Karácsonyváró dekortippek, ha a fehér a kedvenc színed

2021. december 05.
Akár esik odakint a hó, akár nem, ha ezt a színt választod az idei dekoráció legfőbb árnyalatának, garantáltan fehér karácsonyod lesz. Hoztunk néhány dekortippet, hogyan valósítsd meg mindezt.

A fehér a tisztaság és a gyermeki ártatlanság szimbóluma, amelynek nagyon is sok keresnivalója van az ünnepvárás időszakában. Bár sokan tartanak tőle, mert úgy vélik, ha ez a szín kerül túlsúlyba az otthoni dekorációban, fagyossá válhat a hangulat a fehér hidegsége miatt, mi mégis arra bátorítunk, hogy engedj teret neki! Mi hozhatná el jobban az otthonodba a karácsony varázsát, ha nem a hó és az angyalszárnyak színe, azaz a fehér?

Mivel dekoráljunk karácsonykor, ha a fehér a kedvenc színünk?

Amiért a fehér a favorit

Nehéz eldönteni, mivel is kezdjük, hogy a fehér színű otthondekorációt méltassuk. Az egyik legfontosabb, hogy csodásan variálható szinte bármilyen árnyalattal: akár pasztellszínekkel, akár olyan fémes tónusokkal, mint az arany, az ezüst vagy a bronz. Nem fog csalódást okozni akkor sem, ha harsányabb színekkel hoznád össze.

A fehér – ami ételszínezőként kifejezetten káros – annyira nagy klasszikus, hogy valószínűleg sosem fog kimenni a divatból, maximum arra lesz majd példa, hogy egy-egy újonnan felkapott trendszín beelőzi. Ez azért is jó hír, mert a karácsonyi otthondíszek, amelyeket az évnek csak egy rövid szakaszában veszünk használatba, még jó párszor újrahasználhatók, a fehér színben pompázó darabok azonban később sem fognak ódivatúnak tűnni.

Ha bizonyos mértékben mégis lépést tartanál az évről-évre változó karácsonyi dekorációs trendekkel, semmi szükség arra, hogy kompletten lecseréld a kelléktáradat: ha mindenképpen szeretnél beújítani néhány trendkövető kiegészítőt (mint amilyen idén a fenyőfa, a kagyló és a manók sokasága), az alap továbbra is maradhat fehér, így elég csak néhány apróságra pénzt kiadni.

Kopogtató

A bejárati ajtóra helyezett kopogtató azok számára is jelzi, hogy kezdetét vette nálad az ünnepi készülődés – és hogy nagy valószínűséggel odabent is karácsonyi hangulat uralkodik -, akik nem lépik át a küszöbödet.

Adventi kopogtató

Mintha életre kelne a jégvirág (fotó: Getty Images)

A kopogtatód készülhet fehér alapra, színesebb díszítőelemekkel, de a natúr színű, zöld, arany, ezüst vagy piros alapokra is kerülhetnek fehér kiegészítők, hogy a hótakaró színével várd az ünnepeket.

Karácsonyi dekoráció az ajtón

Persze a hangulat akkor lenne ideális, ha hó is esne (fotó: Getty Images)

Fények, gyertyák, adventi koszorú

Ahogy a többi színnek, a fehérnek is több tónusa létezik, így tévedés azt hinni, hogy hideggé-rideggé teszi a környezetet. Kékes beütéssel ez valóban megeshet, de ebben az évszakban ezzel sincs semmi baj. A fehér fények jégcsap-hatása csak fokozza a karácsonyi hangulatot. Mi azt mondjuk, ne fogd vissza magad, ha fényekről van szó, a fehérrel ugyanis nehéz túlzásba esni – kerüljön az ablakra fényfüggöny, helyezz el a lakás több pontján fehéren világító égősorokat és gyújts fehér gyertyákat, igaziakat vagy Ledes darabokat! Az adventi koszorú is meseszép lesz, ha a fehér szín kapja a főszerepet.

Adventi koszorú fehér

Nem kell unalmasnak lennie (fotó: Getty Images)

Párnák, takarók

Amikor kint tombolnak a mínuszok, igazán szívmelengető bekuckózni egy hangulatosan megvilágított otthonban, aminek melegségét párnákkal és puha takarókkal fokozhatod. Ezekből is érdemes a fehéret – vagy legalábbis a halvány színeket – választanod, semmihez sem fogható atmoszférát teremt és nem mellesleg a pihentető alváshoz is hozzásegít. Azt azért fontos megjegyeznünk, hogy a fehér textilek varázsa azokon a helyeken tovább tart, ahol nincsenek kisgyerekek, az ő társaságukban ugyanis nehéz megőrizni a makulátlan tisztaságát.

Mivel dekoráljunk karácsonykor, ha a fehér a kedvenc színünk?

Karácsonyfa

Ha műfenyőpárti vagy, és épp aktuális a favásárlás, különösebb kutakodás nélkül találhatsz a boltokban fehér színű műfenyőt, amit nagyon szépen fel lehet díszíteni akár világos, akár erőteljesebb színű díszekkel. Ha még jól használható a nem fehér színű műfenyőd, ne cseréld újra csak azért, mert már meguntad a színét – adj teret máshol ennek a csodás színnek, és amikor eljön a favásárlás ideje, csapj le egy fehér példányra!

Díszek, girlandok

Azért sem jó ötlet nyomós indok nélkül új műfenyőt vásárolni, mert fehér fadíszekkel is elérheted ugyanazt a hatást. Használj fehérre festett fadíszeket, porcelán- vagy üveggömböket, fehér girlandokat és egyszínű fehér égősort – a végeredmény egyszerűen nagyszerű lesz.

Fehér karácsonyfa díszek

Akár hatalmas virágok is kerülhetnek a fehér dekorokkal telerakott fára (fotó: Getty Images)

Ajándékok

Ha már az egész lakásban, sőt a karácsonyfán és az ünnepi asztalon is dominál a fehér szín (ez utóbbin a terítő, az asztali futó, a tányérok, a poharak, a szalvéta, a gyertyák és az asztaldíszek is lehetnek fehérek), nem hiányozhat a fa alól sem: azokat az ajándékokat, amiket tőled kapnak a szívednek kedves családtagok és barátok, csomagold fehérbe: használj világos árnyalatú papírt, szalagokat és ajándékkötözőket!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?