Spenót, vörösbor, fű, olaj – melyik foltra mit tegyünk, hogy tuti kijöjjön a ruhából?

2021. augusztus 12.
A nehezen eltávolítható foltok valahogy mindig a világos színű vagy a kényes anyagból készült ruhákra kerülnek, így extra fejtörést okozhat az eltávolításuk.

A ruhák közül nagyjából csak azokon nem esik folt, amelyiket nem használod. Emiatt azonban kár hagyni, hogy a szekrényben álldogáljanak – viseld őket bátran, ha pedig zsír- vagy olajfolt, borfolt, spenótfolt, fűfolt és társaik piszkítják be, vesd be az alábbi trükköket, mielőtt a mosógépbe tennéd! Nemcsak a ruháknál, hanem a konyhai textileknél is működnek, a terítőket, konyharuhákat és textilszalvétákat is foltmentesítheted velük!

Spenót, vörösbor, fű, olaj - melyik foltra, mit tegyünk, hogy tuti kijöjjön a ruhából?

Zsír- és olajfolt

Ha a reménytelen esetnek tűnő zsírfoltok fehér anyagot szennyeznek, vízzel és szappannal megszabadulhatsz tőlük. A színes ruhákon lévő foltokra érdemes hintőport szórni, állni hagyni, majd egy kiszuperált fogkefével finoman átdörzsölni. Ezután mehet a mosógépbe!

Csokoládéfolt

Az esetek többségében elég folyó hideg víz alá tartani a ruhát, de ha a folt makacsabbnak bizonyulna, a szappanos víz vagy az ecetes áztatás is segíthet. Mielőtt menne a mosógépbe, langyos vízzel öblítsd ki a foltos ruhát!

Kávéfolt

Ezzel a szennyeződéssel gyakrabban találkozhatunk a konyhai textileken, mint a ruhákon, de persze ez utóbbiakon is felbukkanhatnak. Ha azt szeretnéd, hogy nyomuk se legyen, benedvesített szappannal dörzsöld át a kávéfoltot, de segíthet az is, ha alkohollal elkevert vízbe áztatod a ruhát gépi mosás előtt.

Spenótfolt

A spenót intenzív hatású festékanyaggal rendelkezik, nem véletlen, hogy természetes színezőként sokszor bevetik. Ha viszont nem kívánt foltok esnek a ruhán, dörzsöld át óvatosan a foltot egy félbevágott nyers krumplival, majd szappanozd be, és alaposan öblítsd át langyos vízzel. Ezután mehet is a mosógépbe!

Spenót, vörösbor, fű, olaj - melyik foltra, mit tegyünk, hogy tuti kijöjjön a ruhából?

Borfolt

Expressz segítség, ha a még nedves foltra étkezési keményítőt szórsz. Ha már megszáradt a vörösborfolt, akkor érdemes tejbe áztatni, és finoman átdörzsölni. Ezután elég lehet a szappanos-vizes tisztítás ahhoz, hogy búcsút ints a foltnak, de ha ellenállóbb szennyeződéssel van dolgod, áztasd meleg tejbe, hagyd állni 1 órán át, majd langyos vízzel öblítsd át. A hideg vízben elkevert ecet is elbánhat a borfolttal.

Fűfolt

Nyáron megszaporodnak a fűfoltok a ruhákon: a szabadtéri sportolás mellett kerti játékkal, piknikezéssel csúfíthatjuk el a nadrágokat, pólókat, hőn szeretett farmerokat fűfolttal, ami sajnos nem mindig távolítható el a textilekből játszi könnyedséggel. Aggódni nem kell, az ecet ugyanis a segítségedre siethet: itasd át vele a fűfoltot, és hagyd hatni 40-60 percig a megszokott mosás előtt.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?