Igazi baciparadicsom! Hogyan kell tisztán tartani egy bankkártyát?

2022. január 15.
Elsőre nagyjából mindenki arra tippel, hogy a táskájában fellelhető tárgyak közül a pénz a legpiszkosabb, ez azonban igen meglepő módon nem igaz. Bár az sem tartozik a bacimentes holmik közé, a bankkártyának sikerül túltennie rajta. Te szoktad időnként tisztítani? Mutatjuk, hogyan kell!

Jobb, ha bele sem gondolsz abba, hányan fogták meg előtted a bankjegyeket és pénzérméket, mielőtt hozzád kerültek volna, ahogy azt sem szerencsés firtatni, hogy milyen helyeken fordultak meg korábban. Nem csoda, ha olykor erős késztetést érzel arra, hogy a pénzezés után kezet moss, hiszen rengeteg piszokkal és kórokozóval kerülhetsz közvetlen kapcsolatba fizetést követően.

Baciforrás! Így tisztísd meg a bankkártyádat

Koszosabb, mint egy nyilvános vécé

Sajnos a helyzet nem sokkal rózsásabb akkor sem, ha bankkártyával bonyolítod az ügyleteket, ugyanis az is rengeteg bacinak adhat otthont, hiába tűnik úgy, hogy csak te használod. Egy közelmúltban készült kutatás szerint ezek a fizetőeszközök sem higiénikusak, olyannyira, hogy az ezeken tobzódó kórokozók száma még a készpénzen lévőkét is meghaladta.

Sőt! A szakértők számításai szerint még egy vasútállomás nyilvános vécéje is tisztábbnak számít, mint az a bankkártya, amit mindannyian szinte napi rendszerességgel fogdosunk. És bár nem vesszük a szánkba, az azért megeshet, hogy ételvásárlás után, a bankkártyás fizetést követően kézmosás nélkül látunk hozzá az evéshez, így máris kétségbeejtőbb a helyzet.

Indul a bankkártya-sterilizálás!

Ennek fényében nem is csoda, ha azonnal tudni akarod, mégis hogyan lehet hatékonyan tisztítani a bankkártyát anélkül, hogy kárt tennél benne. Ennek a műveletnek során leginkább a bankkártyán lévő mágnescsík van veszélynek kitéve, kész szerencse, hogy a közeljövőben tervezik a beszüntetését.

  • UV-fénnyel nemcsak a mobiltelefonokat lehet víz és folyékony fertőtlenítő használata nélkül steriliziálni, hanem a bankkártyákat is, pont úgy igaz ez az összes plasztikkártyára, amire tényleg ráfér a fertőtlenítés. 

Baciforrás! Így tisztísd meg a bankkártyádat

  • Régimódibb, de szintén hatékony módszer az is, ha a bankkártyát áttörlöd egy használaton kívüli törölközővel, majd egy radírral finoman átdörzsölöd, hogy megszabadítsd a különösen ragaszkodó baktériumoktól.
  • Ennél is egyszerűbb, ha antibakteriális hatást ígérő nedves törlőkendővel tisztítod meg a plasztikkártyát, majd hagyod levegőn megszáradni, és csak azután csúsztatod vissza a pénztárcádba, ha garantáltan megszáradt.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?