus. A zöld tea hatásosságát az epigallokatekin-3-gallát nevű növényi vegyület adja, ami serkenti a testben a gyulladáscsökkentő fehérjék termelődését. Ez azért lényeges, mert a torokfájdalmat okozó gyulladás gyakran a garatban vagy a torok hátsó részében keletkezik. 

A jótékony hatásokat úgy is elérhetjük, ha megisszuk a zöld teát, de úgy is, ha gargarizálunk vele. „Ez utóbbi esetben a tea hőmérséklete ne legyen melegebb a testhőmérsékletünknél, különben leforrázhatjuk a torkunkat – figyelmeztetett a dietetikus. – Az öblögetés tartson 30 másodpercig, és akár kétóránként megismételhetjük.”

Gyömbér tea

Igazi klasszikus a torokfájás leküzdésében a gyömbér tea. „Gingerolnak és shogaolnak nevezett növényi hatóanyagai segítenek a fájdalomcsillapításban és gyulladáscsökkentésben” – mutatott rá Cassetty, hozzátéve, hogy a gyömbér azért is jó választás a nátha vagy megfázás leküzdésére, mert tudományosan bizonyított antibakteriális és vírusölő hatása, így hatékonyan harcolhatunk vele a fertőzések ellen.

Vörös szil tea

A vörös szil a kéreg belső rétegének színéről kapta a nevét, mely olyan vegyületet tartalmaz, ami vízzel éritkezve sűrű zselé állagú anyagot képez. Ha megesszük vagy megisszuk ezt a nyálkaszerű anyagot, az nyugtató és védő hatású réteget képez a torkunkon. Egy 2004-es kutatásban torokgyulladással küzdő embereket kértek meg, hogy igyanak vörös szil, édesgyökér és fehérmályva teát négy-hat alkalommal egy nap, hét napon át. Mindegyik esetben sokkal nagyobb javulásról számoltak be a betegek, mint azok, akik nem ittak semmilyen gyógynövényes teát.

Fehérmályva tea

A fehérmályva gyökere segíthet a torokfájás enyhítésében, mivel hasonlóan a vörös szilhez nagy mennységben tartalmaz a nyálkaszerű hatóanyagból. „A fehérmályvagyökér emellett köptető hatású, oldja a letapadt nyákot és segít felköhögni, így csökken a torkot rendkívül irritáló száraz köhögés mértéke is” – mondta a dietetikus.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!