A járvány alatt született gyerekek képességei lassabban fejlődnek

2022. január 11.
Egy friss kutatás szerint a járvány elején született gyerekek mozgásos és társas készségei lassabban fejlődnek azokhoz a babákhoz képest, akik a pandémia kitörése előtt jöttek világra.

A JAMA Pediatrics című orvosi szaklapban publikálták tanulmányuk eredményeit a Columbia Egyetem kutatói. Eszerint azok a gyerekek, akik a járvány előtt születtek, gyorsabb fejlődést mutattak a mozgás és a társas kapcsolatok fejlődése terén, mint azok a babák, akik a járvány elején jöttek világra. Az eredmények függetlenek voltak attól, hogy az anya átesett-e a Covid–19 betegségen vagy sem a várandósság alatt. 

A késleltetett fejlődés meglepte a tudósokat, akik azt feltételezték a vizsgálat előtt, hogy az anya Covid-státusza, és nem a baba születési ideje lehet nagyobb hatással arra, milyen ütemben fejlődik, mivel más fertőzéseknél az idegrendszeri fejlődésre gyakorolt hatással találtak összefüggést. 

kisbaba-covid-fejlodes

„Ehelyett inkább a járvány miatti stressz lehet a kulcs, ami a várandósság alatt nehezedett az anyára, ez magyarázhatja a hátrányokat, melyek inkább csak a nagy átlagban, összességében feltűnőek, nem az egyes babák esetében – mondta dr. Dani Dumitriu, a kutatás vezetője. – Azt fontos kiemelnünk a szülők számára, hogy ez nem jelenti azt, hogy egy egész generáció le lesz maradva mindenben egész életében. Egyrészt a kutatásunk még nagyon az elején jár, másrészt ezek a babák a helyes fejlődési úton járnak.”

Megfigyelték ugyanakkor azt is, hogy a pandémiás bébik kommunikációs képességei egy kicsivel jobbak voltak, mint a korábban született gyerekeké. A New York-i Városi Kórházban 2020 márciusa és decembere között született 255 kisbaba szüleit kérdezték meg arról, milyenek voltak gyermekük kommunikációs képességei, milyen ütemben fejlődtek a nagymozgások és a finommotoros képességeik, problémamegoldó képességük és szociális készségeik. 

A nagymozgások és kézügyesség, illetve a szociális készségek terén lassabb fejlődést találtak a kutatók azokhoz a hat hónapos kisbabákhoz képest, akik szintén ugyanabban a kórházban születtek, de még a járvány előtt. A pandémiás bébik kommunikációs készségei azonban érdekes módon gyorsabban fejlődtek, annak ellenére, hogy főként maszkot viselő felnőttekkel kerültek kapcsolatba rövidke életük során.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!