Nem minden rokonához, barátjához vagy ismerőséhez ér oda az ünnepek alatt az ember, így adja magát, hogy futárral vagy postán küldjünk házi készítésű karácsonyi kekszet, mézeskalácsot annak, akit szeretünk. Nem mindegy azonban, hogyan csomagoljuk be úgy a sütiküldeményt, hogy gusztusos is legyen és biztonságban is legyen az út alatt.
1. Csak tartós süteményt postázzunk
Ez nem az a pillanat, amikor friss gyümölcstortát vagy habos-krémes süticsodákat kell küldenünk. A karácsonyi kekszek többsége szerencsére olyan, ami jól eláll és ropogós, ám mikor megtervezzük, mit sütünk, jobb, ha ellenőrizzük a receptben azért, meddig javasolt tárolni és biztosan nem morzsálódós-e a kinézett finomság.
2. Hagyjuk teljesen kihűlni
De tényleg teljesen! Ez az a helyzet, amikor nem hagyhatjuk jóvá az épp csak langyos sütit, mivel a hűlés során kipárolgó nedvesség miatt megpuhult sütidarabok érkezhetnek meg a célállomásra, sőt, akár penész is képződhet a sütiken. Ezt pedig senki sem akarja.
3. Dobozoljunk stratégiai pontossággal
Amikor bepakoljuk a kekszeket a dobozba, tartsuk szem előtt, hogy a szállítás során biztosan lesz olyan, amikor fejjel lefelé lesz a csomagunk. Hogy megelőzzük a széttöredezést, minél kevesebb mozgásteret hagyjunk a süteménynek. Töltsük ki a réseket, párnázzuk ki a kekszek körül a dobozt.
4. Hasonlót a hasonlóval
Ha többféle süteményt is pakolnánk a dobozba, a különböző puhaságú süteményeket válasszuk el egymástól. A keményebb sütik magukba szívhatják a nedvességet a puhából, így mire megérkeznek a címzetthez, elveszíthetik roppanósságukat.
5. Pakoljunk helyesen
Bármilyen dobozt is válasszunk, fémet vagy papírt, a lényeg, hogy pontosan illeszkedjen és megfelelő méretű legyen. Ha túl nagy, a kekszek összetörhetnek benn. Ha túl kicsi, egymást roppanthatják össze. A végeredmény mindkét esetben az lesz, hogy a dobozt kinyitva csupán morzsát talál benne, akit megajándékoznánk. Ha a méret és az illeszkedés stimmel, béleljük ki sütőpapírral vagy zsírpapírral a doboz falait, és minden egyes sütiréteg közé is kerüljön egy-egy lap sütőpapír.
6. Párnázzuk ki más meglepetésekkel
A legtörékenyebb sütik mellé kitalálhatunk más finomságokat is, melyek ugyanakkor praktikus csomagolóanyagként szolgálnak. A karamellás pattogatott kukorica kis zacskóban vagy a piskóta remekül elnyeli és semlegesíti az ütközést, így nem csak extra ajándékot küldhetünk a csomagban, de biztonságban meg is érkezik ajándékunk.
7. Válasszunk masszív dobozt
Nagyon hasznos és környezettudatos választás, ha újra felhasználjuk a korábbi csomagküldésekből származó dobozokat, melyekben mi kaptunk valamilyen szállítmányt. Ám a sütiknek extra támasztékra és nagyon stabil dobozra van szükségük, nem lehet már kicsit nyomódott a kartondoboz sarka.
8. Válasszuk a gyorsabb szállítást
Ha romlandó dolgot szeretnénk küldeni érdemes a gyorsabb szállítást kérni, még ha kicsit drágább is. Különösen ahogy közeledünk karácsonyhoz lehet egyre hosszabb a feladástól a címzetthez való megérkezésig az idő, így nem árt biztosra menni, még akkor is, ha olyan kekszeket küldünk, melyek elvileg elállnak egy-két hónapig is akár, megfelelő tárolás mellett.
Forrás: Mental Floss Fotó: Getty Images