Bizonyos típusú spirálok még a mellszövetre is hatással vannak

2021. december 28.
Az összefüggés feltárásával a friss kutatás leszámolt azzal a közkeletű nézettel, hogy a népszerű fogamzásgátló eszköz csupán a méhben fejti ki hatását.

Egy német kutatás világított rá, hogy a hormonokat is tartalmazó spirálok a használója teljes testére hatással vannak. Ez tetten érhető például a mellszövetben is annak ellenére, hogy a hormonokat a méhben bocsátják ki. „Ez a felfedezés leszámol azzal a gyakori nézettel, hogy a fogamzásgátló spirál tisztán helyi hatást fejt ki” – mondta a tanulmány vezető szerzője, dr. Luisa Huck, az Aacheni Egyetem Orvostudományi Karának Diagnosztikai és Radiológiai Tanszékének vezetője. 

Egészen pontosan a hormonokat is tartalmazó spirál teljes testre gyakorolt hatása hasonló a hormonpótló kezelésekéhez a tanulmány eredményei szerint. „Feltételezzük, hogy emiatt a mellékhatások is hasonlók lehetnek, mint a hormonpótló terápiáknál, ám ez a kutatásunk következő fázisa lesz” – tette hozzá dr. Huck. 

spiral-hormon-mellszovet

A tanulmány szerzői szerint azért is fontos feltárni a pontos hatásmechanizmusát a spirálnak, hogy a páciensek és az orvosok megfelelően tudjanak dönteni a fogamzásgátlással kapcsolatban. 

A kutatásban termékeny korban lévő nők vettek részt, akiknek a melléről a spirál felhelyezése előtt és után készítettek MRI-felvételeket, illetve a nők felénél a spirál levétele után is, melyeket összehasonlítottak egymással. A nők kórtörténetében nem szerepelt mellrák vagy hormon-, illetve antihormon-terápia. A kutatók módszerével kirajzolódott, milyen hatással van a hormontartalmú spirál a mellszövetre, hogyan befolyásolja a hormonszintet. A vizsgálatok után a kutatók nemcsak arra hívták fel a figyelmet, hogy a spirál a mellszövetre is hatással van, de azt is kiemelték, hogy a mell MRI eredményét is megzavarhatja. „A spirál nagyon biztonságos fogamzásgátló eszköznek tűnik, és általában könnyen befogadja a szervezet – mondta dr. Huck. – Ugyanakkor lehetnek megmagyarázhatatlan mellékhatások, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni és meg kell fontolni más fogamzásgátló módszer alkalmazását. Ha azonban ragaszkodunk a spirálhoz, talán biztonságosabb, ha a hormonmentes változatot választjuk.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!