Boszorkánylépcső: miért hódította meg a lakberendezést, és honnan ered?

2021. november 10.
Az angolszász országokban még számos régi házban fellelhetők az egészen nyaktörőnek tűnő, ám roppant látványos boszorkánylépcsők. A következő szezon legnagyobb lakberendezési őrületét jelentik a teljesen más felépítésű lépcsők, köszönhetően a közösségi oldalaknak.

A városi legendáknak köszönhető a nem túl hízelgő név, mely a történelem folyamán ráragadt a nem szokványos felépítésű lépcsőzetre. A boszorkánylépcsőnél ugyanis csak fél lépcsőfokok vannak, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk, és nem megszokásból indulni el, mivel a megfelelő lábbal lehet csak az adott fokra lépni. A hiedelem szerint a boszorkányok ezeken a lépcsőkön nem tudtak felkaptatni, ezért a régi New Englandben – ahol a salemi boszorkányper is lezajlott – számos ilyen lépcsőt építtettek a tisztes polgárok.

A történet elég misztikus ahhoz, hogy a látogatóknak meséljük, ám valójában csak azért találták ki ezt a fajta lépcsőszerkezetet, melyet általában szűk helyekre építettek, mert nem fért volna el egy rendes, hagyományos lépcső akkora fokokkal, amire még kényelmesen fel lehet lépni. 

A hagyományos lépcsőhöz képest valóban elsőre elég rémisztőnek tűnik egy ilyen lépcső, ám ha helytakarékos megoldásra vágyunk, jó megoldás lehet a csigalépcső helyett, ami talán még nyaktörőbb a keskenyedő fokok miatt. Ráadásul a boszorkánylépcső roppant praktikus tárolási és lakberendezési ötleteknek lehet kiindulópontja, amellett, hogy a boszorkányokat is távol tartja természetesen.

Azt valószínűleg mondanunk sem kell, hogy egy oldalsó korlát mindenképp szükséges egy ilyen boszorkánylépcső mellé, mert akkor is előfordulhat, hogy elvétjük a lépést, ha nem vagyunk boszorkányok. Alapanyagként a kemény fát javasolják a belsőépítészek, mivel ezek megfelelően stabil, vastag és csúszásmentes alapot garantálhatnak. Ráadásul kevesebb alapanyagra van szükség, mint egy hagyományos lépcsőnél.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Instagram

Olvass tovább!