6 új nézőpont a pszichológiában, ami erőt adhat 2021 csatáihoz

2021. január 16.
Mostanra eltelt annyi idő már az új évben, hogy az ember kezdeti lelkesedése és lendülete alábbhagyjon, helyét pedig átvegye a reménytelen csüggedés, fáradtság: minden maradt a régiben, még mindig nem változott semmi, és még hosszú hónapokba telik, mire talán lassan megnyithat majd a világ, és fellélegezhetünk. A pszichológiában azonban szerencsére megjelentek olyan új nézőpontok, amelyek inspirálhatnak minket és erőt adhatnak az előttünk álló akadályok legyőzésére.

2020 megterhelő és stresszes év volt mindenki számára, rakétasebességgel kellett újragondolnunk az életünket. 2021 sem ígérkezik könnyebbnek, így nem árt felvértezni magunkat a pszichológia új nézőpontjaival, hogy megújult energiával és elszántsággal nézhessünk szembe a nehézségekkel.

pszichologia-nezopont-tanacs

1. Nem voltunk (feltétlenül) boldogabbak fiatalon.

Amikor új évet kezdünk, óhatatlanul felbukkan a gondolataink között az öregedés és a veszteség. De egyszerűen felülírhatjuk ezt a negatív benyomást: szögezzük le magunkba, hogy idén boldogabbak leszünk, mint tavaly voltunk. Ráadásul elég sok tudományos kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy az optimizmus és a boldogság egyre növekszik, ahogy egyre idősebbek vagyunk. A Social Psychology and Personality Science című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint például a legkevésbé derűsen a húszas éveikben járók látják a világot, míg az 55 év felettiek a legboldogabbak és legoptimistábbak a jövővel kapcsolatban. 

2. A kapcsolatokban az elköteleződés a kulcs.

Mindannyiunknak voltak jó és rossz kapcsolatai. Mégis mi lehet az a titkos összetevő, ami sziklaszilárddá tesz egy együttélést? A kanadai Western Egyetem tudósai Samantha Joel vezetésével arra jöttek rá, hogy az elköteleződés a kulcs. Sokkal fontosabbnak bizonyult az egy kapcsolat jövője szempontjából, hogy kinyilvánítják-e elköteleződésüket a másik felé az emberek, mint a szenvedély, a támogatás, a vonzódás vagy a szexualitás. 

3. A természetünkből fakad, hogy a jót látjuk az emberekben.

Az emberi elme rendkívül ügyesen tölti ki a hiányzó információk miatti lyukakat az előfeltevéseink alapján. Így el tudjuk képzelni, milyen lehet térben egy kétdimenziós kép, vagy látjuk magunk előtt, milyen lehet mozgásban, ha több egymás utáni fázisfotót megnézünk. De mi a helyzet akkor, amikor mások külsejét vizsgálgatjuk? A Nature-ben megjelent tanulmány szerint az agyunk általában a szépség mellett dönt, ha valamilyen részlet a képzeletünkre van bízva. Diana Orghian pszichológus és a Lisszaboni Egyetem kutatói úgy találták, hogy az emberek a teljes képnél vonzóbbnak ítélték a nem egész képeket, amikor ugyanazoknak a fotóknak különböző változatait mutatták nekik. „Az emberek hajlamosak információhiány esetén a pozitívabb lehetőségek mentén dönteni. Úgy tűnik, az információhiány optimistává tesz.”

Olvastad már?

4. Ne csak a célokat tűzzük ki, hanem a jó célokat.

A pszichológusok a megmondhatói, mekkora különbség van a célok és a jó célok között. Ám itt vetődik fel a nagy kérdés: honnan tudhatjuk, hogy a megfelelő célokat tűzzük-e ki magunk elé? Kanadai szakemberek szerint az alábbi felvetések mérlegelése segíthet eldönteni. Minden megjegyzésnél egy 1-5-ös skálán (1: egyáltalán nem igaz, 5: teljesen igaz) értékeljük magunkat.

  • Azért akarom, mert valaki más ezt várja tőlem, vagy mert kapok valakitől valamit ezért.
  • Mert szégyellném, ha nem tenném meg.
  • Mert valóban hiszek benne és fontos számomra ez a cél.
  • Azért szeretném ezt a célt, mert szórakoztat és élvezem, fejlődök tőle.
  • Mert kifejezi, ki vagyok és mik a legfontosabb értékek számomra az életben.

Ha a megjegyzések közül a három utolsó írja le legjobban a célunkat, akkor a szakemberek szerint jó úton haladunk. Ha viszont az első kettő a fő motivációnk, jobb átgondolni a céljainkat.

5. Legyünk nyitottak, pozitívak és tekintsünk előre.

A pszichológusok számtalan jellemzőt használnak a személyiség leírására. Lehet valaki gyengéd, ideges, szerény vagy éppen lelkiismeretes, más pedig függő, önállótlan, hiú vagy éppen kockázatkereső. De milyen tulajdonságok tesznek egészségessé valakit? A Kalifornia Egyetem tudósai, Weibke Bleidorn pszichológus vezetésével pont erre a kérdésre keresték a választ. Eredményeik szerint az érzésekre, pozitív érzelmekre és a jövőre való nyitottság az, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy valaki egészséges személyiségnek nevezhető-e. Ezzel szemben a határozatlanság, ellenségesség, túlérzékenység és szorongás árthat a legtöbbet az ember mentális egészségének. 

6. Lehetünk egyszerre figyelmesek és ambiciózusak. 

A mindfulness, vagyis az a képesség, hogy a jelenben létezzünk, nem ítélkező és állandó állapotként számtalan olyan hatással bír, amely javítja az egészségünket: csökkenti a stresszt, javítja a koncentrációs képességet és lecsillapítja az érzelmi hullámzásokat. Gyakran feltételezik azonban, hogy aki ily módon létezik a jelenben, az kevésbé ambiciózus, mivel nem a távlati célok elérése lebeg a szeme előtt. Ugyanakkor az ambíciók is hasonlóan erős figyelmet és koncentrációs készséget igényelnek, mint a mindfulness, azaz a jelenben való ítélkezésmentes létezés.

A pszichológia, ahogy láthatjuk, számtalan bölcsességgel segítheti a mindennapjainkat és a boldogabb, teljesebb életet. Ha röviden össze akarnánk foglalni, milyen útravalót kaptunk 2021-re a szakemberektől, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnunk:

  1. Ne felejtsük, a dolgok idővel egyre jobbak lesznek.
  2. Kötelezzük el magunkat igazán azok mellett a kapcsolataink mellett, amelyek fontosak számunkra.
  3. Próbáljuk a legjobbat meglátni az emberekben.
  4. Olyan célokat állítsunk magunk elé, amelyek a belső igényeinkből fakadnak.
  5. Legyünk nyitottak, pozitívak és tekintsünk előre. 
  6. Éljünk a jelenben, ám az ambícióinkat se veszítsük szem elől.

Olvass tovább!

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash