Ezt lélegezzük be, amikor illatgyertyát gyújtunk

2021. május 01.
A gyertya jókedvre hangol, melegséget, biztonságot sugároz. De mit lélegzünk be, amikor meggyújtunk egy finom, tonkabab-vanília illatú, vagy éppen narancsolajos illatgyertyát? Hogy vélekednek az égető kérdésről a gyertyakészítők, vegyészek és bőrgyógyászok?

Azok közé tartozunk, akik negyven illatgyertyát vásárolnak egy év alatt, bárhol járnak, nem tudnak ellenállni egy trópusi témájú, csodaszép dobozú darabnak, és a különböző ünnepekre mindig tematikus gyertyákkal készülnek? Ha így van, valószínűleg az illatgyertya már nemcsak esti rituálé számunkra, hanem áthatja az egész napunkat. Más gyertyával indítjuk a napot, gyújtunk egyet a jógagyakorláshoz, a munkához és délutánra is, hogy mindig a megfelelő hangulatba kerüljünk, és este egy kellemes, altató illattal zárjuk a napot.

illatgyertya-korom-fust-legzes

Az illat láthatatlan, ám hatással van a kedélyünkre és a környezetünkre is, ez vitathatatlan. Nem csoda, ha milliók választották a stresszoldásnak ezt a módját a pandémia egy éve alatt. Az eladási számok szerint ugyanis robbanásszerűen megnőtt az illatgyertyák forgalma a koronavírus-járvány kitörése óta. De tisztában vagyunk vele, mit lélegzünk be valójában?

A tiszta gyertya mozgalom

A kozmetikumok sorsa utolérte az illatgyertyákat is. Ahogy az emberek egyre inkább tudni akarják, mit kennek a bőrükre – átnézik az összetevők listáját, elolvassák a szakértői véleményeket, megnézik, pontosan hogyan kell alkalmazni a krémeket, lemosókat –, a gyertyabummal párhuzamosan már az is egyre jobban érdekli őket, mit lélegeznek be. Egyre elterjedtebbek és népszerűbbek a szójaalapú gyertyák, a clean beauty szószólói pedig egyre hangosabban szólalnak fel a leggyakoribb gyertyaalapanyag, a paraffinviasz ellen, azt állítva, hogy egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel petróleumszármazékok. A szakértők szerint azonban nem ennyire fekete-fehér a kép. Dr. Ranella Hirsch bőrgyógyász szakorvos szerint például előírásszerű használat mellett nem veszélyes a paraffingyertya sem, ha belélegezzük. 

A tiszta gyertyákkal kapcsolatos párbeszédek a tiszta szépség mozgalomhoz hasonló forgatókönyv szerint zajlanak, főként a mérgező kontra biztonságos törésvonal mentén. A szakértők elismerik a clean beauty mozgalom pozitív oldalát, hiszen erősíti a vásárlói tudatosságot, arra sarkallja a gyártókat, hogy pontosan tüntessék fel a hozzávalókat, felhívva a figyelmet a lehetséges veszélyekre. A gyertyákkal kapcsolatban is hasonló a helyzet. Az 1010data nevű elemzőcég adatai szerint a szójagyertyák népszerűség nőtt legnagyobbat a járvány kitörése óta: 180 százalékkal többet vásároltak belőle, mint egy évvel korábban. 

A szójagyertya tényleg biztonságosabb?

Az illatgyertya rajongók között elsősorban a szója- és méhviasz gyertyák a legújabb kedvencek, melyeket illóolajokkal illatosítanak. „Azért is ilyet vásárolok általában, mert szerintem ezek tisztábbak, a szója- és az illóolajok is természetes anyagok” – mondta Daniella, aki nagy rajongója ezeknek a gyertyáknak. Sokan gondolkoznak a 27 éves nőhöz hasonlóan, ám a szakemberek szerint ez inkább egy tévhit az illatgyertyákkal kapcsolatban, mégpedig a leggyakoribb. 

Kathy LaVanier, a Renegade gyertyavállalat vezérigazgatója, gyertyakészítő, és az amerikai Nemzeti Gyertya Szövetség korábbi elnöke elmondta: egyik viasztípus sem veszélyes az egészségre. „Hogy milyen tisztán ég egy gyertya, milyen gyorsan ég és mennyi látható égéstermék keletkezik, az illatát adó olajoktól függ” – mondta LaVanier. 

„Az pedig nem tisztázott egyelőre, mivel nem végeztek ilyen irányú vizsgálatot, mennyi kormot lélegzünk be egy illatgyertya meggyújtásával, ahogy az sem, mennyi a túl sok, ami már káros lehet az egészségünkre” – tette hozzá Marisa Plescia vegyész és kutatómérnök. 

Melyik gyertya a legtisztább?

A szakemberek szerint nem létezik tehát olyan, hogy tiszta gyertya. Ám ha a lehető legtisztább égésűt keressük, inkább a gyertyázási módszereinken kell finomítanunk, nem a viaszban kell a megoldás kulcsát keresnünk. 

„Az illatgyertyákat három-négy órás égésre optimalizáláják – árulta el LaVanier, aki ahhoz hasonlította a túl sokáig égő gyertyát, mint amikor az autó motorja túlmelegszik. –A viasz folyékonnyá válik, felgyorsul az égése, ilyenkor fokozottá válik a koromképződés, amit valóban nem szerencsés belélegezni.” A szakértő azt is hozzátette, hogy az illatanyagot nem tartalmazó, natúr gyertyák égése során sokkal kevesebb korom képződik. Ez annak köszönhető, hogy az illóolajat tartalmazó gyertyáknál a viasz reakcióba lép az illatot adó, folyékony olajjal már szobahőmérsékelten is. „Ha szeretnénk kiküszöbölni a fokozott koromképződést, fújjuk el gyakrabban a gyertyánkat, és váltogassuk, éppen melyiket égetjük” – javasolta megoldásként a szakember. 

Hogyan válasszunk magunknak gyertyát?

A gyertyaválasztás nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Érdemes átgondolnunk a gyertyázási szokásainkat ahhoz, hogy a legmegfelelőbbet vásárolhassuk meg magunknak. 

Ha az erős illat a legfontosabb számunkra, akkor maradjunk a hagyományos paraffinviasz gyertyánál. „Ha valaki azért szereti az illatgyertyát, mert jó hatással van a hangulatára, fontos eszköz számára a relaxációhoz, a paraffingyertya erősebb illata megnyugtatóbb lehet. Ha növényi változatot akarunk mégis, a szója lehet a jó választás – mondta LaVanier. – Ha a fenntarthatóságot tartjuk szem előtt, a természetes, növényi alapú gyertyákat vegyük le a polcról inkább. Az egészségünket azonban valószínűleg egyik választás sem károsítja.”

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!