Aki feldíszíti a házat karácsonyra, rossz ember nem lehet

2021. november 23.
Egy friss kutatás arra derített fényt, hogy aki feldíszíti otthonát az ünnepekre, az barátságosabb és kedvesebb ember, mint azok, akik nem raknak fel koszorúkat, díszeket és füzéreket, hogy így varázsoljanak karácsonyi hangulatot.

Ha a családtagjaink morognak és reklamálnak amiatt, hogy már novemberben kirakjuk a karácsonyi fényeket, jó, ha tudjuk, hogy a tudomány a mi oldalunkon áll. Már 1989-ben bebizonyosodott, hogy akik feldíszítik a lakást az ünnepekre, sokkal barátságosabbak a szomszédaikkal. 

A kutatást a Journal of Environmental Psychology című pszichológiai szaklapban publikálták. A tudósok arra kérték a résztvevőket, hogy egy skálán értékeljék, vajon mennyire barátságosak azok az idegenek, akiknek az otthonáról fényképet mutattak nekik. Az otthonok tulajdonosai saját magukat is jellemezték aszerint, mennyire társaságkedvelők, milyen viszonyban vannak szomszédaikkal. 

karacsonyi-dekoracio-szemelyiseg

Ha a házak nem voltak feldíszítve, szinte minden esetben jól határozták meg a kutatásban résztvevők, hogy a tulajdonosok mennyire közösségi emberek. A barátságos emberek otthonait sokkal nyitottabbnak és élettelibbnek találták. Nagyon érdekes dolgot tapasztaltak a tudósok, amikor a házakról ünnepi díszben mutattak képeket. A fények és koszorúk miatt még a kevésbé barátságos házak lakóit is úgy értékelték, hogy társaságkedvelőbbek. 

A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a karácsonyi díszítés a közösséget, az együttlétet szimbolizálja az emberek számára. Ha valaki hatalmas felfújható hóembert tesz az ajtó mellé ugyanakkor, amikor a szomszédai is felkapcsolják a karácsonyi fényeket, azt sugallja, hogy ő is részese akar lenni a nagy közösség élménynek. Még ha nem is beszélgetünk a szomszédokkal, az ünnepi dekoráció egy egyszerű módja annak, hogy sokkal társaságibb embernek tűnjünk, mint amilyenek valójában vagyunk. 

Ugyanakkor számos pszichológiai előnye van a karácsonyi dekorációnak. A pszichológusok szerint például azok, akik már egészen korán feldíszítik otthonukat, sokkal boldogabbak.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!