6 tipp, ami kellemesebbé teszi az otthonod. Csak mentára van szükséged!

2021. augusztus 12.
A menta igazi csodaszer lehet a háztartásban is. Tudtad például, hogy a borsmentát hangyariasztóként, tisztítószerként vagy a szemét szagtalanítására is használhatod?

A borsmenta a mindennapjaink része, például fűszernövényként találkozhatunk vele koktélokban, limonádékban, de gyógynövényként is népszerű: leveleit leforrázva fejfájásra, puffadásra vagy az emésztés megsegítésre is alkalmazzák, de pakolást is készíthetünk belőle zsíros bőrre. Hogyan használhatjuk a háztartásban is?

menta-tippek-otthon

Így használd a mentát…

  1. …tisztítószerként

Pár csepp menta illóolajat adhatsz a boltban vett, illatmentes tisztítószeredhez, vagy ha valami természetesebb verzióra vágysz, akár otthon is elkészítheted a saját tisztító oldatod. Próbáld ki az alábbi receptet, amelyet fa-, csempe- vagy kőpadlón is alkalmazhatsz: hígíts fel egy csésze fehér borecetet egy liter vízben, majd adj hozzá 3-5 csepp menta illóolajat a kellemes illatért.

  1. …aromadiffúzorba

Ha rendelkezel aromadiffúzorral, más néven illóolaj-párologtatóval, csepegtess bele egy kis borsmenta illóolajat. Az eredmény természetes, könnyű, friss illat az egész lakásban. Emellett segítheti a fókuszálást, a megfázásos időszakban fertőtlenít, illetve a dohányfüst szagának semlegesítésére is használható. Fontos azonban, hogy hároméves kor alatti gyermekek mellett csak óvatosan alkalmazd.

menta-tippek-otthon

  1. …hangyariasztóként

Nyáron gyakori jelenség a hangyák megjelenése a lakásokban vagy kertes házakban. Ez ellen is tehetsz a menta segítségével: permetezz szét higított borsmenta illóolajat az otthonodban. A mentol hatóanyag hatékonyan véd a kártevőkkel szemben, hatása akár egy hétig is tarthat egy kutatás szerint. Olyan helyen azonban ne használd, ahova a házi kedvenced is bemehet, mert őket is taszítja az oldat.

  1. …dekorációként

A menta igazán mutatós dísze lehet az otthonodnak egy különleges cserépben. A konyhában nemcsak dekorációként, hanem fűszerként is funkcionálhat, használhatod salátákba, smoothie-kba, süteményekbe vagy az ásványvíz természetes ízesítőjeként.

menta-tippek-otthon

  1. …légfrissítőként

Ahogy már korábban is említettük, a mentának igazán frissítő illata van, így a szobákba légfrissítő, illatosító spray-ként fújva is alkalmazható. Az oldatot 10 csepp borsmenta illóolajból, 5 csepp citrom illóolajból, 5 csepp narancs illóolajból és két evőkanál narancsvirágvízből tudod elkészíteni, illetve szükséged lesz egy üres szórófejes flakonra. Háziállatok mellett azonban ezt sem ajánlott használni.

  1. ….a szemét szagtalanítására

Illatosított szemeteszsák helyett menta illóolajat is használhatsz a kellemetlen szagok semlegesítésre. Csak csepegtess egy keveset az illóolajból egy vattapamacsra, és tedd a kukászsák alá.

Szöveg: Kocsis Lilla, gyakornok Fotó: Pixabay, Getty Images Forrás: Apartment Therapy, Aromax

Olvass tovább!