5 karácsonyi dekortipp ablakdíszítéshez

2021. december 04.
Az ablakdekoráció nagyon sokat dob az otthonod karácsonyi hangulatán, és ami nagyon jó hír, hogy nem kell kivételes kézügyesség ahhoz, hogy csodaszépet alkoss!

A karácsonyi ablakdíszítés szuper módja annak, hogy szárnyra keljen a kreativitásod, de ne riasszon el az sem, ha nincsenek ünnepváró ötleteid. Inspiráló fotókkal és leírásokkal segítünk, ha pedig sablonokat keresel, garantáljuk, hogy a világhálón keresgélve azt sem fogod tudni, melyiket válaszd a sok szépség közül!

5 karácsonyi dekortipp ablakdíszítéshez

Ablakfestés karácsonyi mintákkal

Ehhez használhatsz sűrűbb vízfestéket (vagyis elég kevés vízzel benedvesíteni a kiválasztott színt), de temperával is dolgozhatsz, ha nincs kéznél vagy nem szeretnél külön beruházni üvegfestékre. Festhetsz szabad kézzel, de sablont is körberajzolhatsz. A hófedte házikók megalkotásához nem kell különösebb ügyesség, a legfőbb követelmény, hogy tudj egyenes vonalat húzni. Hogy biztosra menj, rajzold meg előre egy papírra a házikók tervezetét, így elég lesz azt követned festegetés közben. Persze a hópelyhek, csillagok, karácsonyi manók is szuperül mutatnak az ablakra festve!

5 karácsonyi dekortipp ablakdíszítéshez

Filcrajz az ablakra

Ehhez nem jó a „hagyományos” filcek használata, hiszen azokkal nem célszerű üvegfelületre rajzolni. Szerezz be krétafilcet, elképesztően jól lehet vele dolgozni (valamivel könnyebb az ecset használatánál) és a végeredmény is nagyon menő lesz. Ezzel is klassz házakat kanyarinthatsz az ablakra, de bármilyen forma jól mutat majd, ha úgy határozol, hogy szorosabb barátságot kötsz a krétafilccel, amit évközben is sokféleképp használhatsz, például feliratok készítéséhez!

5 karácsonyi dekortipp ablakdíszítéshez

Színes szalagok

Megértjük, ha nem szívesen vállalkozol az üvegfestésre vagy -rajzolásra, anélkül is csodás ünnepi dekorációt varázsolhatsz az ablakra. Kösd át színes szalagokkal a függönyt, és függessz fel néhány díszt a közelbe. Ha még ezt a műveletet is tovább egyszerűsítenéd, több kisebb dísz helyett lógass le a karnisról egy mutatós karácsonyi koszorút, az összhatás mesés lesz, főleg ha esténként pár mécsest is gyújtasz az ablakpárkányon.

5 karácsonyi dekortipp ablakdíszítéshez

Papírdíszek

Ha szépen rajzolsz, gyerekjáték lesz papírra vetni, majd körbevágni az ablakra kerülő formákat, de akkor sincs ok kesergésre, ha nem vagy jóban a szabadkézi rajzzal. Szuper sablonokat lehet nyomtatni, bár hozzátesszük, semmi baj sincs azzal sem, ha nem tökéletes a vonalvezetés az ablakra kerülő karácsonyi papírdíszeknél! Az aprólékosabb alakzatok kivágása macerásabb feladat, de megéri a bíbelődést. A rögzítéshez használj vízzel oldódó ragasztót, így az ünnepek után sem tűnik majd büntetésnek a papírdíszek eltávolítása.

5 karácsonyi dekortipp ablakdíszítéshez

Égősorok, mécsesek

Az otthon melegét égősorokkal, fényfüggönnyel, mécsesekkel fokozhatod. Ha szeretnél eltérni a jól megszokott használattól, tekerj körbe különböző színű és méretű üvegeket égősorral, amit akár saját kezűleg is felobhatsz. Az is jó megoldás, ha egy szélesebb szájú üvegbe belülre teszed az égősort – ez utóbbinál jóval praktikusabb elemes változatot használni. Az üvegek köré ültethetsz manókat, terméseket, kerámiadíszeket – ehhez tényleg nem kell kézügyesség, csak az időt kell rászánni, és hetekig csodálhatod az alkotásodat!

5 karácsonyi dekortipp ablakdíszítéshez

 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?