Ez a 3 legfontosabb teendőnk tavaszi nagytakarítás előtt

2021. március 06.
Bár ez az év teljesen más, mint bármelyik előző, abban nem különbözik, hogy eljött a tavasz, így a nagytakarítás ideje. Ami azonban lehet más, mint a korábbi években. A jó értelemben.

Ha kicsit utánaolvasunk a tavaszi nagytakarítás történetének, megtudhatjuk, hogy az emberek azért fogtak bel nagy hévvel a jó idő beköszöntekor a takarításba, hogy megtisztítsák otthonukat a koromtól és mocsoktól, ami a téli hideg hónapokban a petróleumlámpák és a tűz égetése után visszamaradt. Napjainkban szerencsére ilyenre már nincs szükség, ám fontos rituálé a tavaszi nagytakarítás, amikor kisöpörjük a telet a házunkból. 

tavasz-nagytakaritas-teendo

A melegebb idő és a hosszabb nappalok erősítik is bennünk azt a késztetést, hogy elvégezzük ezt a szimbolikus rítust, amelynek gyakorlati, fizikai hatásai is vannak. Bár szeretjük úgy beállítani, hogy utáljuk a tavaszi nagytakarítást, mégis érdemes megadni az esélyt magunknak arra, hogy élvezzük, ahogy megtisztul az otthonunk minden apró sarka. Az alábbi három lépésről azonban nem szabad elfeledkeznünk az előkészületek során, hogy zökkenő- és bosszúságmentes legyen a tavaszi nagytakarítás.

Szerelkezzünk fel a szükséges tisztítószerekkel

Vegyük sorra a teendőinket és a szükséges tisztítószereket. Nézzünk be a szekrényünkbe, minden kéznél van-e ahhoz, hogy nekilássunk a takarításnak, ne kelljen azért megszakítani, mert elfogyott az ecet vagy a szódabikarbóna. 

Minden eszköz készen áll?

Nemcsak a tisztítószerekre, de eszközökre is szükségünk van a takarításhoz. Régi már a felmosófej? Nem is lehetne jobb alkalmat találni, hogy lecseréljük. Ne feledkezzünk el azokról az eszközökről sem, amelyekben biztosak vagyunk, hogy van otthon. Nézzük meg, tényleg minden a helyén van-e a takarítás elkezdéséhez.

Rakjunk rendet

A tavaszi nagytakarítás többlépcsős művelet. Ám mindennek az alapja a rend. Szedjük össze a lakásban kallódó tárgyakat, gyerekjátékokat, könyveket, tegyük vissza a helyére, hogy amikor nekilátunk a takarításnak, ne a pakolás vigye el az időnk nagy részét.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvastad már?