Barázdák a körmön: miért mélyülnek el hirtelen és válnak feltűnővé?

2022. január 06.
A körmünkön futó vízszintes és függőleges barázdák miatt általában nem kell aggódnunk, ugyanakkor időnként utalhatnak rejtett betegségekre. A bőrgyógyász segít, mikor kell gyanakodnunk, és mikor teljesen ártalmatlan a jelenség.

Általában a kedvenc körömlakkunk vagy az aktuális körömtrendek kapcsán kerülnek szóba a körmeink. Ha csak nem töredeznek, a körmök egészsége általában nem jut eszünkbe. Pedig a kezeink és konkrétan a körmeink nagyon sokat elárulhatnak a testünkben zajló folyamatokról. 

Akkor azért odafigyelünk, amikor valamilyen változást látunk vagy érzünk a körmeinken. Ha azt vesszük észre, hogy a manikűr nem olyan szép, sima, mint általában. Vagy apró fehér pöttyök, esetleg vonalak, barázdák jelennek meg lassan, és nem akarnak eltűnni. Ilyenkor azért elgondolkodunk, vajon ez mit jelenthet. 

korom-barazda

Mi a barázda? 

Ha egyszerűen és képletesen akarnánk megfogalmazni, azt is mondhatnánk, hogy a barázda a köröm depressziója. Ez a völgy, melyhez gyakran fehér pöttyök vagy vonalak is társulnak, egyenetlennek érződhet, kiemelkedhet a köröm síkjából. Mind a láb, mind a kéz körmein kialakulhat. A jó hír, hogy a barázdák nem fájdalmasak és általában nem kell aggódnunk miattuk, ártalmatlan jelenség húzódik a háttérben.

Mi okozhatja?

Nem vitamin- vagy kalciumhiány. „A barázda a körmön olyan, mint a ránc az arcunkon – mondta dr. Mona Gohara bőrgyógyász, a Yale Egyetem klinikai professzora. – Ez általában a korral jár. A hosszanti barázdák a leggyakoribbak, amik a körömágytól a köröm hegyéig futnak. A körmünk éppúgy változik, mint mi magunk.”

Vannak, akik gyenge, töredezésre hajlamos körmöket örököltek, ők hajlamosabbak a kor előre haladtával a barázdák kialakulására is. „Romlik a keringés a korral – mondta dr. Dana Stern bőrgyógyász, körömspecialista. – Emiatt az oxigénben és tápanyagban dúsabb vérből kevesebb jut a körmökhöz, ami legnagyobb részben a barázdák kialakulásáért felelős.”

Ritka esetben a körmökön kialakuló barázdák komolyabb egészségügyi problémát jelezhetnek. „Ritkább esetben a függőleges barázdákat anémiás vérszegénység vagy artritisz okozza, ám a barázdákhoz a köröm más elváltozásai is társulnak ezekhez általában, mint például a körömágy elszíneződése” – mondta dr. Gohara. 

A vízszintes barázdákat, melyeket Beau-vonalaknak is neveznek, általában fiziológiás stressz váltja ki, vagy olyan krónikus betegség, mint például a diabétesz vagy pajzsmirigyproblémák és vesebetegségek.” A bőrgyógyász azt is hozzátette, hogy ha beverjük az ujjunkat vagy ráejtünk valamit, illetve az emésztőrendszeri problémák is okozhatnak barázdákat a körmünkön.

Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük?

Nem mindig lehet megelőzni a barázdák kialakulását, ami nem azt jelenti, hogy ne is próbálkozzunk. A mindennapok környezeti behatásai, mint például a kézmosás, kézfertőtlenítés, de akár az acetonos körömlakklemosó is kiválthatja a barázdák kialakulását, még láthatóbbá teheti ezeket. 

Az akril műkörmök, a géllakk nem szükségszerű, hogy a köröm barázdáltságához vezessen, ám ronthatnak az állapotunkon, főként az eltávolításukkor. „Mivel a csiszolás vékonyítja a körmöt, a barázdák állapota rosszabb lehet és a köröm könnyebben törhet utána – mondta a bőrgyógyász. – Ha a körömmátrix is sérül, szabálytalanságok alakulhatnak ki a köröm felszínén, ami egyenes út a barázdákig.”

A bőrgyógyász azt javasolja, legyen rövid a körmünk, használjunk üveg ráspolyt a hagyományos helyett, mivel utóbbiak mikroszkopikus töréseket okoznak a köröm felszínén, ami elvékonyodást és a köröm állagának romlását okozhatja. Rendszeres kézmasszázzsal és gyakorlatokkal fokozzuk a vérkeringést az ujjainkban, a házimunkához, kertészkedéshez pedig viseljünk kesztyűt. 

Nagyon fontos a kezek hidratáltsága, különösen a téli hónapokban. „Az olajok nagyon fontosak a köröm számára, mivel nagyon hatékonyan szívódnak fel mind a kutikulán, mind a köröm lapján – mondta dr. Stern, aki szerint a napraforgó- és a kókuszolaj kombinációja a leghatásosabb a köröm töredezése ellen. – Ahogy a száraz, töredezett hajjal, úgy a körmeinkkel is törődni kell, hogy egészséges és szép legyen.”

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb esetben tehát nem kell aggódnunk, ha barázdák jelennek meg a körmeinken. Ám ha a semmiből keletkeznek, és nem emlékszünk arra sem, hogy megsérült volna a köröm, dr. Gohara szerint célszerű orvoshoz fordulni, ha nem múlik.

Forrás: Allure Fotó: Unsplash