Ezzel a négy praktikával lehet csodaszép a karácsonyi kaktuszunk

2021. február 04.
A karácsonyi kaktusz – ahogy a neve is mutatja – karácsony környékén borul virágba, de ha jól érzi magát, simán hozhat csodaszép virágokat még január-február környékén is! Ahhoz viszont, hogy a téli időszakban gyönyörködhessünk benne, egész évben kiemelt figyelmet kell szentelnünk neki. 

A karácsonyi kaktusz különleges formájával és színpompás virágaival az otthonunk éke lehet, ráadásul ajándéknak sem utolsó! Gondozása nem túl nehéz, de azért van néhány praktika, amelyek betartásával biztosíthatjuk, hogy a kedvencünk az év téli hónapjaiban gazdagon virágba boruljon.

1. Párásítás

Igazi megmentője a száraz levegőt nem tűrő növényeknek az agyaggranulátum vagy az apró kavics, amely a karácsonyi kaktusz tálcájába szórva is jó szolgálatot tehet. Ha a granulátumos tálcát (és a növényt magát) néha vízpermettel frissítjük fel, akkor a növény körül sokáig páradús lesz a levegő.

2. Óvatosan a mozgatással

Ha bimbós a karácsonyi kaktuszunk, akkor a legjobb, ha már egyáltalán nem érünk hozzá! Ugyanis a mozgatás – akár csak egy elforgatás – hatására is ledobhatja a bimbókat. Azonban utána, virágzáskor és nem bimbós korszakában már nyugodtan lehet mozgatni a növényt. Arra viszont ügyeljünk, hogy soha ne kerüljön huzatos helyre!

karacsonyi-kaktusz-tipp

3. Letakarás

Ősszel, a bimbózási időszak előtt különösen fontos, hogy 12 órát teljes sötétségben legyen a növény, ilyenkor naplementétől késő reggelig érdemes letakarni, hogy felkészülhessen a virágzós időszakra. A letakarást pompás virágokkal fogja meghálálni!

+1. Táplálás

Év elejétől kora tavaszig elegendő a növényt heti egyszer locsolni, majd tavasztól nyár közepéig jöhet a heti két-három locsolás és tápoldatozás is. Ezután le lehet csökkenteni a locsolást heti egyre, és elhagyni a tápoldatot egészen a következő év tavaszáig! Ne feledjük: soha nem szabad teljesen kiszáradnia a karácsonyi kaktusz földjének, de vízben sem állhat a növény.

Olvass tovább!