A 7 legpiszkosabb hétköznapi tárgy, amit te is naponta megérintesz

2021. szeptember 18.
Némelyik hétköznapi tárgy – amit nap mint nap a kezünkbe veszünk – több szennyeződést és kórokozót hordozhat magán, mint egy nyilvános illemhely vécédeszkája!

Az, hogy a vécé használata után kezet kell mosni, mindenki számára természetes, akad azonban néhány olyan mindennapos használati tárgy, aminek kézbe vétele után szintén indokolt lenne a tisztálkodás, csak épp nem tudunk róla. Esélyes, hogy most is van egy ilyen piszoktól hemzsegő eszköz a kezed ügyében!

A 7 legpiszkosabb hétköznapi tárgy, amit te is naponta megérintesz

1. Fogmosópohár

A fogmosópohár ideális táptalaj lehet a gombáknak, a baktériumoknak és a vírusoknak, így jobb, ha bele sem gondolunk abba, mi történik, amikor a pohárba fejjel lefelé állítjuk bele a fogkefét, és hosszú órákon át hagyjuk benne állni, mielőtt a szánkhoz emelnék. 2-3 naponta „illendő” lenne forró vízzel és antibakteriális szappannal kitakarítani, hogy lekerüljön a legpiszkosabb hétköznapi tárgyak listájáról!

2. Fürdőszobaszőnyeg

A fürdés vagy zuhanyzás után a fürdőszobaszőnyeg minimum átnedvesedik, rosszabb esetben azonban tocsog a víztől. Többnyire órákon át a földön marad, vagyis rendkívül mostoha körülmények között kell megszáradnia. Ez fantasztikus hír a különféle baktériumoknak és a penészgombáknak, amik kedvükre tobzódhatnak a párás-nedves közegben. Érdemes lenne legalább a kádra vagy a zuhanyfüggöny fölé teríteni használat után, így valamivel több levegő érné. Jelentősen javít a helyzeten a szódabikarbóna rendszeres alkalmazása: szórjuk a fürdőszobaszőnyegre, hagyjuk állni 30 percig, majd porszívózzuk át alaposan. Ez nemcsak a kórokozókkal szemben hatásos, hanem szagtalanító is egyben!

3. Mobiltelefon

A legtöbben könnyelműen dobjuk a táskánk aljába a telefonunkat, pedig ez egyáltalán nem tartozik a tiszta helyek közé. Ha úgy adódik, piszkos kézzel érünk a képernyőjéhez, magunkkal visszük a mellékhelyiségbe, és szemrebbenés nélkül tesszük le a földre, hogy aztán az arcunkhoz emeljük. Ezek ismeretében nem meglepő az az információ sem, hogy a kutatók rengeteg féle baktériumot találtak a véletlenszerűen vizsgált telefonokon. Az ideális az lenne, ha napi szinten áttörölgetnénk a telefonunkat antibakteriális kendővel, főleg akkor, ha rendszeresen magunkkal visszük az ágyba is.

4. Háziállatok játékai

Aki háziállatot tart, nagy valószínűséggel hozzá tartozó játékokból sem szenved hiányt – ezek készülhetnek gumiból, műanyagból, de lehetnek puha textilfigurák is. Ha rendszeresen használjuk ezeket a szabadban, rengeteg piszkot és kórokozót gyűjthetünk be velük észrevétlenül, amiket aztán – a négy fal közötti játék során – jól szét is szórhatunk a lakásban. A kedvencek játékait érdemes szódabikarbónás-ecetes meleg vízbe áztatni, majd egy kefével alaposan átdörzsölni, és leöblíteni. 

5. Mosogató

A kutatók szerint az elnagyoltan vagy ritkábban takarított mosogatóban több kórokozó hemzseghet, mint amennyi egy vécédeszka alatt található. Ennek legfőbb oka az, hogy rengeteg dologra használjuk egyszerre: itt mossuk meg szeletelés előtt a húst, a zöldségeket és a gyümölcsöket, ahogy szintén itt halmozzuk fel a mosatlan edényeket. Az sem a mi malmunkra hajtja a vizet, hogy a lefolyóból is érkezhetnek kórokozók és kellemetlen szagok a mosogató irányába. Természetes fertőtlenítő és szagsemlegesítőt készíthetünk, ha felforralunk 1 liter vizet, amiben 2-2 kanál ecetet és frissen facsart citromlevet keverünk el, majd a mosogatóba öntjük – ez sterilizálja a mosogatót és a lefolyót, amolyan kellemes mellékhatásként pedig a dugulás megelőzéséhez is hozzájárulhat, és vízkőoldóként sem utolsó. 

A 7 legpiszkosabb hétköznapi tárgy, amit te is naponta megérintesz

6. Hűtőszekrény

3-4 havonta akkor is „illene” kitakarítani a hűtőt, ha nem terjengnek benne kellemetlen szagok. Amellett, hogy kidobáljuk belőle a lejárt, megpenészedett ételeket, az alapos tisztításra is érdemes gondot fordítani. A gumirétegről, ami a hűtő ajtaján található, sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig számos baktériumnak és penészgombának adhat otthont. Egy szórófejes flakonba öntsünk meleg vizet, keverjünk el benne 1-2 evőkanál ecetet, és ebből fújjunk a gumirétegre. Fokozhatjuk a hatást, ha egy kiöregedett fogkefével is átdörzsöljük az apróbb zugokat, majd amennyire lehet, szárazra töröljük az ajtót és a belsejét.

7. Lábtörlő

Hiába tűnik úgy, hogy ha fényesen süt a nap, akkor az utcán viselt cipőnk rendkívül tiszta marad: attól, hogy nincs szemmel látható jele a szennyeződéseknek, még rengeteg kórokozó és piszok juthat először a lábtörlőnkre, majd a lakásunkba. Érdemes ezt az ajtó előtt heverő tárgyat rendszeresen kirázni, átporszívózni, és olykor szódabikarbónával beszórni, majd kiseperni.

Forrás: Corriere, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?