Így lesz ragyogóan tiszta, foltmentes az összes üvegpohár!

2021. november 17.
A mosogatás sokak számára utálatos házimunka még akkor is, ha a mosogatógép végzi el helyettük a munka oroszlánrészét. Valóban nehéz megbékélni ezzel a mindennapos feladattal, ha még a végeredmény sem lesz olyan, amilyenre vágytunk. Na, majd mostantól!

Igazán kiábrándító, ha a konyhaszekrényből elővett poharak foltosan száradnak, piszkosak maradnak vagy az érintésük kellemetlen, zsíros érzettel jár együtt, akár magunknak, akár a vendégeiknek szervíroznánk bennük innivalót. Hoztunk néhány egyszerű, de hatásos tippet, amit mosogatás közben vethetünk be, így örökre búcsút inthetünk a lehangoló meglepetésnek.

Így mosogasd, hogy ragyogóan tiszta legyen a pohár

1) Takarítsuk ki a mosogatógépet!

Ha a mosogatógépből úgy vesszük ki a poharakat, hogy azok szemmel láthatóan nem tisztultak meg eléggé, minden bizonnyal eljött az idő, hogy kitakarítsuk a masinát, ami a mindennapokban hatalmas terhet vesz le a vállunkról. Val Olivera takarítási szakértő szerint ezt amúgy havonta meg kellene tennünk, de az emberek többsége kihagyja ezt a fontos lépést. Ha megtaláltuk, hol helyezkedik el a szűrő a mosogatógépünkben, szabadítsuk ki, legalább fél órára áztassuk be fél bögre ecet és fél bögre forró víz keverékébe. Miután letelt az áztatási idő, mosogatószerrel mossuk át – el fogunk ámulni, mennyi szennyeződéstől szabadulunk meg.

2) Ha nincs idő mosogatni, áztassuk be a poharakat!

Ez a szabály természetesen nemcsak a poharakra érvényes, hanem minden konyhai edényre, ami gyakran van használatban, és azt szeretnénk, hogy minél könnyebben megtisztuljanak. Igazán makacs szennyeződések rakódhatnak le a poharakban vagy üvegkancsókban, amikor frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevet vagy smoothie-t öntünk azokba. Ha a reggeli rohanás közepette fogyasztjuk el ezeket a tartalmas italokat, és nincs időnk mosogatásra, legalább arra szánjunk néhány másodpercet, hogy meleg vizet engedünk a mosogatásra váró poharakba, és pár csepp mosogatószert is adunk hozzá. Így akkor sem maradnak nehezen eltüntethető nyomok rajta, ha csak a nap végén fér bele az időnkbe, hogy alaposan, szivaccsal vagy mosogatógéppel is kezelésbe vegyük az edényeket.

3) Fertőtlenítsünk, akár a profik!

Nagyon lehangoló, amikor a tisztának hitt poharakon rúzsfolt éktelenkedik – ez annak a jele, hogy nem lett megfelelően elmosva a pohár, sőt annak is ékes bizonyítéka, hogy baktériumok, vírusok is tanyázhatnak a pohár szélén. A legjobb, ha a szivacsra mosogatószert nyomunk, és azzal határozottabban áttöröljük a poharat, kívül-belül, hogy garantáltan megtisztuljon. Ha pedig alapos fertőtlenítésre vágyunk – például vendégség után, vagy ha beteg van a háznál – az ecet fekete öves segítőtársunk lehet: töltsünk egy tálba forró vizet, és keverjünk hozzá egy bögre ecetet. Ebbe áztassuk be a poharat, és hagyjuk ott pihenni 10-20 percig. Ezután öblítsük le, és egy papírtörlővel szárítsuk meg!

4) Számoljunk le a vízkővel!

Akármilyen alaposan mossuk is a poharakat, száradás után felfedezhetünk azokon fehér foltokat, pöttyöket, amelyek vízkő jelenlétére utalnak. Ennek leggyakoribb oka az, hogy kemény a víz az otthonunkban. Ebben az esetben is az ecet az a természetes segítő, ami kihúzhat a pácból: ha ilyen lerakódást fedezünk fel a poharakon, öntsünk néhány csepp ecetet vagy vízkőoldóként is szuper citromlevet a mosogatószivacs puha felére, és töröljük át vele a szennyezett részeket. Ezután mosogassuk el hagyományos módon, és papírtörlővel vagy konyharuhával töröljük szárazra! A megelőzés szempontjából jó megoldás, ha eleve olyan mosogatószert veszünk, ami ecetet is tartalmaz, illetve magunk is adhatunk hozzá ecetet, ami szuper natúr vízkőoldó.

Így mosogasd, hogy ragyogóan tiszta legyen a pohár

5) Jegyezzük meg: a kevesebb több!

Tévedés azt hinni, hogy minél több mosogatószert teszünk a szivacsra vagy a mosogatógépbe, annál tisztábbak lesznek a tisztításra váró konyhai eszközök: ennek épp az ellenkezője igaz! Ha túlzásba esünk, az elmosogatott tányérok, poharak, edények és evőeszközök tapintása kellemetlen, zsíros érzetű lehet, ami cseppet sem kelt jó benyomást. Fogadjuk meg, hogy ezentúl takarékosabban bánunk a mosogatószerrel, hatékonyan fog tisztítani anélkül is, hogy túlzásba esnénk! S hogy mi menti meg a ragacsos tiszta poharakat? Kitaláltad, az ecet! Tegyünk ebből a mosogatószivacs puha felére, töröljük át vele kívül-belül a poharakat, majd öblítsük le, és szárítsuk meg!

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?