Gyertyaszezon: így tisztítsuk ki a viaszt a szőnyegből

2021. december 12.
Nem kell kétségbe esni, hogy a csodaszép szőnyegünkön örök mementóként ott marad az odaszáradt viaszcsepp. Sokkal könnyebb eltávolítani a szálak közül, mint gondolnánk. A hő az, ami a segítségünkre lehet a gyertyabalesetek után.

„Ez a módszer a leghatásosabb a gyanta- vagy olajalapú viasz esetén – mondta Vera Peterson professzionális takarító. – A cukoralapú gyantát, ami vízben oldódik, sokkal egyszerűbb eltávolítani a gyertyaviasznál.” Ha szőrtelenítés közben a fürdőszoba szőnyegére csöppen egy kis cukorgyanta, egy kis meleg vízzel és egy törölközővel könnyedén kitisztíthatjuk. 

A gyertyában, zsírkrétában, cipőtisztítóban, rágógumiban és különböző kozmetikumokban, de még egyes padlóápolókban is megtalálható olaj- vagy gyantaalapú viasz már sokkal inkább feladja a leckét. Az ilyen foltok eltávolításához a vasalót is elő kell vennünk. 

gyertya-viasz-szonyeg-tisztitas

1. Állítsuk alacsony hőfokra a vasalót

A lehető legalacsonyabb erősségen használjuk a vasalónkat, hogy ne égessük ki a szőnyeget. Ez különösen abban az esetben létfontosságú, ha szintetikus anyagból készült a szőnyegünk. Csupán annyi hőre van szükség, ami megolvasztja a viaszt. Ha nincs kéznél vasaló, a hajszárítóval is felmelegíthetjük a foltot, de ebben az esetben is alacsony hőfokot válasszunk.

2. Itassuk fel

A viaszfolt eltávolítása azzal kezdődik, hogy ráhelyezünk egy papírtörlőt a foltra, és gyengéden rányomjuk a vasalóval. A papíron keresztül is megolvasztja a viaszt a hő, melyet a papírtörlő felszív. Söprő mozdulattal vasaljunk, így elkerülhetjük, hogy a papír és a szőnyeg megégjen, mivel a vasaló nem egyetlen pontot melegít folyamatosan. Ezt ismételjük újabb és újabb papírtörlővel egészen addig, míg a folt el nem tűnik.

3. Használjunk folteltávolítót

Ha a viasz tartalmazott bármilyen festékanyagot, szükség lehet még egy lépésre, hogy teljesen tiszta legyen a szőnyegünk: eltávolítani a visszamaradt látható foltokat. Ehhez keverjünk el egy evőkanál mosogatószert és ecetet fél liter meleg vízben. Öntsük a keveréket a foltra, majd itassuk fel papírtörlővel, óvatosan nyomkodjuk míg a folt el nem tűnik. Próbálkozhatunk vegyszeres folttisztítóval is, ám ezekkel szemben az ecet nagy előnye, hogy szinte bármilyen anyagon használható és alapvetően nem kerül semmibe.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!