7 kérdésből megállapítható, mennyire vagyunk bölcsek

2021. december 09.
A Kalifornia Egyetem kutatói összeállítottak egy hét kérdésből álló tesztet, mellyel megállapíthatjuk, mennyire vagyunk bölcsek. A kérdés már csak az, el is áruljuk-e valakinek az eredményt.

Az International Psychogeriatrics című pszichológiai szaklapban jelent meg a San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatóinak tanulmánya, melyben a tudósok egy korábban megalkotott hosszú, 28 kérdésből álló kérdőív rövidebb, 7 kérdésből álló változatát mutatták be, mellyel bárki megmérheti, mennyire bölcs valójában. “A bölcsesség mérése egyre fontosabb, ahogy az öregedő társadalmunkban nagyobb figyelem irányul a szellemi egészségre és az optimális életkorra” – mondta Dr. Dilip V. Jeste, a tanulmány vezető szerzője. 

A hatékonyabb és könnyebben használható teszt elkészítéséhez a tudósok a korábbi, önrelfexióval, empátiával, érzelmi szabályozással, sokszínűség elfogadásával, döntési képességgel, tanácsokkal és spiritualitással kapcsolatos felméréseket vették alapul. 

bolcsesseg-7-kerdes

Közel kétezer embert vontak be a kérdéseket megalapozó kutatásukba alanyként, akik 20 és 82 éves kor között voltak. Minden állításra 1-5-ös skálán kellett megállapítaniuk, mennyire találják igaznak saját magukra vonatkozóan. A negatív állításokra ellentétes skála vonatkozott. Az alábbi kijelentéseket kellett értékelniük:

  • Gyakran halogatom a döntések meghozatalát addig, amíg csak lehet.
  • Nyugodt maradok nyomás alatt is.
  • Kerülöm azokat a helyzeteket, ahol saját magamat kellene értékelnem.
  • Kerülöm azokat a helyzeteket, ahol tudom, hogy szükség lehet a segítségemre.
  • Gyakran nem tudom, mit mondjak azoknak, akik tanácsot kérnek tőlem.
  • Szeretem, ha sokféle véleményt hallok.
  • A hitem belső erőt ad.

Miután a kutatók súlyozták azokat a válaszokat, melyeket túl gyorsan vagy nem elég nagy odafigyeléssel adtak, úgy találták, hogy a rövidebb kérdéssorra adott válaszok megfelelnek annak az eredménynek, melyet a hosszabb kitöltése után kaptak. Eszerint az derült ki, minél kevésbé magányos valaki, annál bölcsebb. “Szükségünk van a bölcsességre a túléléshez. Most van egy olyan rövid teszt a kezünkben, mellyel megállapíthatjuk, mennyire képes valaki az emberekkel együtt, közösségben élni” – foglalta össze a kutatás vezetője.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!