9 környezettudatos ajándékötlet karácsonyra

2021. december 11.
Egyre többen vannak, akik elindulnak egy tudatosabb életmód felé, és keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel kevesebb hulladékot termelhetnek a mindennapjaikban. De vajon milyen ajándékot adhatunk a környezettudatosan élő ismerőseinknek? Ebben segít most Bernáth Melinda, a Smarta bloggere!

Egyedi textilzsákok környezettudatosaknak

textilzsak-kornyezettudasoknak

A hulladékcsökkentés talán első lépése, hogy a mindennapi bevásárlásaid során nem tépkeded a műanyag zacskókat, hanem csinos textilzsákokat és textilszatyrot viszel magaddal. Ezekbe teheted a pékárut, a kenyeret, a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ha valaki elkötelezett a hulladékcsökkentett vagy hulladékmentes életmód mellett, akkor az biztosan örül a Shumlee magyar manufaktúra minőségi textilzsákjainak, amelyek azon túl, hogy gyönyörű, mintás textilekből készülnek – limitált karácsonyi mintás is van –, speciális belső réteget is kapnak, így könnyű őket tisztán tartani és még a kenyér sem szárad ki, ha vásárlás után is ebben tárolod.

Ehető ajándék házilag

gasztroajandek-forrocsoki

Ha nem akarsz tárgyi ajándékot adni a környezettudatos rokonodnak vagy ismerősödnek, akkor készíts neki valami egyedit, amit el tud fogyasztani, és a csomagolóanyagot újra tudja használni. A YouTube-videóim között találsz forró csokit befőttesüvegben, itt a blogon pedig kekszes-tunkolós édességet vagy mézeskalácsos szirupot kávérajongóknak. Mindegyiket nagyon egyszerűen, könnyen és gyorsan el tudod készíteni, még akkor is, ha nem vagy rutinos konyhatündér.

Kókusztálak

kokusztal-ajandek

A kókusztálak a természetből származó ajándékok, amelyeket valódi kókuszdióból készítenek, megmentve ezzel őket az elégetéstől. Minden kókusztállal véded a környezeted és helyi kézműves emberek megélhetését támogatod. Most akár szettben is megvásárolhatod, amelyben a kókusztálak mellett bútoripari maradékból készült kanalat és villát, valamint bambusz szívószálakat is találsz! Mindegyik strapabíró, mindennapos használatra lettek tervezve.

Automata kávéfőző – kapszulás helyett

tchibo-kavefozo

Ha ti is kávérajongók vagytok, de szeretnétek ezt környezettudatosan megtenni, akkor ne kapszulás kávéfőzőt használjatok, hanem válasszatok automata kávéfőzőt. Például a Tchibo kompakt kisgépe nem foglal sok helyet, mégis isteni frissen darált kávéval kényezteti az érzékeiteket, ráadásul nem terhelitek a sok felesleges csomagolással a környezetet, főleg ha a szemes kávét is kilós kiszerelésben vásároljátok.

Közösségi kávéspohár – hulladékcsökkentéshez

ujrahasznosithato-kavescsesze

Ha már a kávézásnál tartunk, és egy kávéimádónak keresel valami apróságot, akkor nézd meg a Boomerang dizájn kávéspoharakat, amelyek nagyon jó alternatívát kínálnak azoknak, aki rendszeresen elvitelre kérik a kávét. Ezzel a betétdíjas pohárral nem keletkezik több egyszer használatos hulladék, hiszen ezek a poharak újra és újra felhasználhatóak, visszaválthatóak, cserélhetőek. Ráadásul úgy tervezték őket, hogy a baristák is kényelmesen tudják használni, és élmény legyen belőle a kávéfogyasztás is.

Mikrozöldség – kezdőszett

mikrozold

Ha friss csírákat vagy mikrozöldeket használunk az ételeink elkészítéséhez, azok még inkább megtelnek ízekkel és frissességgel. Téli időszakban hiába van teraszunk, nem tudunk friss zöldségeket termeszteni, így marad a konyhapult. Egy dekoratív, mikrozöld nevelő szettel mindenki saját magának nevelgetheti a növényeit, és ezzel egy csipet természetet is be tudunk csempészni az otthonunkba. Aki nemcsak környezettudatos, de szeret főzni is, annak tökéletes ajándék lehet!

Vízszűrő kancsó

bwt_vizszurokancso

Régóta szeretnétek már lemondani a műanyag vizes palackokról, de a finom ízről nem? Magyarországon a csapvíz biztonságosan fogyasztható, de az elöregedett csőhálózatokból olyan szilárd szennyeződések kerülhetnek bele, mint a homok vagy rozsda, amelyeket nem szívesen látunk viszont a poharunkban. A megfelelő higiéniai védelem miatt pedig klórt adnak hozzá, amelynek az ízét és szagát nem szeretjük. Többek között ezeknek a kiszűrésére nyújt megoldást egy BWT vízszűrő kancsó, amelynek a segítségével közvetlenül a csapból juthatsz ízletes, szűrt vízhez.  Lehetne ennél környezettudatosabb ajándék, amelyet az egész család élvezhet?

Környezettudatosság 28 nap alatt az egész családnak

ovd a foldanyat ebook borito

Miért ne lehetne családi, közös program, hogy környezettudatossá váltok? Ebben segít az Abracadabraword kiadványa, az Óvd a földanyát! Az e-book (mert ha már környezettudatos ajándék, akkor ne is legyenpapír alapú!) 4 témát dolgoz fel, amely köré feladatok vannak csoportosítva. Ezek egyszerű gyakorlatok, a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos tudnivalókkal fűszerezve. Minden napra jut egy feladat, amely egy-egy pici lépés ahhoz, hogy tudatosabban éljünk és jobban figyeljünk a környezetünkre.

Hulladékmentes-életmód tanfolyam

hulladekmentes-tanfolyam

A hulladékmentesség az egyik legnagyobb kihívásunk, hiszen a fogyasztói társadalmunkban látszólag nem könnyű ezt megvalósítani. Ha a környezetében van olyan, akiről tudod, hogy szeretné megvalósítani a hulladékmentes életet, akkor nem is lehetne számára jobb ajándék, mint egy online hulladékmentes tanfolyam Kump Edinával. A 2020-ban induló tanfolyamra tudsz ajándékutalványt vásárolni, és ezt rejtheted a fa alá.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!